RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий провал "слуг народу": чому земля не йде в руки команді Зеленського

Немає поправок - немає землі

Немає поправок - немає землі Фото: Дмитро Олійник/Апостроф

Верховна Рада почала розгляд законопроекту про ринок землі в другому читанні. Але голими руками "землю взяти не вдалося" - епопея з голосуванням може затягнутися надовго. З 4018 поправок нардепи 6 лютого встигли розглянути лише 184. А спочатку на Банковій розраховували завершити голосування за один день. Чому команда президента не змогла домовитися з парламентом і які підводні камені можуть перешкодити результативному голосуванню, - дізнавався "Апостроф".

Перші потуги монобільшості проголосувати за закон про ринок землі були зроблені в середині грудня минулого року. Однак після силових сутичок під стінами Верховної Ради розгляд документа перенесли. 6 лютого силове протистояння продовжилося вже в стінах парламенту.

Перед початком засідання фракція "Слуга народу" зібралася на закриту нараду, яку відвідав президент Володимир Зеленський. За результатами цього заходу було ухвалено рішення винести законопроект про ринок землі в сесійний зал. Як розповів "Апострофу" один з нардепів, що брав участь у зустрічі, розмова була важка, але конструктивна.

"Ніяких загроз не було, тиску теж. Президент говорив, що закон необхідний для подальшої співпраці з МВФ. Говорили про залучення інвестицій і довіру з боку наших зарубіжних партнерів. Є чітке розуміння складної економічної ситуації в країні, необхідної підтримки. Вирішили провести внутрішньофракційне голосування, умовою було рішення 2/3 фракції. Більшість депутатів підтримали", - каже співрозмовник "Апострофа".

Разом з тим, так звана "група Коломойського" виразної відповіді не давала, заявивши, що буде дивитися за обставинами. Депутати, яких пов'язують з олігархом, часто демонструють свою незалежність. До цього додався ще один важливий аргумент - напередодні СБУ провела обшуки в студії програми "Секретні матеріали" на каналі "1+1". Обшуки проходили під час заходів з розслідування фактів "прослушки" прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

"Більшість фракції проголосувала за підтримку законопроекту, але особисто я голосував проти", - говорив в кулуарах неформальний лідер "групи Коломойського" Олександр Дубинський.

Однак перед початком засідання у "слуг" запевняли журналістів, що необхідні 226 голосів в залі знайдуться. В іншому випадку обіцяли вдатися до допомоги позафракційних депутатів. Втім, стовідсоткової впевненості ні в кого не було. До того ж залишалося відкритим питання розгляду поправок, які народні депутати подали до другого читання. А їх було внесено понад чотири тисячі.

Близько трьох тисяч поправок були подані від фракції "Опозиційного платформа - За життя!" (ОПЗЖ). Тут варто уточнити, що під час розгляду на профільному комітеті були підтримані тільки дев'ять поправок, а всі інші були відхилені.

Ранкове засідання почалося з перерви. На вимогу опозиції глави фракцій і груп пішли на нараду в кабінет спікера. Опозиційні депутати пропонували повернути законопроект на розгляд до профільного комітету, щоб ще раз пройтися по поправкам. Перерву продовжували двічі.

Перерва у Верховній РадіФото: Апостроф / Дмитро Олійник

"Говорили довго. Домовилися не розглядати законопроект всю ніч, а піти за регламентом. Глави опозиційних фракцій мовчки розвернулися і пішли. Потім почався цирк", - говорить співрозмовник.

Буквально відразу після зустрічі депутати фракцій ОПЗЖ і "Батьківщина" спробували заблокувати трибуну і президію парламенту. Кілька депутатів влаштували бійку, а лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко зайняла в президії місце спікера Дмитра Разумкова. У запалі боротьби вона навіть зламала мікрофон. Зайняте місце Тимошенко не покидала до кінця пленарного засідання, яке довелося вести першому віце-спікеру Руслану Стефанчуку.

Не обійшлося без депутатських єдиноборств і обсценної лексики. Зокрема, в Мережу потрапило відео, на якому народні депутати Олексій Кучеренко ( "Батьківщина") і Максим Ткаченко ( "Слуга народу") демонструють свій рівень депутатської етики у відношенні один до одного. Під час товкучки в президії дісталося народному депутату Сергію Власенку ("Батьківщина").

Після бійки Верховна Рада продовжила роботу, вечірнє засідання подовжили до 19.30. За це рішення проголосували 226 народних депутатів. При цьому було вирішено розглядати кожну поправку до законопроекту окремо.

"Коли ми домовляємося про те, що ніхто не буде блокувати президію, дасть керівництву Верховної Ради з регламенту йти шляхом вирішення питань порядку денного, то треба робити саме так. Завжди виходило домовитися, але сьогодні щось пішло не так", - сказав з парламентської трибуни Разумков.

За словами співрозмовника "Апострофа", вся заковика полягала в тому, що в керівництві фракції монобільшості велися переговори з ОПЗЖ на предмет відкликання поданих поправок. Однак домовитися не вдалося.

"Будемо домовлятися далі. У вівторок говорили про крісло віце-прем'єра для представників ОПЗЖ, можливо, ставки доведеться підняти. Тимошенко також домоглася свого: зайнявши місце Разумкова, вона стала символом протесту. Голоси у нас є. Питання, коли ми зможемо проголосувати - зараз або через чотири тисячі поправок", - говорить він.

За оцінками першого заступника голови фракції "Слуга народу" Олександра Корнієнка, на розгляд поправок піде більше двох місяців. Це в тому випадку, якщо кожне пленарне засідання буде продовжуватися на півтори-дві години.

У свою чергу, лідер "Батьківщини" закликала припинити розгляд проекту про ринок землі і провести земельний референдум. Наполягають на референдумі і в ОПЗЖ. Та виконати ультиматум "Батьківщини" і ОПЗЖ неможливо чисто технічно: в Україні досі не ухвалений закон про всеукраїнський референдум. Це все вказує на те, що питання відкриття ринку землі буде затягуватися на невизначений термін.

Прихильники "Батьківщини" біля стін Верховної РадиФото: Апостроф / Дмитро Олійник

Монобільшість вже неодноразово демонструвала гарну міну при поганій грі. Як приклад, останнє голосування за скорочення депутатського корпусу Верховної Ради до 300 осіб. Тоді "Слуга народу" дала тільки 197 голосів з 248 можливих, і не ясно, як у Зеленського хочуть голосувати за зміни до Конституції, оскільки для цього потрібно десь взяти 300 голосів.

Аналогічна ситуація з законом про землю. Фракція "Європейської солідарності" заявила, що не голосуватиме за законопроект. В "Голосі" проголосують тільки в разі, якщо їх поправки будуть враховані. Проти виступила депутатська група "За майбутнє", яку називають близькою до бізнесмена Ігоря Коломойського. Якщо з опозицією не домовляться найближчим часом, ринку землі не буде. Так само як і нової програми співпраці з МВФ.

Утім, у "Слузі народу" до цієї обставини ставляться вельми стримано.

"Ми живемо в Україні? Це питання України. А якщо це важливо для Міжнародного валютного фонду - це їхня справа. У нас є позиція в парламенті. Ми працюємо на благо України. А МВФ - це окрема історія. Вона важлива, у нас співпраця, але ми не можемо заради МВФ робити якісь кульбіти з підвивертом", - сказав журналістам глава фракції СН Давид Арахамія.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України