RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навколо Ірану - небезпечна ескалація, є ризики для України - Фельгенгауер

Американські аналітики недооцінюють серйозність ситуації на Близькому Сході

Американські аналітики недооцінюють серйозність ситуації на Близькому Сході Фото: mozgovoyshturm.ru

Військовий радник верховного лідера Ірану генерал-майор Хуссейн Деган заявив 5 січня що Іран готує удар по військових об'єктах США у відповідь на вбивство генерал-лейтенанта Касема Сулеймані. Крім того, в Ірані заявили, що не будуть дотримуватися умови обмеження щодо ядерної програми та привели ракети в бойову готовність.

Впливовий іранський генерал Касем Сулеймані був убитий в п'ятницю 3 січня в міжнародному аеропорту Багдада в результаті американського повітряного удару.

Подальше загострення ситуації може привести до масштабного військового конфлікту. За певних умов в цей конфлікт може бути втягнута і Росія. А це створює пряму загрозу і для України, припустив в інтерв'ю "Апострофу" російський військовий оглядач ПАВЛО ФЕЛЬГЕНГАУЕР.

- У своїй колонці в російській "Новой газете" Ви порівнюєте вбивство Сулеймані з вбивством ерцгерцога Фердинанда в 1914 році. Тоді це вбивство призвело до початку Першої світової війни. Ви очікуєте, що і це вбивство почне чергову світову війну?

- Не те щоб почне ... До вбивства в Сараєво теж спочатку все ставилися доволі спокійно. Здавалося, що це не привід починати світову війну і багато хто не був до неї готовий. Так і тут - є ймовірність ескалації. Це не означає, що вона точно відбудеться, але це ймовірно. Виникла вибухонебезпечна ситуація, оскільки внутрішньополітичні причини багатьох потенційних учасників конфлікту свідчать про їхню готовність проводити агресивно-безвідповідальну політику. Небезпека досить істотна. Ескалація, яка вже зараз відбувається, носить доволі неприємний характер. Американські аналітики цього не розуміють, але є можливість втягування туди Росії, якщо конфлікт пошириться на Сирію та Ізраїль, а він пошириться. Те, що ескалація продовжиться - це практично точно. Але на якому рівні вона зупиниться та чи зупиниться - ось це питання.

- Зараз надходять дуже суперечливі дані. Наприклад, той же Bloomberg з посиланнями на одні джерела пише, що операція (по ліквідації Сулеймані) була заздалегідь підготовлена. Потім з посиланням на інші джерела пише, що все це відбулося мало не спонтанно. На вашу думку, американці заздалегідь готувалися до атаки?

- За багатьма показниками видно, що дії були непродуманими та імпульсивними. Якщо іранці організуються, то для США це стане проблемою, бо треба було авіаносці підганяти заздалегідь, розгортати збройні сили і засоби для ведення війни і для стримування.

Павло Фельгенгауер: "Якщо іранці організовуються, то для США це буде проблема" Фото: Getty images

- Ну, до ядерної війни справа не дійде? До застосування стратегічної зброї.

- Все можливо. Але потрібно пам'ятати, що завжди є шанс зробити правильний вибір і в точці біфуркації (роздвоєння ситуації, появи двох шляхів розвитку. - "Апостроф") перейти до деескалації. Ситуація дуже небезпечна. І те, що її недооцінюють - це теж погано. Коли бояться, тоді інакше поводяться.

Проблема полягає в тому, що ескалація має багатосторонній характер. У іранського режиму є дуже серйозні внутрішньополітичні проблеми. У російського, в основному, звичайно, економічні. І урядам обох країн визнавати свою провину з різних причин дуже не хочеться, а то й не можеться. В іранській правлячій еліті є розкол, відбуваються постійні сварки, а остаточні накази видає майже 80-річний Алі Хаменеї, адекватність якого також викликає певні сумніви. Як викликає сумніви і адекватність багатьох інших лідерів, в тому числі Беньяміна Нетаньяху, який боїться змови, боїться, що його в тюрму хочуть посадити. Він готовий зробити все що завгодно, аби стати героєм та виграти вибори 2 березня. Трамп теж боїться, що його теж посадять, якщо він не виграє вибори.

- Ситуація ускладнена також питанням нафти. Якщо почнеться потужна ескалація в регіоні, це спровокує кризу енергоресурсів.

- Ціни на нафту виростуть. Повністю експорт нафти і газу з регіону не припиниться, оскільки у видобувачів є різні варіанти. Наприклад, у саудитів є нафтопровід, який йде від їхніх основних родовищ до Перської затоки та Червоного моря. Але це нічого не гарантує, тим більше, що основні покупці нафти близькосхідного регіону - це азійські країни - Індія та Китай, Південна Корея та Японія. До Європи йде не дуже багато, в Америку не йде нічого, бо вона тепер експортер нафтопродуктів і, швидше за все, навіть скористається шансом збільшити експорт в Японію і на інші ринки.

- Чи може Китай втягнутися в конфлікт?

- Китайці поки що утримуються. Швидше за все, Пекін не братиме участь. Хоча флот вони будують дуже швидко - більше десяти есмінців та фрегатів на рік. Але повноцінного океанського флоту, щоб діяти в Індійському океані самостійно, у них немає. Вони можуть направити кілька кораблів. У Росії зовсім з цим погано, а все, що є, стягується в Середземне море. Нещодавно були спільні російсько-китайсько-іранські військово-морські маневри у Перській затоці. Росія відправила туди лише один "сторожовик" разом з танкером і буксиром - останній, мабуть, для того, щоб тягнути той "сторожовик", якщо він зламається. Китай може послати більший контингент, у нього є певна військова присутність в регіоні, але навряд чи це йому треба. Хоча саме Китай може постраждати більше за всіх. Для нього і для Індії Близький Схід - то є основне джерело нафти.

Павло Фельгенгауер: "Китайці будують флот дуже швидко" Фото: Getty images

- Чи правильно я розумію, що Росія до останнього буде намагатися триматися в стороні від конфлікту?

- В принципі так. У Кремля немає союзних зобов'язань ні перед ким в регіоні. Військових частин там теж немає, за виключенням Сирії. Там військові можуть бути втягнуті, якщо Іран завдасть удару по Ізраїлю, а Тель-Авів почне серйозне бомбардування Сирії, то там практично неминуче постраждають і російські військовики. Швидше за все, то будуть радники та фахівці, які працюють у Асада. Також іранці можуть завдати удару по невеликих силах США, які є в Сирії. Раніше там була дуже чітка демаркація між зоною відповідальності російських та американських сил. А зараз все переплуталося - російські патрулі, російська авіація - і взагалі не дуже зрозуміло, де яке розмежування. З американцями ніхто воювати не хоче, але в непередбачуваній ситуації можливо все, що завгодно.

- Якщо Росія все-таки по-крупному загрузне в цьому конфлікті, чи можливо послаблення ситуації на Донбасі?

- Ні. У разі наростання загальної конфронтації з Заходом - скоріше навпаки. Бо потрібно гарантувати, що Україна не стане плацдармом для НАТОвської агресії проти Росії. Значить треба діяти наступально.

Після зустрічі в Нормандському форматі Володимиру Зеленському сказали, що з ним Кремль буде спілкуватися та домовлятися, якщо він встановить, як свого часу Віктор Янукович, певну диктатуру. Або хоча б притисне до нігтя опозицію. Від Зеленського чекають придушення опозиції. Від нього вимагають "прищучити" націоналістів - про це й Пєсков казав неодноразово. Адже це вбиває одночасно багато різних "пташок". Зеленський стане ізольованим від різних "поганих", в розумінні Кремля, людей і йому не залишиться нічого, як стати російським сателітом.

- Чи правильно я вас зрозумів - в разі серйозної ескалації на Близькому Сході, РФ почне потужний наступ на Україну?

- Якщо почнеться серйозна ескалація, яка буде загрожувати конфронтацією Росії з США та американськими союзниками. Наші генерали що пишуть? Що в разі конфлікту американські генерали та їхні союзники швидко висуватимуться до України, займуть там позиції, розмістять ракети, літаки десь там в Полтаві або в Сумах і націлять їх на Москву. А цього не можна допустити. Значить в разі особливого довоєнного періоду потрібно діяти наступально.

Павло Фельгенгауер: "У разі особливого довоєнного періоду потрібно діяти наступально"Фото: Getty images

- Це буде військова ескалація на Донбасі?

- Я не кажу, що це точно буде. Це всього лише імовірні події.

- Добре. Чи можлива ескалація на Донбасі?

- І не тільки.

- А де ще?

- Ну, а де ж іще, якщо треба гарантувати, що Захід не займе плацдарми в Полтаві, Сумах та Харкові? Значить треба туди йти. Тобто, виходити до Дніпра по всій його довжині.

Але я кажу це чисто з військово-технічної точки зору. І це станеться тільки в особливих ситуаціях, до яких поки що дуже далеко. Але такі плани напевно є - на те він і Генштаб, щоб їх розробляти. Стоїть напоготові 150 дивізія 8-ї гвардійської армії. 8 гвардійська армія націлена на Донбаський фронт. Є корпус в Криму, який ніби приписаний до Чорноморського флоту, але там є новітні танки. Вони теж зможуть наступально діяти.

Цю ескалацію можна намалювати, але всі сподіваються, що обійдеться. Але для того, щоб обійшлося, треба хоча б розуміти ступінь загрози.

- Чи може Іран провести терористичну атаку на якийсь великий центр в США? Таку, наприклад, як 11 вересня 2001 року.

- Важко сказати. Щоб успішно провести таку операцію потрібно довго готуватися. Тримати її довго в холодильнику не вийде - "протухне". Зростає ймовірність того, що десь щось розкриється. А якщо зараз починати щось готувати, то пройдуть місяці або роки.

Тому якийсь козел з ножем може вийти на вулиці в Лондоні або Парижі і зарізати першого-ліпшого перехожого. Але від цього ні жарко, не холодно. Офіційно визнати це буде складно, та й ІДІЛ буде стверджувати, що це зробили вони.

Наскільки я розумію, в Ірані зараз говорять про військову відповідь. А це удар балістичними ракетами по Тель-Авіву або Єрусалиму або по американських базах в регіоні, або по Саудівській Аравії. Якісь теракти в подальшому можливі - Іран раніше таке теж робив. Приклад - атака на посольство Ізраїлю в Буенос-Айресі в 1992 році.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України