RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ми так сподівалися на артиста": Зеленський у чорному дзеркалі кремлівської пропаганди

У Кремлі вкрай роздратовані тим, що за рік президент Зеленський не приніс Україні "мир" на російських умовах

У Кремлі вкрай роздратовані тим, що за рік президент Зеленський не приніс Україні "мир" на російських умовах Фото: Getty Images

Російська влада нейтрально сприйняла обрання Володимира Зеленського президентом України, розраховуючи, що він буде "кращим" за свого попередника, погодившись виконувати Мінські угоди у кремлівському трактуванні: "особливий статус" для ОРДЛО, вибори на Донбасі без виведення окупаційних військ і згортання "українізації". Окремим блоком йшли московські "хотілки" зі зняття водної, транспортної та торгової блокади з окупованого Криму. Кремль чекав рівно рік, і, не отримавши бажаного, перейшов до особистих нападок на Володимира Зеленського. "Апостроф" з'ясовував, з якою метою адміністрація російського президента нацькувала на главу української держави ледь не всіх своїх топ-пропагандистів.

Не дочекалися "Голобородька"

Кремлівські телевізійні пропагандисти від умовно нейтрального тону щодо Володимира Зеленського перейшли до жорсткої критики, яка місцями переходить у лайку. Після великої прес-конференції, яку глава держави дав із нагоди річниці інавгурації, на російському ТБ, немов за командою почали вправлятися в лихослів'ї на адресу Володимира Зеленського.

"Минув рівно рік відтоді, як народ в Україні чекав Голобородька, але отримав Зеленського. Він став президентом України. Треба сказати - жахливим президентом", - заявив в ефірі своєї авторської передачі Володимир Соловйов. Телеведучий назвав українського президента "людиною із великими амбіціями, але з дико ображеним его", яка абсолютно не готова сприймати критику на свою адресу.

"Він (Володимир Зеленський, - "Апостроф") дуже вразливий і вкрай обмежений у своїх риторичних прийомах", - сказав Володимир Соловйов в ефірі каналу "Росія 24".

Інший топ-пропагандист Дмитро Кисельов поскаржився, що обіцяний Володимиром Зеленським "мир" (звичайно, виключно на умовах Москви), так і не настав. "Зеленський при владі, але мир на Донбас він так і не приніс", - заявив пропагандист.

Українського президента активно критикували в ефірі відомого російського ток-шоу "60 хвилин". Ведуча Ольга Скабєєва нагадала, що російський президент Володимир Путін нібито прихильно поставився до обрання актора президентом України.

"Ми так сподівалися на артиста. Він же обіцяв стати вироком для Петра Порошенка. Наскільки ми пам'ятаємо, в якийсь момент навіть Володимир Путін говорив: дайте ж Зеленському шанс", - процитувала кремлівського лідера Ольга Скабєєва. На її думку, Володимир Зеленський в питаннях великої політики так і залишився "новачком".

Один із запрошених на ефір "експертів" заявив, що "Зеленський зміг довести, що те, що ніколи не тоне, здатне саме себе втопити", натякаючи на вульгарну приказку про калюжі та фекалії. Аналогічно поводяться на інформаційних майданчиках підконтрольних терористичним "республікам" в ОРДЛО.

Кремлівське розчарування

З огляду на те, що Адміністрація російського президента контролює всі центральні телеканали, скоординовані напади телевізійних "геббельсів" на Володимира Зеленського можуть бути зовнішнім проявом невдоволення Москви.

Ознаки того, що Кремль ось-ось оголосить Володимира Зеленського "гіршим, ніж Порошенко" з'явилися ще у квітні, коли стало очевидно, що ніякого "прямого діалогу" між Києвом і ОРДЛО не буде. Горезвісний "план Козака", яким громадськість лякали опоненти Володимира Зеленського (переважно "Європейська солідарність" та її союзники) якраз і полягав у тому, щоб посадити українського президента за один стіл із маріонетковими ватажками "республік", остаточно представивши війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом".

Володимир Зеленський лякає російських пенсіонерівФото: Апостроф / Колаж

"Настрої змінилися в самій російській верхівці. Після президентських виборів Кремль видавав Володимиру Зеленському політичні "аванси". Вони його акуратно хвалили, розраховуючи на поступки у Мінському процесі, на його зговірливість у межах "нормандського формату". Розрахунок не виправдався. Останнім часом риторика Банкової з приводу Донбасу стала нагадувати заяви попередньої влади. Реакцію Кремля на це можна розцінити як суміш обурення, розчарування і люті через ошукані сподівання, - пояснив у розмові з "Апострофом" глава Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

На його думку, росіяни подають сигнал Володимиру Зеленському, що тепер Кремль не піде навіть на часткові поступки. Російська влада ні в якому вигляді не буде сприяти Банковій у нарощуванні політичних очок. Як, наприклад, це було в історії з обмінами полонених. Кілька етапів звільнення українських в'язнів, серед яких були відомі особистості (кримський режисер Олег Сенцов, наприклад), а також повернення додому українських моряків, захоплених ФСБ біля берегів Криму, дозволили Володимиру Зеленському на перших порах уникнути серйозних рейтингових коливань.

Росіяни, помічаючи, як глава української держави залежить від рейтингів і піару, деякий час йому підігравали, йдучи на косметичні поступки. З іншого боку, як раніше зазначали експерти в коментарях "Апострофу", Банковій почало набридати, що Москва замість переговорів і пошуку компромісів домагається беззастережної капітуляції Києва з питань ОРДЛО і анексованого Криму. Офіс Зеленського може піти на деякі поступки Москві заради звільнення окупованих районів Донбасу, але для Володимира Путіна цього, мабуть, все одно мало.

"Капітуляції" не відбулося

Застрільником інформаційної кампанії проти Володимира Зеленського виявилося російське міністерство закордонних справ. У річницю інавгурації українського президента кремлівське МЗС випустило заяву, в якій висловило крайнє обурення з приводу політики, яку проводить Володимир Зеленський.

Українському президенту кремлівські дипломати дорікнули тим, що він нібито не розслідував "політичні вбивства" і події на Майдані 2013-2014 років, не скасував закон про підтримку української мови як державної, продовжив заборону російських соцмереж тощо. На думку Кремля, при Володимирі Зеленському нібито продовжилися "зачистки інформаційного поля" і "утиски етнічних груп".

Міністерство закордонних справ України оперативно відреагувало на кремлівські пасажі, вимагаючи від росіян не втручатися у внутрішні справи суверенної держави.

МЗС УкраїниФото: Getty images

"Із дипломатичної точки зору, заява російського МЗС була вкрай агресивною, грубою та образливою саме по відношенню до президента України. Було помітно, що в Москві дуже розчаровані й роздратовані. Вони розраховували, що Зеленський буде слабким і податливим президентом, у якого вийде вибити конституційні поправки, "особливий статус" для окремих районів Донбасу та кардинально змінити внутрішньополітичний клімат в Україні. Нічого такого не сталося", - пояснив у коментарі "Апострофу" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Істерії на російському ТБ і особисті претензії МЗС РФ на адресу Володимира Зеленського є доказами того, що звинувачення на адресу Банкової з приводу "капітуляції" є, як мінімум, перебільшеними. За рік президентства Зеленського Кремль не отримав ні "особливий статус" для ОРДЛО, ні воду для Криму, хоча робота в цьому напрямку активно велася.

"Тези про "капітуляцію" або "реванш" - суто політична технологія і маніпуляції зі сторони партії Петра Порошенка. Вони хочуть створити віртуальну картинку того, що нібито підтверджуються їхні прогнози і нібито Україну вже "здають Путіну". Хоча офіційна риторика РФ і поведінка кремлівських пропагандистів говорить про зворотне", - наполягає Володимир Фесенко.

Із прицілом на місцеві вибори

Водночас мета Москви не тільки в тому, щоб образити Володимира Зеленського, показавши все своє невдоволення. Стратегічна мета залишиться незмінною - повний контроль над українською політикою, зокрема регіональною. У цьому плані Москва може "поливати" Володимира Зеленського та всю його політичну команду саме з прицілом на майбутні місцеві вибори.

"Кремль слідкує за українським внутрішньополітичним порядком денним. Кремлівський "ящик" дивиться пристойна кількість виборців на південному сході. Для них критика на російському ТБ - також сигнал, що, мовляв, Зеленський обіцяв "мир", а став таким, "як Порошенко". Москва зацікавлена в тому, щоб "Слугу народу" на цьому фланзі потіснили інші проросійські сили, а не тільки Опозиційна платформа", - каже Вадим Карасьов.

Інше питання, наскільки така тактика виявиться результативною. Москва, починаючи з нульових років намагалася впливати на Київ політичними важелями, але в кінцевому підсумку зазнала фіаско. Анексія Криму і війна на Донбасі якраз і стали ознаками того, що Кремль та його ставленики в Україні провалили проект будівництва в Україні "русского мира" виключно політичними методами.

Тепер росіяни, обтяжені санкціями, хотіли б повернутися до тактики "м'якої сили", але тут все впирається в політичний професіоналізм і жадібність її союзників в Україні. Проросійські сили в нашій країні, як зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Віктор Небоженко, зацікавлені в тому, щоб Москва і надалі витрачала ресурси (інформаційні та фінансові), щоб змінити внутрішньополітичний клімат в Україні.

"У Москві розуміють, що пустити воду до Криму можна, отримавши контроль над більшістю у Верховній Раді і створивши коаліцію. Тобто їм потрібно мати вплив на електоральний процес. На місці керівництва ОПЗЖ я б переконував росіян, що вони Україну силою не візьмуть, що є тільки політичні механізми, вибори. Ми ж розуміємо, що виборчу кампанію не можна провести без відповідних вкладень. Місцеві любителі "русского мира", як це було раніше, пообіцяють Володимиру Володимировичу гучну перемогу, 45% голосів виборців, а зроблять на 15%", - каже Віктор Небоженко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному