RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Російський слід" в українській політиці: хто такий помічник Зеленського Андрій Єрмак

Президенту України допомагає людина з широкими зв'язками в адміністрації Путіна

Президенту України допомагає людина з широкими зв'язками в адміністрації Путіна Фото: president.gov.ua

Помічника президента Володимира Зеленського Андрія Єрмака звинувачують в зв'язках з оточенням президента РФ Володимира Путіна. Пан Єрмак є головним переговірником від імені президента Зеленського в контактах з представниками Російської Федерації з питань Донбасу. Також він веде неформальний канал взаємин з політичним керівництвом США. При цьому Андрій Єрмак користується безмежною довірою з боку голови держави, відсунувши на другий план офіційного міністра закордонних справ Вадима Пристайка. Тим часом, деякі дії Єрмака на міжнародній арені вже завдали серйозної шкоди інтересам України.

Російський слід

Помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак до свого призначення був мало відомий широкому загалу. Його навіть не було залучено до виборчого штабу Зеленського. На той момент питаннями міжнародних відносин в команді майбутнього президента займався Олександр Данилюк. Згідно з офіційною біографією, в 1995 році Єрмак закінчив Київський інститут міжнародних відносин. У 1997 році Єрмак заснував Міжнародну юридичну компанію, яка займається юридичним супроводом телеканалів та кінодистриб'юторів. Пізніше зайнявся продюсуванням фільмів. Крім цього, він є співзасновником ряду громадських організацій. Так в 2010 році Єрмак разом з Миколою Тищенком та Павлом Халимоном (обидва зараз є народними депутатами від "Слуги народу") зареєстрував громадську організацію "Наша гордість". Про діяльність цієї організації нічого не відомо.

Публічну діяльність Андрій Єрмак розгорнув із громадською організацією "Асоціація власників малого бізнесу та малих архітектурних форм". Пізніше ця організація змінила назву на "Асоціація підприємців міста Києва". Зараз вона називається "Союз підприємців теле- та кіноіндустрії". У 2011 році Єрмак очолював комісію з питань регуляторної політики та підприємництва громадської ради при Київській міській державній адміністрації. Пізніше перебував у складі комісії з питань облаштування, розміщення та демонтажу тимчасових споруд Києва при КМДА.

У 2006-2014 роках Єрмак був помічником народного депутата від Партії регіонів, Ельбруса Тедеєва (V, VI, VIІ скликання). На президентських виборах 2010 року став довіреною особою кандидата в президенти Арсенія Яценюка на 216 київському окрузі. Через рік заснував разом із соратником Яценюка Андрієм Пишним громадську організацію "Відчуй", яка допомагає людям з порушеннями слуху.

За даними відкритих реєстрів, Єрмак разом з громадянином РФ Рахамімом Емануїловим є співзасновником компаній "Інтерпромфінанс-Україна" т "М.Е.П". За повідомленнями російських ЗМІ, Емануїлов - бенефіціар московської фірми "Інтерпромторг", яка зареєстрована серед засновників компанії "Інтерпромбанк". Одним з акціонерів "Інтерпромбанку" значиться член Ради Федерації, сенатор від Камчатського краю Валерій Пономарьов, близький до оточення президента РФ Володимира Путіна. Одним з членів ради директорів "Інтерпромбанк" є Іван Садчиков - зять першого заступника голови апарату уряду РФ Сергія Приходька.

Також Емануїлов входить в Московську громаду гірських євреїв, членом якої є однокурсник Путіна Ільгам Рагімов, в минулому також акціонер "Інтерпромбанку".

Єрмак в коментарях ЗМІ пояснював, що Емануїлов - давній знайомий його батька. Він просто надавав допомогу під час реєстрації компаній, а з самим Емануїловим спілкувався десять років тому. Проте, на російський слід в біографії Єрмака вказують і інші факти. Журналісти проекту "Watchdogs. Розслідування" з'ясували, що компанія "Інтерпромфінанс-Україна" пов'язана з компанією "Сарич" , яка раніше володіла землею в бухті Ласпі, в Криму. Після анексії Криму "Сарич" перереєструвалася в Росії та змінила власників. Тепер господарями компанії є люди, наближені до російського олігарха Аркадія Ротенберга, друга Володимира Путіна та головного будівельника Кримського мосту.

Також відомий український дипломат Роман Безсмертний, в інтерв'ю журналістам заявив, що Андрій Єрмак має тісні контакти з російськими "кураторами" бойовиків на Донбасі: віце-прем'єром РФ Дмитром Козаком, Владиславом Сурковим та з багатьма іншими співробітниками адміністрації президента РФ. "Те, що каже Єрмак, - це те, що думає, і те, що робить президент Зеленський. Не розділяйте ці речі", - підкреслив Безсмертний.

Роман БезсмертнийФото: Апостроф / Дмитро Олійник

Кар'єра Андрія Єрмака зробила різкий поворот після 21 травня 2019 року - вже наступного дня після своєї інавгурації, Володимир Зеленський призначає Єрмака своїм помічником. У червні 2019 року Зеленський підписав указ про реорганізацію Адміністрації президента в Офіс. Документ передбачає наявність в структурі ОПУ посад першого помічника, помічників та радників президента, які призначаються та звільняються безпосередньо головою держави. Він же координує їхню діяльність.

У липні 2019 року Єрмаку доручають відповідати за міжнародні відносини. З того моменту помічник президента починає їздити разом з Вадимом Пристайком у міжнародні відрядження, бере участь в переговорах на рівні радників. Пізніше Єрмак перебирає на себе особливі доручення Зеленського, проводить зустрічі з оточенням президента США Дональда Трампа, веде переговори про підготовку до зустрічі в "нормандському форматі". Після призначення Пристайка міністром закордонних справ, Єрмак замикає на собі міжнародний напрямок в Офісі голови держави. За дорученням Зеленського, він займається переговорами з Кремлем про обмін полоненими. У жовтні президент вводить його до складу наглядової ради державного концерну "Укроборонпром".

Тіньовий міністр

Співрозмовник "Апострофа" в Офісі президента розповідає, що нині Єрмак працює за трьома основними напрямками - неофіційний канал відносин з США, переговори з РФ по Донбасу та організація саміту в "нормандському форматі". При цьому, відсутність адміністративної посади в державному апараті, була однією з умов Єрмака.

"Він спочатку ставив умову - бути в статусі радника або помічника, а не на офіційній посаді. Він не хоче проходити спецперевірки та заповнювати декларації. Питання не обговорюється, думаю, що це якось пов'язано з його минулим та зв'язками в РФ", - говорить співрозмовник.

За його словами, помічник президента має необмежені повноваження щодо поставлених завдань, практично підміняючи міністра закордонних справ. Втім, статус помічника президента не передбачає такого широкого функціоналу. "Апостроф" звернувся до Офісу президента з проханням уточнити офіційні повноваження, що покладені на Андрія Єрмака. В Офісі відповіли, що помічник президента забезпечує організацію зустрічей, візитів, робочих поїздок голови держави, в тому числі заходів міжнародного характеру, а також підготовку матеріалів до них. Також в його повноваження входить обробка документів, які готуються Офісом президента, виконання доручень президента у взаємодії з державними органами, підприємствами, установами та організаціями. Окремо наголошується щодо пункту про виконання інших доручень глави держави.

Володимир Зеленський та Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

Один з народних депутатів з фракції "Слуга народу" пояснює "Апострофу", що призначення Єрмака помічником, пов'язане з необхідністю вивести його з підпорядкування голови Офісу президента Андрія Богдана. Про те, що Єрмак спілкується безпосередньо з Зеленським, в обхід Богдана, він сам заявляв неодноразово.

"Богдан та Єрмак - люди різних груп впливу в оточенні президента, так було з першого дня. Міністра Пристайко називають людиною Богдана, крім того у Зеленського немає довіри до класичної дипломатії. Єрмак є основним виконавцем доручень президента, він людина, яка вміє вирішувати питання. Це не рівень голови МЗС Пристайка. Хоча по темі Донбасу, вони працюють спільно - Пристайко виступає, таким собі, ретранслятором, роблячи неоднозначні заяви, щоб оцінити реакцію суспільства та міжнародних партнерів", - каже співрозмовник.

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляв, що Єрмака залучають, якщо виникають специфічні, часто критичні для президента моменти. При цьому у нього немає "професійних ревнощів" в зв'язку з діяльністю помічника Зеленського.

Політичний експерт Ярослав Макітра вважає, що в форматі МЗС складно проводити всі зовнішньополітичні переговори. Особливо, якщо мова йде, про неформальні переговори щодо Донбасу.

"Можливо президент не довіряє міністру, як і системі дипломатичних переговорів в структурі міністерства. Ми вже бачили публічний скандал, пов'язаний з нотою РФ, коли міністром був Клімкін. Зеленський давно знайомий з Єрмаком, у нього є свої зв'язки в РФ, що важливо для переговорів. Нагадаю , у президента Порошенка, в перші кілька років, таким парламентером був Віктор Медведчук. Глава МЗС - це адміністративна посада, не завжди від імені відомства можливо обговорювати певні питання ", - пояснює "Апострофу" Макітра.

Дипломат Андрій Веселовський каже, що в міжнародній політиці держав є люди, які виконують доручення, поза офіційними дипломатичними каналами. Все залежить від рівня підготовки та довіри голови держави.

"МЗС не може займатися певними речами, де потрібно входити в залежність або робити когось залежним. Є питання, де потрібно натиснути або навпаки поступитися. Це робота спеціальних представників президентів. Для прикладу, у президента США Рузвельта таким був його близький друг Гарріман, який успішно виконував завдання, в тому числі, в СРСР", - пояснює він виданню.

Макітра вважає, що Єрмак не претендуватиме на посаду голови зовнішньополітичного відомства. Він може і далі залишатися тіньовим керівником міжнародної політики президента. Але офіційна відповідальність за дипломатію лежатиме на Пристайко. Також очевидно, що у Зеленського немає кадрового запасу в питаннях міжнародних відносин.

Вадим ПристайкоФото: president.gov.ua

Репутаційні втрати

Необмежений кредит довіри, виданий Андрію Єрмаку, може зіграти з президентом злий жарт. Річ у тім, що деякі дії Єрмака на міжнародній арені вже завдали Україні серйозної репутаційної шкоди. Як відомо, пан Єрмак активно контактував з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа, колишнім мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані. Обговорювався зміст заяви, щодо боротьби з корупцією, яку мав зробити президент Володимир Зеленський. У цій заяві повинні були міститися конкретні посилання на українську компанію Burisma. Членом її правління був Хантер Байден - син політичного опонента Дональда Трампа - демократа Джо Байдена.

Від того, чи виконає Зеленський побажання американської сторони, залежала зустріч президента України з Дональдом Трампом, а також подальше надання військової допомоги нашій країні. З подачі Єрмака, українські представники практично погодилися з умовами американців і лише завдяки тому, що скандал вчасно розкрився, Київ уникнув невдячної ролі маріонетки Дональда Трампа, якому абсолютно не гарантована перемога на майбутніх виборах в США. Історія з тиском на Зеленського вже стала причиною для так званого "Украінагейту" - процедури імпічменту Трампа, яка зараз активно розкручується в США. І далеко не факт, що Україна вийде з цієї історії без втрат.

За схожим сценарієм розвивається ситуація і на російському "фронті", яким також завідує Єрмак. Тут, заради зустрічі Зеленського з Путіним в "нормандському форматі", Україна вже пішла на низку поступок, погодившись на реалізацію "формули Штайнмайера" та розведення військ на окремих ділянках фронту (згадаємо, на що був готовий піти Зеленський, заради зустрічі з Трампом). Дай Боже, щоб тут не обійшлося без провалу. На кону - мир в нашій країні, а результати спілкування з Володимиром Путіним, незважаючи на організуючу роль Єрмака, можуть сильно розчарувати українського президента.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України