RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін готовий здати ДНР і ЛНР, залишилося лише домовитися - Ілля Пономарьов

Російський політик про ситуацію на Донбасі та про ставлення до України з боку західних інвесторів

Відставка Владислава Суркова та призначення замість нього Дмитра Козака свідчить про те, що президент РФ Володимир Путін готовий домовлятися і "здати" ДНР і ЛНР Україні. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів колишній депутат Державної Думи РФ ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ. Пан Пономарьов також побував на Всесвітньому економічному форумі, в Давосі та розповів про ставлення до України з боку іноземних інвесторів.

- Ілля, ви брали участь у Всесвітньому економічному форумі, в Давосі. Розкажіть як все відбувалося?

- Значною мірою це був бенефіс України. Багато цікавих заходів пройшло в Українському домі. В цьому році було навіть два Українських дома, які працюють в одному комплексі, тобто видно, що уваги приділяється багато. Я знаю, що це відбувається практично без державної підтримки, гроші там виключно приватні. Нас це дуже сильно відрізняє від всіх інших домів, які є в Давосі, бо вони завжди працюють за рахунок державного фінансування. Була вся верхівка уряду, був президент, всі вони виступали, говорили про те, яка Україна класна...

- І якими є наші перспективи?

- У цьому році ті була віра в ці перспективи, тому що ті, хто стикався з минулою владою, знають, що головна мотивація попереднього уряду була більш фінансовою, ніж такою, що була спрямована на розвиток країни. В даному випадку інша історія. Але, тим не менше, всі говорять, що зараз прийшли люди молоді, досвіду у них немає, треба подивитися, як у них все буде виходити. Тому існує проблема довіри. Її дуже важливо вирішувати і Давос в цьому сенсі - дуже корисна тема.

- Багато обговорювали виступ Зеленського і те, що під час його промови зал був практично порожнім.

- Хороша була промова, як і більшість виступів Зеленського. Він говорив яскраво та вдало. Був один недолік і це, на жаль, проходить через всі виступи і уряду, і президента - вони не знають, як спілкуватися з інвесторами. Тобто люди правильно все говорять, але питання в тому, як вони це подають. Наприклад, була така ініціатива ввести персонального менеджера.

Читайте також: Фабрика "фейлов": чому команда Зеленського зганьбилася в Давосі

- Інвест-няня?

- Так, слово "няня" дуже вдалий приклад в цьому контексті. Але жодному інвесторові няня не потрібна. Вони себе вважають найрозумнішими. Наявність ексклюзивного менеджера - це абсолютно правильна історія, ми про це багато говорили. Те, що вони зробили - це на сто відсотків правильний крок. А сама назва дає неправильний імпульс і про це багато керівників фонду говорили. Ми-то розуміємо, що вони просто хотіли красиво це назвати. Але для того, щоб це прозвучало як треба, слід було вибрати інше слово.

Ілля Пономарьов: "Наявність ексклюзивного менеджера - це абсолютно правильна історія"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

- Я помітила реакцію українських підприємців - Хмельницького, Ярославського, котрі після цього розпитували, а що ви пропонуєте українським інвесторам?

- Треба сказати, що Ярославський був неправий. Якби я йому відповідав на це питання, то я б сказав би про це дуже жорстко. Тому що ці товариші і так знають всі ходи та виходи. Менеджер для західних інвесторів потрібен для того, аби вони могли на рівних конкурувати в цьому вкрай складному, токсичному, кислотному середовищі. Не треба додатково допомагати своїм людям, які і без того контролюють абсолютно все в економіці. Якби стояла задача захистити свій ринок від надмірної іноземної експансії, тоді своїм треба було допомагати. Але поки що ситуація зворотна. Тут немає іноземних інвесторів, які контролювали б хоч якісь значущі напрямки.

- Чим західні інвестори цікавилися найбільше? Які питання задавали про Україну?

- Цікавилися різницею між минулим урядом та нинішнім. Цікавилися, яке загальне відчуття від ділової практики. Завжди питають, які сектори економіки виглядають зараз найперспективнішими, що буде відбуватися в цьому році, на що варто звернути увагу. Скажу відразу про що не питають ніколи. Ніколи не питають про війну, про корупцію, про верховенство права...

- А як західне співтовариство ставиться до нашого президента? Як сприймає його?

- Дуже добре. У багато разів краще, ніж до попереднього. І уряд, і президента сприймають дуже добре.

- Як ви думаєте, завдяки чому?

- Тому що рівень довіри до нього вищий. До попереднього президента ставлення було таким, бо він сам гравець. І в бізнесі, і в політиці у нього були власні інтереси, уряд теж переслідує власні інтереси, а в цій ситуації, як відомо, у будь-якого уряду на один патрон більше, тому з ним змагатися безглуздо. В даному випадку видно, що люди думають про країну, вони налаштовані ідеалістично, але вони не корумповані і якщо вони деколи роблять помилки, то це не зловмисні вчинки, а просто будь-яка людина може зробити помилку.

- Ще попрошу вас прокоментувати ситуацію з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком, "Укрзалізницею" та Deutsche Bahn?

- Олексій Гончарук нічого не наплутав. Що називається: і ти маєш рацію, сину мій, і ти маєш рацію, сину мій. Я спеціально обговорив подробиці угоди і з міністром інфраструктури, і з прем'єр-міністром. Це називається розширене консультування. Вони спочатку проведуть первинний аналіз, потім запропонують певні бізнес-процедури, потім згідно з цими бізнес-процедурами пропонуватимуть якісь кадрові рішення. Тобто відносини або партнерські, коли люди отримують частину прибутку за свою діяльність, або консалтингові, коли люди перебувають на контракті. "Дойче Бан" на даний момент перебуває на контракті, але зміст цього контракту - вибудовування зовнішнього управління "Укрзалізниці", всіх корпоративних процедур, тощо.

Читайте також: Допоможіть, ми убогі: чи будуть німці рятувати "Укрзалізницю"

Тому обидва твердження, від прем'єр-міністра та які з'явилися в ЗМІ, є вірними. Просто для прем'єра важливіше те, що ззовні приходять досвідчені керівники, які допоможуть навести порядок, а юридично це консалтинговий контракт. Ми говоримо саме про допомогу з точки зору управління "Укрзалізницею". Якщо така добре організована, чітка компанія як "Дойче Бан" досягне успіху - це буде чудово. Головне, щоб не сталося так, що ми платимо, вони кажуть, що нам треба зробити, ми це ігноруємо, вони гроші отримали; ах, ви не скористалися нашими порадами, ну, тоді ми пішли. Щоб була відповідальність українських колег, якщо гроші заплачені, відповідно, те, що розроблено слід реалізувати.

Ілля Пономарьов: "Для прем'єра важливіший сам факт того, що приходять зовнішні, досвідчені керуючі"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

- Я знаю, що на форумі в Давосі був і керівник Фонду держмайна. Ви знаєте, що в цьому році у нас знову запланована приватизація. Минулі роки вона виконувалася всього на кілька відсотків. Чи прийдуть в Україну в цьому році великі інвестори, які, дійсно, захочуть вкластися в нашу економіку?

- Я думаю, що можливості для цього, безумовно, є, а прийдуть вони чи не прийдуть - залежить від деталей. У нас на цю тему була детальна розмова з головою Фонду держмайна. Велика кількість цікавих, привабливих і дуже перспективних з точки зору приватизації об'єктів мають велику кількість обтяжень, які були створені як раз тими самими українськими олігархами.

- Це судові позови, борги?

- Різні штучні борги, якісь мало вигідні довгострокові контракти і так далі. Всі ці завали потрібно розчистити до того, як почнеться приватизація. Ця робота вимагає кваліфікованого та дорогого менеджменту, в якому не зацікавлені олігархи. Уряд це розуміє. Вони мені розповіли, що домовилися з відомою міжнародною організацією Transparency international, яка займається моніторингом різних корупційних кейсів про створення на базі цієї організації певного фонду. За допомогою цього фонду можна буде профінансувати менеджерів, які розгребуть ці самі завали, щоб підприємства були виставлені на повноцінну нормальну приватизацію. Якщо таке відбудеться, то за цілою низкою об'єктів прийдуть дуже хороші, відомі іноземні інвестори.

- Прокоментуйте відставку Суркова. Ви розумієте, що зараз відбувається в Росії?

- Я вважаю, що це прямий результат нормандського саміту, який відбувся в грудні. За реакцією Суркова ще тоді було зрозуміло, що українська сторона його переграла, тому що він пообіцяв Путіну, що будуть підписані різні документи.

- Що він приїде на все готове?

- Так, але цього не сталося, тобто Зеленський в даному випадку їх переграв. Тому призначили Дмитра Козака, який перебуваючи в уряді, відповідав, зокрема, за газові переговори. Для нас це добре, адже Козак, на відміну від Суркова - це не політична людина. У нього немає якогось свого порядку денного. Він не інтриган як Владислав Юрійович, але і не та людина, яка буде вибудовувати ДНР та ЛНР. Відповідно, завдання Козака - це зачистити хвости. Те, що призначають Козака - це стовідсоткова ознака того, що Путін хоче домовлятися і ДНР і ЛНР він здасть. Зараз завдання цієї нової людини - домогтися максимально прийнятних умов. Я давно його знаю і знаю, що він робив в Росії. Раз таке завдання поставлене, значить він буде його виконувати.

Читайте також: Грабувати Донбас будуть інші: відставка Суркова запустила для України план "Б"

- Чи правильною є інформація про те, що Путін готує собі наступника? Наскільки це зараз можливо? І хто це може бути?

- На цю тему ще рано говорити. У Путіна є час до 2024 року. Він всі рішення приймає в останній момент. Просто кількість цих обговорень в Росії перевищила якусь розумну величину, і тому Путін зараз кинув кістку всій російській політичній еліті, ось дивіться - з'явився певний сценарій транзиту влади. Хоча зрозуміло, що слово "транзит" - це слово-обманка, бо що б там не сталося, Путін залишиться при владі. Питання лише - в якому вигляді.

Ілля Пономарьов: "У Путіна є час до 2024 року"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

- Хоча є ще думка, що Путін розпустив уряд, щоб підвищити собі рейтинг.

- Будь-які зміни людьми сприймаються з довірою. Але як показала остання соціологія, він підвищив свій рейтинг лише на 2%. Я думаю, що основний сенс зміни уряду в короткостроковому плані - це ефект новизни. У довгостроковому ж плані, коли президент призначає на посаду прем'єра людину не надто розкручену, як Дмитро Медведєв, а чисто технічну постать, як Михайло Мішустін, то це означає, що всю відповідальність за "косяки" Путін бере на себе. Основний сенс відставки уряду якраз і полягає в тому, аби вивести Медведєва з-під удару, а також для для того, щоб Медведєв виявився чистеньким, якщо доведеться реалізовувати ще раз сценарій з рокіровками.

- Кажуть, що це взагалі абсурдно - ще раз робити схему, коли Медведєв президент.

- Ви знаєте, в російській політиці багато відбувається абсурдних речей, але з точки зору Путіна, він упевнений, що Медведєв його не кине. Крім того, в цьому і полягає сенс поправки до Конституції - зробити так, щоб людина не могла займати пост президента більше двох термінів. Але ця поправка не про Путіна, а про Медведєва. Він немов говорить російській еліті: хлопці, якщо буде Медведєв, то він точно зайде тільки на один термін. Але я все одно вважаю, що пріоритетним сценарієм для Путіна є союз з Білоруссю. Я думаю, що для цього він і запускає громадську думку по сліду внутрішніх перетворень в Росії, аби вони це обговорювали, а тема Білорусі буде виведена з обговорення.

Читайте також: Путін йде шляхом Сталіна: як в Росії відбувається трансфер влади

- Чого тоді чекати Україні від цих змін в РФ та чи варто очікувати послаблення позицій Росії на Нормандській зустрічі, яка пройде вже в Берліні?

- Імовірно вона пройде в березні. В будь-якому випадку все упреться в проблему контролю за кордоном, оскільки будь-які інші речі можуть бути реалізовані. Можливо, треба буде зробити якісь поступки в мовному питанні, аби дати певні гарантії російській мові на цих територіях. Напевно Росії треба буде забрати додому ряд ключових ватажків ДНР і ЛНР. Я не бачу в цьому жодної проблеми, а ось питання відновлення суверенітету і контролю за кордоном, в тому якраз є нюанси. Я думаю, що це і буде основним пунктом переговорів у березні в Берліні.

- Тобто Путін вже зрозумів, що ніхто не гратиме за його правилами? І президент не така вже "зелена" людина в політиці?

- Все "зелені чоловічки", як відомо, на тому боці кордону, а наш зелений чоловічок - це ще той міцний горішок. Тому я думаю, що Путін тепер зовсім інакше на нього подивився. Зараз розмова піде цілком на рівних, тобто потрібно торгуватися. Я абсолютно впевнений, що Путін хоче досягти домовленостей і призначення Козака зайвий раз це доводить. Путіну треба виходити з-під санкцій, хоча б, європейських. Путін показав те, що зараз він можливо і готовий прогинатися - це продемонструвала історія і з газовим транзитом, коли він пішов на виплату трьох мільярдів боргу. У нього позиція зараз більш конструктивна в порівнянні з тим, що було раніше. Ясна річ, щодо Криму ми ніякого прогресу не отримаємо, але по Донбасу, я вважаю, що в 2020 році може бути укладено мир.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному