RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін досяг в Україні всього: чому говорять про нову війну

Кремлівські еліти розуміють, що воювати з Україною вже немає сенсу

Кремлівські еліти розуміють, що воювати з Україною вже немає сенсу Фото: Getty images

21 червня на пропагандистському кремлівському каналі "Росія 1" вийшов черговий документальний фільм. У ньому Володимир Путін зізнався, що в колі сім'ї він дуже проста людина, і так само намагається вести себе з народом, вникати в усі його проблеми. Але, крім того, президент РФ сказав, що Конституція СРСР, на його думку, була досконально прописана, і це дозволило колишнім республікам вийти з Союзу "з величезною кількістю російських земель". Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков спробував виправдатися, мовляв, ця заява не означає, що Росія має територіальні претензії до сусідів. Однак у мережі вже прогнозують початок нової війни.

"Апостроф" попросив прокоментувати цю скандальну заяву президента РФ експерта з питань зовнішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Миколу Капітоненка.

У промові Путіна привертають увагу три моменти. По-перше, для Росії дуже важливо продовження бачення, яке було під час Другої світової війни, і спекуляції на всьому, що її оточувало. Це частина концепції "русского мира", одна з найважливіших її міфологем. Тому слова Путіна про те, хто і що у Росії позабирав або кому що Росія дала, яку територію допомогла зібрати - я розглядаю в основному в цьому ключі.

Другий момент стосується російської конституційної реформи. Я вважаю, що спочатку це була непогано продумана спроба провести передачу влади в Росії - розтягнуто в часі, щоб максимально зберегти державний механізм після закінчення строку Путіна. Я не розглядав поправки до конституції РФ, коли вони тільки з'явилися, як механізм залишити Путіна при владі - еліти розуміли, що складний період переходу влади все одно потрібно буде пройти, неважливо - трохи раніше, або трохи пізніше. Але кризові явища в економіці, нестабільність із нафтою і все інше призвело до того, що плани дещо змінилися.

Зараз же Путіну здається, що якщо він залишиться при владі, то це буде більш безпечно для країни, що система працює тільки завдяки йому. Він не самотній у подібних думках - усі тоталітарні лідери, які довго правлять, думають так само, особливо в такій складній країні, як Росія. Путін не може не бачити, скільки викликів існує. І можливо, він дійсно думає, що, крім нього, ніхто не впорається. З огляду на те, як часто він про це говорить, для нього зараз це проблема номер один. Але ні конституційна реформа, ні розмови про сусідів не є прелюдією для нової війни.

Читайте: Путін використовує риторику Гітлера - російський правозахисник про річницю початку війни

Стосовно третього моменту - що Росія на когось нападе, то я з 2015 року вважаю, що ймовірність цього вкрай низька. Росія досягла бажаних цілей за допомогою агресії проти України. Також у 2015 році їй показали, наскільки дорого коштуватиме наступна спроба використовувати військову силу для врегулювання конфліктів із сусідами - і в Москві це зрозуміли. Я думаю, з усіх "серйозних" людей у Росії практично ніхто не виступає за нову "переможну" війну, розуміючи, що вона буде занадто дорогою, занадто затягнутою і не принесе нічого хорошого.

Та й кандидатів на нову російську агресію не так багато - Україна, Білорусь. Країни Балтії - члени НАТО, росіяни на них ніколи не нападуть. У Білорусі складна ситуація - там вони будуть діяти, скоріше, не силовими методами, а за допомогою агентури. З Україною воювати немає сенсу, тому що росіяни перестали сприймати Україну як поле битви за розуми, симпатії. У якийсь момент кремлівська еліта зрозуміла, що Україна в цілому втрачена, боротися за неї вони не захотіли - це було б дорого і безглуздо. Значить, потрібно було мінімізувати ризики, що виходять від України. Крим відібрали і перетворили на військову базу - ця місія виконана. Потенціал сходу України послабили - створили квазі-республіки і створили проблему для України, яка серйозно послаблює нас на роки вперед. Власне, геополітичні завдання проти України Росія більш-менш виконала. Я не бачу цілей, щоб Кремль почав воювати з нами.

Заяви в дусі "від нас із багажем пішли" - це частина кремлівської міфології, Путін відтворює офіційну позицію. Це робиться для російської аудиторії. Це слова не для нас і навіть не для Заходу. Путін ще раз нагадує своєму народові, як Росія бачить історію і нинішню міжнародну ситуацію.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України