RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Збити Богдана: чому Зеленський "відрізав" собі "праву руку"

Богдан сделал свое дело

Богдан сделал свое дело Андрій Богдан та Володимир Зеленський Фото: unian

Відставка глави Офісу президента Андрія Богдана хоч і не стала несподіванкою, все ж викликала чимало запитань щодо подальшої роботи президентської вертикалі з його наступником Андрієм Єрмаком. Чому ж президент Володимир Зеленський змінив голову ОП саме зараз, - розбирався "Апостроф".

Коли дістали "розборки"

Те, що главі Офісу президента Андрію Богдану залишилося сидіти в своєму кріслі недовго, "Апостроф" писав ще два тижні тому. Одна з головних причин - серйозні конфлікти всередині команди Зеленського, каталізатором яких виступав сам Богдан. Цю причину згодом, пояснюючи своє рішення про відставку Богдана, публічно озвучив і сам Володимир Зеленський.

"Є конфлікти. Вони заважають працювати. Я завжди проти таких конфліктів, так як у них немає переможців, і не буває нічиїх. На жаль. Тому ми втрачаємо або час, або людей. А всі, хто працює в Офісі - всі вони професійні люди. Тобто ми сто відсотків когось будемо втрачати. Тому що ти не можеш жити в постійному конфлікті. Ось і все", - сказав Зеленський.

Як розповіли джерела "Апострофа" в Офісі президента, Богдан хоч і був не розлий вода з Зеленським, але регулярно влаштовував скандали. Діставалося його підлеглим. Та й взагалі - практично всім людям, що входять в найближче оточення президента. У ЗМІ писали про непрості стосунки Богдана з главою СБУ Іваном Бакановим. Були підкилимні війни Богдана з тим же Єрмаком. Доходило до хамства. Втім, кажуть, що Єрмак вів себе завжди коректно. Цей фактор (звичайно, якщо не враховувати його близькі стосунки з Дмитром Козаком з Адміністрації президента РФ) зіграв вирішальну роль у підвищенні Єрмака.

За словами глави Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, Єрмак і Богдан від початку були найближчими фігурами, що мають доступ до президента Зеленського, але їх кардинально відрізняла манера поведінки.

"Обидва на початковому етапі демонстрували результат, але у Єрмака не було амбіцій, на відміну від Богдана. Надалі протистояння між політиками за право бути першим в оточенні президента призвело до сьогоднішньої ситуації. Є інформація, що останнім часом Богдан конфліктував з "кварталівцями" в команді президента. Зеленський не любить конфліктів, тому було прийнято таке рішення", - сказав Фесенко "Апострофу".

"На користь Єрмака вказує і те, що він командний гравець, неконфліктний. Він продовжував демонструвати результати й далі, не плів інтриги. Він ефективно впорався із завданням переговорів в Нормандські форматі, з обміном полоненими, з газовим контрактом. Такі речі цінуються в командній грі", - підкреслив Фесенко.

Втім, Богдан до останнього намагався втриматися у своєму кріслі, діючи в улюбленій кулуарній манері. "Він чудово бачив, що його відтісняють від Зеленського. Це виражалося в тому, що, починаючи з новорічних свят він був відсутній на важливих закритих нарадах, - розповіло "Апострофу" інформоване джерело в ОП. - Богдан навіть намагався заручитися підтримкою двох своїх заступників - Сергія Трофимова і Кирила Тимошенка. Але це не допомогло. Тим більше, що у Тимошенка зараз великі неприємності, і він цілком може бути звільнений найближчим часом. Зараз йому підшукують заміну, але з кадрами у Зеленського - проблеми".

"Мавр" Богдан накопичив негативу

"Звільнення Богдана було неминучим, - вважає політолог, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. - Як кажуть, "мавр зробив свою справу, мавр може йти".

Після перемоги на виборах президента у Зеленського не було кадрового резерву, тому формуванням команди займався Богдан.

Андрій БогданФото: unian

"За цих дев'ять місяців він накопичив чимало негативу, зокрема рішень, які йдуть в розрізі з дотриманням законності. Богдан реалізував рішення про дострокове припинення повноважень парламенту і дострокові вибори, він же наполягав на так званому "турборежимі". Давайте згадаємо, що призначення Богдана головою Адміністрації президента, пізніше - Офісу, також проходило з порушенням закону про люстрацію", - нагадав експерт.

І усуваючи Богдана, який вже встиг стати одіозною фігурою, президент дає сигнали західним партнерам.

"Він показує, що відходить від впливу людей, близьких до Коломойського", - підкреслив Олексій Гарань.

У свою чергу, директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що відносини між Зеленським і скандальним олігархом навряд чи постраждають від цього рішення.

"Вплив Коломойського на президента присутній, але формат їх відносин точно не вимагає посередника в особі Андрія Богдана. Як змінюється цей вплив, ми зможемо побачити за рішеннями судів у справі ПриватБанку", - сказав Магда в коментарі "Апострофу".

Однак на думку екс-нардепа, експерта Українського інституту майбутнього Ігоря Попова, Богдан повторив долю "любих друзів" часів Ющенка. І немає нічого дивного, що Зеленський позбувся свого колись найближчого соратника.

"Богдану було доручено побудувати нову систему влади, підібрати кадри на ключові посади. Своє завдання він виконав, але, вочевидь, що не успішно. За дев'ять місяців ми побачили падіння промислового виробництва, дірку в бюджеті і провалену боротьбу з корупцією. Комусь за це потрібно було відповідати... "Любих друзів", які без стуку відчиняють двері, вказують на те, що і як потрібно робити, як правило, прибирають в перший рік. Думаю, що варто чекати звільнень інших людей з команди президента. Для балансу можуть звільнити когось з табору опонентів Богдана", - сказав "Апострофу" Попов.

З Поповим погоджується і Володимир Фесенко. "Не шукайте тут геополітики, посилення впливу Вашингтона чи Москви. Їх тут немає. Я б сказав, що це підсумок ігор та війни навколо українського престолу", - вважає Фесенко.

Новий курс від Єрмака

Чого ж чекати від нового глави Офісу президента?

"Я не думаю, що з приходом в ОП Єрмака щось зміниться у внутрішній політиці країни. У нового голови не буде механізмів впливу, а буде багато адміністративної роботи. Крім того, ми вже бачили, що всі доручення президента і раніше надходили та ретранслювалися через Єрмака", - вважає Ігор Попов.

Андрій ЄрмакФото: unian

Варто нагадати, що регіональною політикою активно займається заступник голови Офісу президента Сергій Трофимов. Проте Єрмак теж має свої інтереси. Йдеться, зокрема, про столичні питання, де новий глава ОП має вельми серйозні інтереси. Так, саме Єрмака називають головним переговірником з мером столиці Віталієм Кличком. В результаті цих домовленостей вибори в Києві були поставлені на паузу, а ставленику команди Коломойського Олександру Ткаченку так і не вдалося отримати крісло глави КМДА.

Магда також звертає увагу на те, що Єрмак зумів сконцентрувати в своїх руках вплив на зовнішньополітичному напрямку.

"Все це сталося не просто так. На Єрмаку сконцентровані переговори за основними дипломатичними напрямками - США, РФ і Нормандський формат. Йому вдалося досягти певних успіхів у питаннях розведення військ, повернення полонених. При цьому робота Міністерства закордонних справ демотивована, а це недобре. Тут цікаво інше: хто займе місце Єрмака? Кому президент і глава Офісу доручать стати помічником з питань зовнішньополітичної діяльності?", - задається питанням експерт.

Втім, в Офісі президента побутує думка, що Єрмак спробує і далі контролювати "міжнародку". Як мінімум це стосується російського напрямку, де його зв'язки найвагоміші.

"Він - головний комунікатор Зеленського з Кремлем. І передати цю функцію комусь іншому Єрмак не може. Навіть якщо у нього раптом виникне таке бажання", - каже "Апострофу" один з чиновників в ОП.

Читайте: "Російський слід" в українській політиці: хто такий помічник Зеленського Андрій Єрмак

У той же час Олексій Гарань прогнозує небезпеку інтенсифікації відносин Києва з Кремлем після призначення Єрмака.

"Ми бачимо, що команда Зеленського, зокрема сам Єрмак - прихильники прямих переговорів з Російською Федерацією. Тут ми ведемо складну дипломатичну гру з РФ, де небезпечно залишатися без посередників. Російська сторона вже заявляє, що хоче провести обмін послами, а це пастка. Раніше ми відмовилися від послів, свідомо пішовши на зниження рівня дипломатичних відносин через військову агресію РФ. Якщо ми зараз погодимося на відновлення послів у Києві і Москві - це буде велика помилка. Чому? Оскільки це свідчитиме про нормалізацію відносин при збереженні війни на Донбасі і окупації Криму", - вважає Гарань.

У будь-якому разі, кадрові перестановки в Офісі президента активізують переговори Києва з Кремлем, де явно з нетерпінням чекали на це призначення. Адже не дарма буквально одночасно з призначенням Єрмака в Москві спікер Путіна Дмитро Пєсков публічно заявив, що новий заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак, якого Єрмак всіляко розхвалював в недавньому інтерв'ю, став головним з питань "українських справ". Але чи означає це тотальний "дрейф" України в бік Росії, як про це говорять деякі експерти - велике питання...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному