RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Богдану приготуватися: яких відставок чекати в команді Зеленського

Президент може відмовитися від своєї "правої руки"

Президент може відмовитися від своєї "правої руки" Фото: unian

Попри те, що в своїх відеороликах президент Володимир Зеленський регулярно говорить про важливість єдності серед українців, його власна команда такою згуртованістю похвалитися не може. В Офісі президента вже не перший місяць тривають кулуарні війни. Чому ці розбірки можуть привести до швидких чисток у найближчому оточенні президента - дізнавався "Апостроф".

Міністри - на вихід

Незважаючи на те, що відставка прем'єр-міністра Олексія Гончарука так і не відбулася, це зовсім не означає, що найближчим часом команду Зеленського не чекають кадрові перестановки. Як зізнався в недавньому інтерв'ю "Апострофу" нардеп від "Слуги народу", глава комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, Кабмін можуть серйозно зачистити протягом найближчого місяця. Причому, за словами політика, "ніхто з міністрів зараз не перебуває у зоні комфорту".

Претензії є до багатьох членів уряду. Крім зняття з посади міністра розвитку громад і територій Олени Бабак, обговорюється також звільнення міністра соціальної політики Юлії Соколовської і міністра фінансів Оксани Маркарової. Крім того, питання є і до глави міністерства економіки Тимофія Милованова, а також до міністра юстиції Дениса Малюськи. И це не все…

"В принципі, простіше сказати, до кого зараз немає претензій, - зазначило "Апострофу" інформоване джерело з уряду. - Провал реформи охорони здоров'я, відсутність будь-яких реальних змін у правоохоронній системі - все це при бажанні дозволяє Зеленському перезавантажити практично весь Кабмін. Вже зараз ведуться підкилимні ігри, які зводяться до протистояння між тими, хто хоче "збити" того чи іншого міністра, і тими, хто намагається залишити своїх людей в кріслах".

Не все так гладко і по лінії Офіс президента - Верховна Рада. Як уже писав "Апостроф", на Банковій далеко не всі задоволені головою Верховної Ради Дмитром Разумковим. Особливо критично до спікера налаштована так звана група "кварталівців", яка ділить людей в оточенні Зеленського за принципом "свій-чужий". Разумкова, який, як відомо, до дітища Зеленського "Квартал 95" ніколи відношення не мав, зі зрозумілих причин зараховують до "чужинців" - а отже, до тих, хто повинен залишити своє крісло. Більш того, "кварталівці" не проти посадити на спікерське крісло "свого" Руслана Стефанчука - колишнього "КВКшника", який знає Зеленського більше двох десятків років.

Крім того, в ОП незадоволені темпами, з якими в парламенті приймаються (або взагалі не приймаються) ключові президентські законопроекти. І звинувачують у цьому насамперед Разумкова.

"Почалося все з розгляду ринку землі. Разумков хоче йти чітко за регламентом, а Офіс президента махає шашкою: їм треба все швидше, щоб ініціативи президента приймалися якомога швидше - а так не виходить", - раніше розповів "Апострофу" обізнаний нардеп.

Дмитро РазумковФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Щоправда, прибирати Разумкова (з посади) поки у Зеленського не планують. "У нього хороша репутація серед депутатів. Йому вдається домовлятися, і насправді, мало кому це вдається зараз серед команди Зеленського. Андрій Богдан зовсім зіпсував відносини з усіма", - коментує "Апострофу" один з депутатів-мажоритарників не під запис.

Утім, головне протистояння зараз розгорається за межами Кабміну і Верховної Ради. На Банковій...

Нова "права рука" Зеленського

Формування владної верхівки зі "своїх" людей - практика кожного президента. Винятком не став і Володимир Зеленський. "Правою рукою" і вчителем Зеленського на етапі становлення виявився Андрій Богдан, який, будучи близький до олігарха Ігоря Коломойського, позиціює себе політичним "вовком-одинаком". Він так і не сколотив собі повноцінну команду, що, з огляду на українські політичні реалії, може для нього дуже погано закінчитися.

Тим більше, що для кістяка команди Зеленського, до якого увійшли люди, які разом будували бізнес, створювали "квартал" і просто були близькими і давніми друзями президента, Богдан - чужий.

А з "кварталівцями" нинішнього глави Офісу президента доводиться рахуватися. Так, наприклад, в Офіс президента потрапив один із співвласників "кварталівської" індустрії Сергій Шефір, який став першим помічником Зеленського і одним з найбільш наближених осіб. У нього, одного з небагатьох (кого не відсік від "тіла" Богдан), зберігся прямий контакт з президентом.

Ще одна людина, яка може безпосередньо спілкуватися з президентом - теж його помічник Андрій Єрмак - формально прийшла в політику з кіновиробництва і мала контакти із Зеленським якраз завдяки цій галузі. Однак головна перевага Єрмака все ж полягає в тому, що він має досить широкі зв'язки в Росії. Про те, в які кремлівські кабінети вхожий Єрмак, ходять легенди. Зокрема, Єрмак є співзасновником двох фірм з російським бізнесменом Рахамімом Емануіловим - ЗАТ "Інтерпромфінанс Україна" і ТОВ "М.Є.П". Варто особливо зазначити, що Еммануілов входить в московську громаду гірських євреїв, членом якої є однокурсник Володимира Путіна Ільгам Рагімов. Рагімов і Емануілов "перетинаються" по "Інтерпромбанку", в якому обидва свого часу були акціонерами. Втім, сам Єрмак раніше стверджував виданню The Babel, що востаннє спілкувався з Емануіловим більше десяти років тому, а фірми нібито допомагав реєструвати на прохання свого батька, який багато років дружив з російським бізнесменом.

При цьому Єрмак, формально займаючись міжнародним напрямком, де-факто сформував навколо себе досить численну групу. Зокрема, він працює у тісній зв'язці з народним депутатом Андрієм Холодовим - власником столичної роздрібної мережі "Т-кіоск", а його дружина Катерина Шаховська, до слова, є кумою Оксани Марченко - дружини одіозного співзасновника партії "Опозиційна платформа - За життя", кума російського президента Володимира Путіна Віктора Медведчука. Холодов сколотив неформальну групу зі столичних нардепів-мажоритарників, які представляють "Слугу народу". За інформацією "Апострофа", мова йде, як мінімум, про п'ять нардепів з Києва, які орієнтуються на Холодова і Єрмака.

До речі, в листопаді минулого року стало відомо про те, що Андрій Єрмак є хрещеним батьком сина народного депутата від партії "Слуга народу" Миколи Тищенка, який переміг на столичному мажоритарному окрузі №219 (частина Святошинського району Києва). Виходячи з цього, чутки про те, що Єрмак після провалу в Києві представника групи Ігоря Коломойського, екс-гендиректора телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка фактично став головним переговірником Банкової з мером Віталієм Кличком, виглядають вельми правдоподібними.

Андрій ЄрмакФото: unian

Більш того як розповідали "Апострофу" джерела з Офісу президента, саме через Київ між Єрмаком і Богданом почали псуватися стосунки. Останній, нагадаємо, всіляко намагався протиснути звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації, після чого сподівався провести дострокові вибори мера столиці. Але цей задум успішно "злили" конкуренти Богдана в Офісі президента.

Утім, Київ для Єрмака - це "факультатив". Головний напрямок для нього - міжнародний. За очі у фракції "Слуга народу" Єрмака навіть називають реальним міністром закордонних справ замість Вадима Пристайка.

У команді президента він замкнув на собі повністю все, що пов'язано з переговорами з росіянами. Саме Єрмака називають головним організатором звільнення з полону українських моряків і цілого ряду політичних в'язнів, включаючи Олега Сенцова. Єрмак безпосередньо обговорює українські питання з представником адміністрації Путіна Дмитром Козаком. І саме він все частіше публічно з'являється поруч з президентом Зеленським. Єрмак ходить з президентом на заходи, його фото красуються поруч зі світлинами Зеленського в журналі TIME, на чиїй обкладинці вперше опинилося фото українського президента.

Богдан і "скукотіща"

А ось глава Офісу президента Андрій Богдан, який ще недавно був одним з найбільш публічних людей в оточенні Зеленського, практично перестав з'являтися на публіці, а останнє його повідомлення в Facebook досить красномовне: "Скукотіща". Цей пост - єдине, що написав глава Офісу Зеленського з початку 2020 року.

Показово, що Богдан був відсутній 19 січня на церемонії прощання із загиблими у авіакатастрофі літака МАУ в Ірані. Хоча там була вся владна верхівка України на чолі з президентом: Сергій Шефір, Іван Баканов, Руслан Рябошапка, Дмитро Разумков і Олексій Гончарук.

За останні місяці накопичилося кілька причин, щоб Богдан почував себе не надто затишно в кріслі глави ОП. І посилення Єрмака - це лише наслідок даного процесу. Одна з вагомих причин того, що Зеленський вже найближчим часом може "втратити" Богдана, пов'язана, по-перше, з токсичністю Богдана, який спочатку набрав на себе чимало негативу, і вважається найбільш одіозним персонажем в найближчому оточенні президента. По-друге, у Зеленського давно намагаються дистанціюватися від Коломойського і його оточення, в яке, нагадаємо, входить і нинішній глава Офісу президента.

Богдан проти Єрмака: коли чекати бійки

В Офісі президента стверджують, що тліючий конфлікт з Єрмаком може закінчитися для Богдана неприємностями.

"Богдан - людина досить запальна, і на нарадах з президентом особливо ні з ким не церемониться, як і з депутатами під час зустрічей з фракцією. А з Єрмаком у нього особливе спілкування, причому, вони навіть в присутності Зеленського конфліктують", - розповідає співрозмовник "Апострофа". І те, що в одному Офісі їм уже тісно, підтверджують обізнані джерела.

Цікаво, що Богдан досі вважає себе одним з бенефіціарів перемоги Зеленського і подальшого зміцнення його влади. І заради справедливості варто сказати, що це самозамилування багато в чому є виправданим: досвід і зв'язки Богдана дійсно допомогли главі держави на початку свого становлення. Але всі ці заслуги - з минулого. У той час як Єрмак показує ефективну роботу Зеленському вже зараз...

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати