RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Динаміт в пороховій бочці: чим загрожує світу загибель Касема Сулеймані

Ракетний удар США знищив впливового іранського воєначальника

Ракетний удар США знищив впливового іранського воєначальника Касем Сулеймані Фото: Getty Images

У ніч на 3 січня американці завдали ракетного удару по аеропорту Багдада де перебували лідери шиїтського ополчення. Одна з ракет потрапила в автомобіль, в якому сидів генерал іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касем Сулеймані. Загибель генерала, який був дуже впливовою особою, загрожує новим військовим конфліктом на Близькому Сході. Чи може цей конфлікт набути світових масштабів та яким чином має реагувати на ці події Україна, з'ясовував "Апостроф".

Загибель генерала

Ракетний удар по аеропорту Багдада, який призвів до загибелі Касема Сулеймані, став наслідком антиамериканських протестів, які спалахнули в Іраку в останні дні 2019 року. Під вигуки “смерть Америці”, 31 грудня, розлючений натовп взяв штурмом ворота американського посольства в Багдаді і дощенту спалив будівлю прийому відвідувачів. Головною причиною атаки на посольство США стали американські авіаудари по опорних пунктах на території про-іранської шиїтської організації “Катаіб Хезболлах” як Сирії, так і Іраку, завдані декілька днів тому. Причиною авіаударів у США називають теракти проти американських опорних пунктів в Іраку, під час яких загинув один солдат США та ще 4 були серйозно травмовані.

Самі іракці американські дії сприйняли дуже негативно на всіх рівнях. Парламент країни навіть збирався організувати позачергове засідання, але не зумів. А от прихильники “Катаїб Хезболли” виявилися більш рішучими. Поховавши вранці 31 грудня 25 загиблих внаслідок американського удару, маси обурених жителів Багдаду пішли на штурм посольства США.


Диппредставництва США на Близькому Сході стають ціллю атак розгніваного нападу далеко не вперше (найвідоміший випадок був під час Ісламської революції в Ірані, коли персонал посольства був взятий в заручники і Штатам довелося силою їх визволяти). А тому, навчені гірким досвідом, американці зреагували блискавично — посол та персонал були евакуйовані, а військові успішно розганяли найбільш буйних сльозогінним газом. Більше того, до Іраку вже вирушили 750 військових для посиленої охорони американських об'єктів, а 82-га повітряно-десантна дивізія вже “сидить на валізах”. Вашингтон поставився до атаки максимально серйозно, держсекретар Майкл Помпео відмінив запланований візит до України, повністю присвятивши свій час близькосхідним справам, а президент Дональд Трамп не пожалкував гострих слів на адресу головного винуватця інциденту, принаймні на думку американців — Ірану.

Жорстока помста чекає...

Ракетна атака в ніч на 3 січня, також була санкціонована Трампом. За даними американських військових, в аеропорту Багдада перебували лідери протестів біля американського посольства в Іраку, польові командири шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мухандис, а також Мухаммед аль-Джабири. Обидва вони загинули. Як вже вже йшлося вище, ще однією жертвою став генерал Касем Сулеймані. Загалом загинуло 12 людей. Факт ракетної атаки та загибель генерала підтвердив Пентагон.

Автомобіль Сулеймані

"Збройні сили США зробили рішучі оборонні дії, щоб захистити персонал США за кордоном, убивши Касема Сулеймані - керівника сил "Кудс" (спецпідрозділ, який призначений для проведення спецоперацій за межами Ірану, - "Апостроф") Корпусу вартових ісламської революції, яку США внесли до списку іноземних терористичних організацій", - йдеться в заяві відомства.

Зазначимо, що генерал-лейтенант Касем Сулеймані надавав військову підтримку угрупованням ХАМАС та Хезболла в Палестині та Лівані, а також зіграв важливу роль у формуванні політичної ситуації в Іраку після виведення звідти американських військ. Крім того Сулеймані імовірно допоміг уряду Башара Асада, разом із російськими військовими, переломити хід громадянської війни в Сирії та відбити стратегічні міста та території у повстанських угруповань.

Портрет Касема Сулеймані, ІракФото: Getty images

Через те загибель авторитетного генерала вже призвела до масштабних антиамериканських акцій в різних містах Ірану - Арак, Боджнурд, Хамедан, Хормозган, Санандадж, Семнан, Шираз та Йєзд. Протестувальники скандували "смерть Америці" та тримали в руках портрети Сулеймані. Громадяни підтримали заяву верховного лідера Ірану Алі Хаменеї про те, що вбивцям Сулеймані необхідно помститися. "Жорстка помста чекає тих, на чиїх руках залишилася його кров і кров інших мучеників", - зазначив Хаменеї, оголосивши триденний траур по загиблому генералу.

Після заяв Хаменеї щодо помсти стало зрозуміло, що в регіоні запахло новим військовим конфліктом. Ефект підсилив сам Дональд Трамп, який в своєму Twitter написав, що Сулеймані "мав бути вбитим ще багато років назад". "Іран ще не виграв жодної війни, але не програв жодних переговорів", - зазначив Трамп.

Дії президента прогнозовано викликали критику серед його противників - демократів. "Жоден американець не оплакуватиме смерть Сулеймані. Він заслуговував притягнення до відповідальності за свої злочини проти американських військових та тисяч безневинних людей по всьому регіону. Він підтримував терор та сіяв хаос ... Але ці дії майже напевно матимуть протилежний ефект. Президент Трамп щойно кинув динаміт у порохову бочку", - зазначив головний політичний противник Трампа, демократ Джо Байден.

Чи буде війна?

Експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутньго Ілія Куса вважає, що загибель Сулеймані об'єднала усіх іранців, які зараз тиснуть на уряд, вимагаючи помсти. "Це те, що вдалося Дональду Трампу – об'єднати всіх проти себе. Тому для американського президента це було стратегічно невдале рішення", - зазначив Куса. На думку експерта, цей крок Дональда Трампа є спробою підняти свій рейтинг: "Буквально вчора він запустив свою передвиборчу кампанію на зустрічі з виборцями у Флориді. І ось такий перший крок – дуже яскравий, розрахований на електорат Трампа, правих республіканців-"яструбів", які мають анти іранські настрої та ставляться до атаки позитивно".

Втім, Ілія Куса вважає, що загибель Сулеймані не призведе до військового конфлікту, який охопить увесь регіон чи навіть набуде масштабів світової війни. "Відповідь буде у вигляді гібридних атак на союзників Сполучених Штатів у регіоні – Саудівську Аравію, Йорданію та інші країни або у вигляді партизанських нападів на позиції, де розквартировані американські війська, а таких позицій багато", - вважає експерт

Атака на посольство США в БагдадіФото: Getty images

Відомий російський блогер-сходознавець Анатолій Несміян (el-murid) вважає, що ліквідація Сулеймані була пов'язана із підготовкою до захоплення американського посольства в Багдаді. Сам Сулемайні нібито прибув до Багдаду для того, аби очолити цю операцію, яка мала завдати нищівного удару по рейтингу Трампа. В зв'язку з цим Несміян не виключає, що Сулеймані діяв за домовленістю із політичними противниками Трампа. "Якщо ця версія має під собою підстави, то швидше за все, Іран не ризикне на масштабну відповідь. По суті, Сулеймані виступив в ролі звичайного найманця у внутрішньоамериканських розборках. І програв, граючи в чужу гру. Аятолам, звичайно, потрібно зберегти обличчя, але навряд чи вони будуть відповідати масштабно", - вважає Несміян.

Близький Схід та Україна

Як би не розгорталися події на Близькому Сході, на Україну ситуація вплине, якщо в результаті потенційного конфлікту почнеться зростання цін на нафту та якщо будуть перебиті поставки нафти і нафтопродуктів із Близького Сходу. "Це вплине на нас, якщо піднімуться світові ціни на нафтопродукти, які ми імпортуємо. Особливо з урахуванням слабкості нашої економіки", - зазначає Ілія Куса.

На його думку, Україна не може зайняти з приводу того що відбулося жодної позиції, бо це не має для нас особливого значення. "Ми маємо просто пам'ятати, що будь-яка дестабілізація на Близькому Сході нашій країні не вигідна, оскільки ми залежимо від світових цін на будь-яку сировину", - вважає експерт.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС