Саакашвілі не чекає нинішня влада, але й в опозиції багато хто буде йому не раді – в Грузії прокоментували повернення експрезидента

Михеїл Саакашвілі Фото: facebook.com/SaakashviliMikheil

Екс-грузинський президент і глава Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеїл Саакашвілі напередодні записав ролик на грузинській мові, в якому оголосив про своє повернення в Грузію, де в жовтні мають відбутися чергові парламентські вибори. У цих виборах також бере участь партія політика «Національний рух». «Апостроф» звернувся з питаннями до директора International Press Institute Georgia Натіі Коберідзе з проханням прокоментувати, як в Грузії поставилися до такої заяви політика. У підсумку, ми поговорили про повернення Саакашвілі, заяві міністра юстиції, який пригрозив Міхо в'язницею, прийдешніх парламентських виборах і проросійському курсі країни.

- Міхеїл Саакашвілі заявив, що хоче повернутися в Грузію, як вважаєте, чи чекають його в рідній країні? Які настрої зараз у Грузії після цієї заяви?

- Всі ці роки, які він змушений жити поза Грузії, він натякав в різних формах, що він повернеться, що він хоче повернутися. Важко судити, про що конкретно зараз йде мова, але якщо сприймати це, як повернення, то нічого несподіваного в цьому немає. Тому що всі, хто підтримує партію «Національний рух», звичайно, чекають повернення Саакашвілі в Грузію. Це партія, яка була при владі за президентства Саакашвілі і це його партія.

Ця партія - найбільша опозиція в Грузії. Найбільша прозападана партія, і, за попередніми даними, у неї зараз близько 15% підтримки. Це, для порівняння, наступна найбільша партія, інші опозиційні політсили з тих же опитуваннь, набирають менше 5%. В цілому у опозиції трохи більше голосів, ніж у правлячої партії, але серед них найбільша - це «Національний рух».

Звичайно, не чекають Саакашвілі ті люди, які підтримують владу. Але і серед опозиції, не можна сказати, що всі будуть раді його поверненню. Незважаючи на те, що люди знаходяться зараз в опозиції, є серед них і ті, хто вважає, що ті люди, які були при владі, і в тому числі і Саакашвілі, не повинні повернутися знову до влади.

- А в якій ролі він міг би повернутися? Як майбутній прем'єр?

- Це поки питання обговорення. Логічно, що його партія може представити його як кандидата. Але це не означає, що решта опозиції буде підтримувати його кандидатуру в разі їх перемоги. Але поки це рано обговорювати, тому що для початку потрібно виграти вибори. Поки немає результатів 50/50.

- А в Грузії можлива революція після виборів?

- Саакашвілі може хотіти відсторонення нинішньої влади, що, на мою думку, дійсно необхідно.

По-перше, це влада проросійського Бідзіна Іванішвілі. Притому, що сам він офіційно не у владі. На жаль, в Грузії, після Революції троянд, після дев'яти років реформ і суворого прозахідного курсу, тому що навіть при Шеварнадзе в Грузії був прозахідний курс, офіційний курс влади став пророссійкім.

По-друге, відчувається, що в Грузію повернулася корупція. Особливо, так звана елітна корупція. Кримінал повернувся в Грузію, і найголовніше, повернулися кримінальні угруповання, які контролює влада. І по-третє, в країні катастрофічне падіння економіки, і це не тільки пов'язано з обмеженнями через коронавірус, в країні не відбувається ніяких реформ, країна в застої. І наслідки будуть відчутні вже восени. І в таких умовах країна зустрічає чергові парламентські вибори, які мають колосальне історичне значення. Тому що, якщо трапиться так, що влада залишиться на третій термін, то це перетворить Грузію в Білорусь Лукашенко. Тому що почнеться не тільки політичне, але й правове переслідування опозиції. Іванішвілі просто знищить опозиційний клас, опозиційні ЗМІ, неурядовий сектор і відбудеться повна узурпація влади.

У такій обстановці активне включення такого політика, як Саакашвілі, дуже важливо. Тому що, як би він багатьом не подобався і у мене є критичні зауваження до його правління, але я вважаю, що він найвпливовіший грузинський політик в сучасній Грузії. Якби це не відповідало дійсності, то Іванішвілі його б не переслідував.

- Тобто його повернення перед виборами зіграло б ключове значення?

- Його прихильники, незважаючи на гоніння, залишаються вірними йому, підтримують і можна сказати, що на прикладі його партії, в Грузії вперше створений прецедент, коли політична партія продовжує функціонувати після того, як вона була при владі і була успішною, і навіть після відходу в опозицію і переслідування, вона зберігається і продовжує боротися.

Якщо російська влада та Іванішвілі доб'ються знищення «Національного руху», то в Грузії прозахідні процеси помруть. Хоча грузини можуть голосувати і за інші опозиційні партії - зараз у нас є вибір. Але повернення Саакашвілі матиме колосальне і внутрішнє і міжнародне значення.

- Дивіться, міністерка юстиції заявила, що у разі повернення Саакашвілі, його чекає в'язниця. Може він зважитися на такий крок і стати політичним в'язнем, але це в підсумку, припустимо, мобілізує електорат?

- Міністерка оголошує те, що їй велено російським олігархом Іванішвілі. Але, не факт, що їм потрібна сьогоднішня Білорусь в Грузії. Півмільйона людей просто так не піде з вуличних протестів ніколи. Виникне глибокий дипломатичний скандал з Україною, і Захід буде в день по десять разів закликати припинити політичне переслідування. Репутація у влади Іванішвілі і без того сильно підмочена. Можна припустити, що збожеволілий олігарх піде на все, крім польотів з автоматом на власному вертольоті. Але в такому випадку, ризик великий.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов