RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Офіс Зеленського проти партії Зеленського: чому мовчить сам Зеленський

Інформаційний накат на главу Офісу президента не зупиняється

Інформаційний накат на главу Офісу президента не зупиняється Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Скандал навколо глави Офісу президента Андрія Єрмака і його брата Дениса не вщухає. В Інтернеті з'являються все нові і нові відеозаписи, на яких людина, схожа на Дениса Єрмака, разом зі своїми підлеглими нібито проводить переговори про працевлаштування різних персонажів на певні посади в органах влади. В Офісі президента, схоже, вирішили перейти в контрнаступ. Андрій Єрмак домігся відкриття кримінальних проваджень від Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань щодо нардепа пропрезидентської фракції "Слуга народу" Гео Лероса, який опублікував перші записи. До того ж глава ОП влаштував брифінг, в якому фактично звинуватив нардепа у втручанні в державні справи. "Апостроф" розбирався, чим закінчиться порушення кримінальних справ, а також, чому досі мовчить президент Володимир Зеленський.

Коли воюють свої

Після того, як у неділю, 29 березня, нардеп з "Слуги народу" Гео Лерос опублікував перші відео за участю брата глави Офісу президента, події почали розвиватися вкрай динамічно. Обидві сторони конфлікту - брати Ермаки і "слуга"-нардеп - вирішили задіяти в цій історії силовиків. Нардеп від президентської фракції пішов до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а керівник Офісу президента поскаржився в СБУ та Державне бюро розслідувань. При цьому Єрмак на брифінгу 31 березня заявив, що депутат Лерос, котрий оприлюднив плівки, на яких фігурує нібито брат Єрмака, є "інструментом, який використовують люди, котрі сьогодні борються не тільки зі мною, вони борються з українською владою та командою президента".

Втім, сам президент відмовчується вже третій день. "Звичайно, він підтримує Єрмака - він зараз його і права, і ліва рука. Але публічно про це заявити він не може. Чому? Все дуже просто: докази "зашкварів" Дениса Єрмака - безсумнівні. І є підозри, що скоро з'являться нові відео" , - розповіло "Апострофу" джерело в Офісі президента.

У президентській політичній силі багато депутатів теж не приховують, що особливих секретів щодо діяльності брата голови ОП для них не було. "Денис (Єрмак, -"Апостроф") особливо не приховував своєї діяльності. Влітку-восени можна було часто спостерігати, як він прогулюється зі своїми помічниками вулицею Грушевського, неподалік від Маріїнського парку. Тепер, коли почався конфлікт, все, чим займалися брати Ермаки - розкрилося", - зізнався нашому виданню один з нардепів. При цьому, чимало членів депутатського корпусу непублічно підтримують Гео Лероса, хоча і визнають, що ці відео з'явилися в мережі не просто так...

Кримінальні справи з політичним присмаком

Андрій Єрмак стверджує, що у Гео Лероса були мотиви його дискредитувати. "Я зупинив спроби цього пана, який є депутатом партії "Слуги народу" обманним шляхом призначити на посаду заступника міністра в одному з міністерств людину з минулої влади, яка працювала в Київській державній адміністрації", - заявив Єрмак. Він зазначив, що цю людину хотіли призначити на посаду в КМДА, а потім "він з'явився в Кабміні пана Гончарука". Мова, швидше за все, йшла про близького друга Лероса, екс-заступника Кличка Іллю Сагайдака, який мав намір стати заступником міністра інфраструктури.

Цікаво, що на Банковій з самого початку конфлікту особливо не приховували готовність до кримінального переслідування нардепа. Єрмак спочатку зазначив, що Лерос перетнув "червоні лінії". "Хочу, щоб було проведено всебічне розслідування обставин вчинення цих записів, перш за все їхньої достовірності, всіх фактів, хто та за чиїм замовленням це робив, а також в який спосіб ці записи опинилися у Гео Лероса", - заявив глава ОП.

У понеділок, 30 березня, Лерос повідомив, що Спеціальна антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого корупційного злочину, під час призначення осіб в органи держвлади. При цьому народний депутат зазначив, що Державне бюро розслідувань "порушило кримінальну справу за 4 статтями". Дві з них стосуються втручання в роботу державного діяча та розголошення державної таємниці, що спричинило тяжкі наслідки. Решта стосуються... столичних муралів, які курирував Лерос під час перебування помічником мера Києва Віталія Кличка.

Адвокат, який представляє Лероса, Масі Найєм - брат екс-нардепа та колишнього журналіста Мустафи Найєма, котрий зараз опинився в "Укроборонпромі" - на своїй сторінці в Facebook виклав частину документа, який нібито СБУ направила Державному бюро розслідувань щодо Лероса. У ньому, зокрема, йдеться про те, що Лерос на посаді радника міністра інформаційної політики та радника мера Києва нібито лобіював виділення 3,7 млн гривень з державного бюджету на арт-проект Art United Us, одним з яких є мурал на станції метро "Осокорки", що підпадає під ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій) Кримінального кодексу.

Утім, експерти підстав та правової перспективи для кримінального переслідування не бачать. Більше того, в даній ситуації у юристів викликає питання: як в такому випадку Гео Лероса перевіряли раніше - коли він був радником президента Володимира Зеленського? Показово, що кримінальні виробництва "щодо муралів" зареєстрували лише зараз, незважаючи на давність історії.

Ще одне питання, на яке немає відповіді: яку державну таємницю розкрив депутат, викладаючи записи розмов? Адже брат Єрмака не є державним чиновником, а існування торгівлі посадами в Україні є секретом полішинеля...

Слід Богдана

Є в цій історії й інша сторона медалі. Річ у тім, що конфлікт Лероса з Єрмаком має досить давнє коріння. Вірніше, мова йде про конфлікт Єрмака з Богданом. Тут варто зазначити, що за даними "Апострофа", Лерос входить в орбіту впливу екс-глави Офісу президента. Втім, сам нардеп каже, що з Богданом особисто практично не знайомий. Але коли в минулому році тодішній глава Офісу Зеленського робив марні спроби зіпхнути Віталія Кличка з посади голови КМДА (нагадаємо, Єрмак, будучи радником президента, тоді кулуарно підтримував чинного мера), Лерос здійснював інформаційний супровід цього процесу. Зокрема, він публікував пости зі звинуваченнями Єрмака в політичному тиску, "покриванні корупціонерів" і бажанні "підім'яти" під себе Київ.

Зараз Лерос знову виступив каналом оприлюднення компромату на главу ОП. Сам депутат заявляє, що просто отримав флешку з відеозаписами "безкоштовно". Журналісти-розслідувачі припускають, що під час зйомки використовувалася спецтехніка, яка є у СБУ, МВС, а також Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Головна проблема у всій цій історії полягає в тому, що нікому зупинити цей конфлікт. Зеленський, схоже, не готовий публічно називати прізвища замовників інформаційної атаки на Єрмака. Звільняти голову Офісу він теж не поспішає, незважаючи на те, що репутаційні ризики від цього скандалу несе саме президент. Як розповіли "Апострофу" на Банковій інформовані джерела, "вкиди" відео-роликів можуть тривати ще довго. "Матеріалів досить, щоб ще дуже довго продовжувати атаку на Єрмака. Більше того, є записи відверто трешові. Їх, схоже, хочуть залишити наостанок, аби остаточно добити Єрмака", - відзначили в ОП.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному