RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В очікуванні розколу "слуг": хто може розвалити фракцію Зеленського

У суботу в стінах ВР буде гаряче

У суботу в стінах ВР буде гаряче Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

28 березня, в суботу, Верховна Рада планує зібратися на друге за час карантину позачергове засідання. На цьому засіданні партія влади планує розглянути кілька питань - коронавірусні законопроекти, можливість голосування онлайн, а також зміни до держбюджету. "Цвяхом програми" стане так званий "антиколомойський" законопроект, від якого багато в чому залежатиме подальше економічний майбутнє України. Про проблеми, пов'язані з підготовкою до засідання, внутрішні розколи в "Слугу народу", а також про настрої в депутатському корпусі парламенту, читайте в матеріалі "Апострофа".

Перелякані депутати

Незважаючи на те, що карантин, пов'язаний з епідемією коронавірусу, вніс серйозні корективи в наше життя, політичні процеси в країні не припиняються ні на хвилину. Не в останню чергу, через виклики, які зараз стоять перед нашою країною. У Верховній Раді збирають депутатів на позачергове засідання, на якому збираються розглянути низку важливих, а в деяких випадках, критично важливих для країни питань. Спочатку депутатів в Офісі президента хотіли зібрати у четвер, 26 березня, однак, за словами співрозмовників у фракції, виникла б проблема з явкою. "Є питання щодо явки наших депутатів. Орієнтовно 30% депутатів "слуг" не будуть. Вони або хворіють або нібито хворіють", - прокоментував "Апострофу" співрозмовник у фракції.

Кілька депутатів не під запис кажуть, що серед нардепів є страх заразитися, оскільки перші дзвіночки вже пішли, після нардепа Сергія Шахова, який повернувся з Франції і в якого підтвердили коронавірус. Ця новина спровокувала легку паніку серед депутатів, і за словами співрозмовника з фракції, багато в той день обмінювалися інформацією про свою температуру. Пізніше стало відомо про те, що слідом за Шаховим захворіли депутати фракції "Опозиційна платформа - За життя" Олександр Лукашев і представник фракції "Слуга народу" Руслан Горбенко. У депутата групи "Довіра" Сергія Вельможного коронавірус не виявлено, але його син захворів. Четвертим депутатом Верховної Ради, що заразився, став позафракційний Сергій Рудик.

За словами співрозмовника в керівництві фракції, серед депутатів багато тих, хто хворіє. "Але є питання, які потрібно вирішити, хоча ті, хто погано себе почувають або у кого температура - можуть не приходити", - прокоментували у фракції. Але саме ці проблеми, зокрема, завадили зібрати депутатів на засідання в четвер.

Чого чекати в суботу від "слуг"

В результаті засідання перенесли на суботу, 28 березня. "У п'ятницю треба бути в Києві об 11:00 на засіданні фракції, а в суботу на позачерговому засіданні Ради", - написав у партійному чаті СН глава фракції Давид Арахамія. Також пообіцявши нардепам видати маски і рукавички. На фракції, за словами співрозмовників, також очікується присутність президента Володимира Зеленського. По-перше, потрібно провести роз'яснювальну роботу з нардепами, а по-друге, вмотивувати голосувати. А голосувати в суботу буде за що.

"Законопроект про дистанційне голосуванні, Коронавірусние законопроекти, введення надзвичайного стану і земля", - коментував один з нардепів "Апострофу", проте останні два рішення пізніше зникли з обговорення. За словами співрозмовників, введення надзвичайного стану не хоче сам президент. Як кажуть у фракції - це самий крайній варіант. І навіть адепт його введення - міністр внутрішніх справ Арсен Аваков - дав задню, висловившись про те, що надзвичайний стан зараз неактуально.

Арсен Аваков Фото: mvs.gov.ua

На порядку денному на даний момент залишається кілька питань - законопроекти, пов'язані з боротьбою з коронавірусом, проект Кабміну, законопроект про онлайн-голосуванні, а також законопроект про "Приватбанк", якого вимагає МВФ.

Про введення онлайн-голосування "Апостроф" писав ще на початку тижня. Згідно із законопроектом першого віце-спікера Руслана Стефанчука і його брата народного депутата Миколи Стефанчука, голосування та засідання комітетів повинні проводитися в режимі відеоконференцій. Закон хочуть ввести на 60 днів, тобто на час дії карантину. При цьому, спікер і його заступники ведуть засідання із залу парламенту, а відкривається воно в тому випадку, якщо зареєструвалося понад 226 депутатів. У залі повинні знаходитися депутати, які доповідають щодо законопроектів, глави профільних комітетів, співробітники апарату Ради, а також по одному представнику від кожної фракції і групи.

При голосуванні кожного депутата виводять на екран, де він називає себе, номер депутатського посвідчення, номер законопроекту, а після цього повинен підняти руку, голосуючи "за" або "проти". Рахує Рахункова комісія, після чого спікер підписує законопроект. Але за словами одного із заступників фракції, швидше за все, що законопроект або взагалі не винесуть, або ж за нього не набереться достатня кількість голосів. "Ми довго тестували різні системи і в результаті зрозуміли, що технічно це майже неможливо. Крім того, є питання до конституційності даної норми, багато наших депутатів проти", - говорить співрозмовник.

Частина критиків апелює до рішення Конституційного суду від 17 жовтня 2002 року, в якому йдеться про те, що пленарні засідання проходять в спеціально відведеному місці, а згідно з регламентом, це сесійний зал, який розташований в будівлі Верховної Ради. А значить, всі закони, прийняті таким чином, можуть бути оскаржені в КСУ. І якщо рядові норми оскаржуватися не будуть, то спірні законопроекти - цілком. Крім того, для того, щоб провести цю норму, депутатам потрібно внести зміни до Конституції. Частина депутатів при цьому апелюють до вирішення КСУ 1998 року, в якому сказано, що особисте голосування депутата на засіданнях ВРУ означає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування. З огляду на загрозу поширення коронавірусу, можна прогнозувати, що у законопроекту Стефанчук все-таки буде чимало прихильників, однак все це вирішиться в останній момент.

Аналогічна ситуація із запланованими Кабміном змінами до бюджету. Пропонується зменшити витрати на 96 млрд грн. Примітно, що бюджет Міністерства розвитку громад і територій зменшиться майже в п'ять разів. Спочатку в держкошторис 2020 року закладалося 2 млрд 299 млн грн, але тепер може залишитися всього 436 млн грн. Практично всі ці кошти, заберуть зі статті розвитку. Чи стане набагато менше грошей в Міністерстві інфраструктури - з запланованих 1 млрд 427 млн грн сума зменшиться до 347 млн грн. Наприклад, бюджет Державного агентства автомобільних доріг скоротять з 945 млн грн до 54 млн грн.

Крім того, Кабмін має намір запропонувати Верховній Раді законопроект зі змінами до закону про державний бюджет на 2020 рік, в якому, зокрема, закладена норма про "обнулення" фінансування місцевих виборів . Це викликало грандіозний скандал. В "Слугу народу" багато депутатів навідріз відмовилися голосувати за пропозиції уряду. Як стало відомо "апостроф", в четвер, 26 березня, бюджетний комітет "завернув" пропозиції уряду.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Очікуються нові дискусії з прем'єром Денисом Шмигаль. "КМУ змінює кардинально свою стратегію, до ранку будуть нові напрацювання. Просимо Вас не розганяти "зраду". Завтра до обіду будуть готові драфти нового підходу", - написав Арахамія з цього приводу у внутрішньому чаті "слуг".

Заради "Привату" готовий на все

Але основне питання, навколо якого очікується найбільша "рубка" - це законопроект, який забороняє повернення "Приватбанку" його колишнім власникам. Це головна умова для отримання кредиту МВФ , без якої Україна, на думку експертів, ризикує вже до травня оголосити дефолт.

Навколо цього документа вже зараз найбільше ламають списи у фракції "слуг". Законопроект передбачає, що повернення націоналізованого в 2016 році "Приватбанку" буде неможливим навіть за рішенням суду, проти чого, природно, виступає його колишній власник олігарх Ігор Коломойський і наближені до нього депутати у фракції. У фракції вже запустили флешмоб "Ні Дефолту", в якому вимагають розгляду законопроекту на профільному комітеті фінансової діяльності та податкової політики і прийняття законопроекту, щоб не допустити в країні дефолту. Серед підписантів, зокрема, нардепи Микита Потураєв, Єгор Чернів, Віталій Безгін, Тетяна Циба. Також за словами співрозмовника, за голосування за цей документ виступає і сам президент.

Як прокоментував "Апострофу" глава податкового комітету Данило Гетьманцев, комітет відбудеться і на питання, чи встигнуть вони розглянути до суботи, нардеп відповів ствердно. При цьому, якщо не буде вистачати голосів, то у фракції планують добирати їх з інших фракцій. "У кого є сумніви, нехай не голосують, доберемо іншими голосами", - прокоментував "Апострофу" Віталій Безгін.

Але поки що в СН визнають, що все буде залежати від засідання фракції в п'ятницю. Після чого остаточно стане ясно, чи відбудеться засідання Ради в суботу і за які законопроекти є готовність голосувати. Неформально депутати з президентської політсили визнають: голосування за "антиколомойський" законопроект може розколоти фракцію, де колишній власник "Привату" має сильні позиції. "Коломойський збирається боротися до останнього. І якщо заради банку йому доведеться піти на знищення фракції "слуг", він на це піде, не роздумуючи", - сказав один з представників партії Зеленського.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному