RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розборки в Офісі Зеленського: чи врятує коронавірус Єрмака

Скандал навколо плівок поки що затих чи надовго

Скандал навколо плівок поки що затих чи надовго Фото: president.gov.ua

Корупційний скандал в оточенні президента Володимира Зеленського почав вщухати під валом новин про коронавірус та економічну кризу. Свою роль зіграло те, що в Офісі президента вирішили обрати обережну тактику поведінки навколо історії із записами брата глави канцелярії Дениса Єрмака. "Апостроф" розбирався чому це все одно може не врятувати главу Офісу президента, а також про те, як сильно тактика відбілювання репутації Єрмаків може вдарити по рейтингу глави держави.

Публікація колишнім помічником президента Володимира Зеленського, народним депутатом від "Слуги народу" Гео Леросом відеозаписів, які компрометують главу Офісу президента Андрія Єрмака, хоч і не викликала "ефекту Олександра Зінченка" в оточенні глави держави, але змусила Банкову серйозно задуматися. Нагадаємо, у вересні 2005 року після того, як пан Зінченко заявив про корупційні схеми "любих друзів" в оточенні президента Віктора Ющенка, зі своїх посад злетіли тодішній секретар РНБО Петро Порошенко та перший помічник президента Олександр Третьяков.

Сьогодні з упевненістю можна сказати, що в команді Зеленського вирішили своїх не здавати. Більше того, на Банковій явно мають намір задіяти ресурс для відбілювання репутації Єрмака. Через два дні після першої публікації Лероса, Єрмак на брифінгу заявив, що матеріали є "інструментом, який використовують люди, котрі сьогодні борються не тільки зі мною, вони борються з українською владою та командою президента". Далі були заяви до Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань, а також відкриття кримінальних проваджень проти Лероса.

Ще через пару днів відбулася зустріч так званої малої фракції "Слуги народу" за участю Єрмака та Зеленського. На ній, за інформацією "Апострофа", президент чітко заявив, що вірить Єрмаку, що він - його друг, а грошей ніхто ні в кого не брав. "Аргументуючи той факт, чому він не хоче звільняти Єрмака з посади голови Офісу президента, президент нібито використовував тезу про те, що брат за брата не відповідає, а обіцяні за хабар призначення не були зроблені. При цьому звучали фрази про те, що Лерос - аферист, а оцінку його діям мають дати правоохоронні органи", - зазначив один з нардепів нашому виданню.

Читайте також: Офіс Зеленського проти партії Зеленського: чому мовчить сам Зеленський

Проте, в публічній площині Єрмак захищає себе сам. За словами політтехнолога Сергія Гайдая, президент Зеленський, вирішив за краще відмовчатися, а тому обрав неправильну лінію поведінки в даній ситуації. У разі виникнення загрози репутації, необхідно діяти максимально публічно.

"Напевно там не знають, що всі близькі родичі політиків також стають публічними людьми з пильною увагою з боку суспільства. Піарники зараз повинні працювати, але мені здається, що комунікація влади неправильна. Вони переходять на звинувачення замість того, щоб пояснювати суспільству. Підміна понять не працює в такій ситуації, а навпаки накопичує критичність", - говорить виданню Гайдай.

Володимир Зеленський та Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

Як уже розповідав "Апостроф", президент за власної волі залишається залежним від глави своєї канцелярії. Адже Єрмаку делеговані не тільки повноваження ухвалювати рішення адміністративних та управлінських питань. Ще він курирує питання миротворчого процесу на Донбасі та обміну полоненими. Фактично такого широкого кола повноважень у керівника президентського апарату не було ніколи - ні за часів Кучми, коли на Банковій канцелярськими питаннями керували Дмитро Табачник з Віктором Медведчуком, ні за часів Ющенка з його "правою рукою" Віктором Балогою, ні навіть за часів Віктора Януковича, коли головою Адміністрації був Сергій Льовочкін. Про Петра Порошенка мова не йде - Ложкін та Райнін мали дуже обмежені повноваження, в той час, як практично всіма процесами особисто кермував президент.

Через тиждень після того, як розгорілися пристрасті навколо "плівок Єрмака", прес-служба президента початку акуратно вигороджувати Єрмака, повідомивши про досягнення нею домовленостей по поверненню додому до Великодня частини українських бранців. За інформацією політолога Олексія Голобуцького, піарники ОП вже давно працюють над тим, аби згладити скандал, викликаний "записами Єрмака". Наприклад, з Інтернету системно очищається весь негатив.

"Зеленський зробив свій вибір, він розміняв свій рейтинг на персону, подивимося чи буде це рішення правильним. Місяця через три-чотири буде видно. На той час країна повинна вийти з карантину з проблемним бюджетом і безробіттям. Тоді стримування коронавірусу, а тим більше "записи Єрмака" будуть виглядати дріб'язком, в порівнянні з тією ситуацією", - говорить виданню Голобуцький.

У той же час, політолог Петро Олещук не пов'язує репутаційний скандал в оточенні президента з новим обміном полоненими.

"Я не думаю, що причетність Єрмака до обміну сильно вплине на його репутацію. Він позиціонує себе як командний гравець, який виконує завдання та доручення президента. Ситуація із записами неприємна, але не руйнівна, особливої потреби працювати над репутацією зараз немає. Кадрові призначення не відбулися, корупційні дії зараз розслідують правоохоронні органи. Думаю, в ОП вирішили не педалювати ситуацію, дочекатися результатів. Інформаційний простір зараз перенасичений подіями та політичними скандалами, це точно не топ-тема", - говорить "Апострофу" Олещук.

Фігура Єрмака неоднозначно оцінюється в українській політ-тусовці. Зокрема, є постійна критика через його одноосібні переговори з представниками Російської Федерації. Про його зв'язки із заступником глави Адміністрації президента РФ Дмитром Козаком, а також про його бізнес-зв'язки з близьким оточенням президента Володимира Путіна не писав тільки ледачий.

Андрій ЄрмакФото: president.gov.ua

Відзначився Єрмак і в Мінську, погоджуючи створення спільного консультативного органу з представниками ОРДЛО. Ця дія викликала серйозний конфлікт всередині "Слуги народу". У цьому контексті Зеленському не варто забувати, що виборець пов'язує справи його оточення з його персоною. Обіцянки зруйнувати корупційні схеми, перемогти кумівство та продажність політиків були головним меседжем виборчої кампанії нинішнього президента.

"Суспільству стає ясно, що "уряд соросят", який не зміг взяти під контроль ситуацію, замінили на молодих реформаторів, які вже були при владі. Інформація про "скрутки ПДВ" та крадіжки на митниці були навіть більшим ударом для Зеленського, ніж "плівки Єрмака". Це його відповідальність, він обіцяв зруйнувати корупційні схеми, але виходить навпаки - вони залишилися та продовжують працювати", - каже Гайдай.

Як це не парадоксально, але пандемія коронавірусу поки грає на руку владі. Населення перебуває на карантині, а в інформаційному полі зараз превалюють новини про боротьбу з недугою. За даними свіжої соціології, проведеної КМІС, лише третина українців чула про скандал з плівками з братом Єрмака, що свідчить про те, що інформаційна хвиля, запущена опонентами глави ОП, виявилася не надто ефективною. Показово, що абсолютна більшість тих, хто чули про скандал із відеозаписами брата глави Офісу президента, вважають, що президент повинен або відправити Ермка у відставку (38%) або усунути його на час розслідування (50%).

Проте, за інформацією "Апострофа", в кулуарах вже зараз звучить ряд прізвищ претендентів на посаду голови Офісу президента в разі, якщо Єрмака все-таки "підуть". "Якщо Єрмака все-таки доб'ють, а це може відбутися протягом найближчого часу, то Зеленський буде вибирати з найближчого оточення. З огляду на, що таких людей у нього небагато, список кандидатур дуже обмежений", - зазначило поінформоване джерело на Банковій. Серед претендентів називають першого заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова, який відповідає за регіональну політику. Також має всі шанси стати керівником ОП Юрій Аристов - нардеп від СН та голова бюджетного комітету. Він - колишній бізнес-партнер сім'ї Зеленського та дуже близький до президента. І нарешті, третім "запасним" може стати нинішній очільник СБУ Іван Баканов - друг дитинства глави держави.

Попри те, що історія з братом Єрмака не призвела до його відставки, немає ніяких гарантій, що після карантину в ЗМІ не з'являться нові записи, які доб'ють главу Офісу. Головна проблема Володимира Зеленського в даній ситуації полягає в тому, що він продовжує залишатися надзвичайно залежним від власної команди. І зміна глави ОП ризикує серйозно погіршити цю проблему...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному