Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Скандальний олігарх продовжує сидіти в ізоляторі СБУ та колекціонувати кримінальні справи

Ігор Коломойський став фігурантом ще однієї кримінальної справи Фото: Ковальчук Віктор / УНІАН

Олігарх Ігор Коломойський, який уже 8 місяців перебуває під вартою, отримав нову підозру в скоєнні злочину. Цього разу правоохоронці підозрюють його в організації замовного вбивства адвоката. Напад на адвоката стався понад 20 років тому, у серпні 2003 року у центрі Феодосії в Криму. Тоді було затримано виконавців злочину, а зараз нібито у правоохоронців з'явилися "незаперечні докази, що підтверджують особу замовника". І цим замовником, за версією слідства, є Ігор Коломойський. Що відомо про нову справу бізнесмена та які можуть бути її наслідки, розбирався "Апостроф".

Замовника знайдено?

Уранці, 8 травня, Офіс генпрокурора повідомив про те, що "відомому бізнесмену повідомлено ще одну підозру - у скоєнні замовного вбивства".

За даними слідства, "підозрюваний, діючи за мотивами особистої помсти, замовив убивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог про анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства". Для скоєння вбивства було залучено членів банди, яка, за повідомленням Офіса Генпрокурора, "спеціалізувалася" на скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи фізичну розправу з конкурентами.

"Члени банди вчинили напад на директора однієї з юридичних компаній, завдавши йому ударів і ножових поранень у життєво важливі органи. У той же час, цей злочин не був доведений до кінця з причин, які не залежали від волі членів банди", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Суд поставив крапку у спробах Коломойського повернути "ПриватБанк": усі подробиці

Про це повідомила на своєму сайті і Національна поліція. У повідомленні сказано, що у серпні 2003 року в центрі Феодосії (Автономна Республіка Крим) четверо чоловіків жорстоко побили та поранили ножем адвоката.

"Тоді правоохоронці затримали виконавців замовного вбивства. Тепер же поліція встановила незаперечні докази, що підтверджують особу замовника", - написано на сайті.

У якості мотиву також називають помсту юристу через відмову співпрацювати у незаконній угоді.

Зазначається, що тоді бізнесмен мав особистий комерційний інтерес у роботі металургійного заводу, а рішення загальних зборів акціонерів підприємства не давало змогу повноцінно реалізувати свій план.

Нацполіція додає: "Тому він із погрозами звернувся до адвоката юридичної фірми, яка брала участь у загальних зборах акціонерів і готувала юридичну документацію, щоб той скасував рішення. У відповідь отримав відмову юриста".

Тоді бізнесмен і залучив через свого охоронця чотирьох членів злочинного угруповання для нападу на чоловіка - пізніше їх було затримано та засуджено до позбавлення волі на строк від 6 до 12 років.

"Розслідування встановлення замовника вбивства адвоката було виділено в окреме провадження. І сьогодні, 8 травня, бізнесмену було оголошено про підозру слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора при взаємодії із СБУ", - пише Нацполіція.

Прізвище "відомого бізнесмена" в обох повідомленнях не вказується, але при цьому міститься світлина цього бізнесмена зі злегка заблюреним обличчям, в якій легко можна впізнати Ігоря Коломойського.

Коломойському інкримінують ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п.п. 11, 12, ч. 2 ст. 115 КК України. У разі доказу вини за цей злочин передбачено тюремний строк від 15 років до довічного.

Версія Коломойського

У ЗМІ згадувалося і прізвище адвоката Сергія Карпенка, який нібито відмовився "виконувати вказівки у корпоративній суперечці" навколо підприємства "Дніпроспецсталь" у Запоріжжі, до якого мали стосунок російський олігарх українського походження Костянтин Григоришин, який, за інформацією "Апострофа", вже кілька років живе у США, а також дніпровський олігарх Віктор Пінчук.

Ще 2005 року Ігор Коломойський давав інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня", де розповів свою версію історії з адвокатом.

"ДТ: До речі, ще за старої влади проти вас порушували кримінальну справу з приводу замаху на адвоката Костянтина Григоришина, який на той час уже розійшовся з Суркісом і Медведчуком і став партнером Віктора Пінчука. Між іншим, ще до відкриття цієї справи я особисто тримала в руках заяви адвоката Григоришина в Генпрокуратуру про те, що ви йому погрожували. Потім цьому адвокату було завдано тяжких ножових поранень, і відповідно порушено кримінальну справу. Як мені відомо, воно так нічим і не закінчилося. Чи правда, що зараз робиться спроба реанімації цієї кримінальної справи, і як могло статися, що постраждала саме та людина, якій ви погрожували?

Ігор Коломойський: Які можуть бути, на вашу думку, відносини між бізнесменом та адвокатом, який обслуговує іншого бізнесмена? Адвокат – це виконавець, як бухгалтер, як менеджер. Він поза лінією корпоративного конфлікту. Тому жодних стосунків між бізнесменом та адвокатом конкурента бути не може. Тим більше – погроз. Адвокат, про якого ви говорите, працював у Пінчука та Григоришина. Думаю, ці бізнесмени ретельно розробили всю цю процедуру і пустили її в хід. Але навіть за того політичного режиму вони не змогли завести кримінальну справу проти мене, вийшло лише "за фактом". Щоправда, я не знаю, чи було воно взагалі, оскільки я маю папір, де пишеться, що у відкритті кримінальної справи відмовлено через відсутність складу злочину. Наразі було здійснено ще одну спробу направити кримінальну справу, відкриту за фактом нападу на адвоката безпосередньо проти мене. Але після мого листа до прокуратури, сподіваюся, буде об'єктивно проведено розслідування і відповідатимуть ті, хто з самого початку задумував погане. Спроба реанімації персональної справи входить до сценарію, який описав мені Григоришин 5 березня. Усі пункти плану реалізовувалися у травні, червні, липні, тому я не маю сумнівів у тому, хто стоїть за цим. Ті люди, яких він мені називав як своїх партнерів, а саме – Порошенка Петра Олексійовича, стоять за організацією всього цього".

Тут слід зазначити, що Костянтин Григоришин був співвласником 160 компаній, що входили до холдингу "Енергетичний стандарт", володів річковими портами, феросплавними заводами, промгігантами "Дніпроспецсталь", "Запоріжтрансформатор", НУО ім. Фрунзе, мав контроль над дев'ятьма обленерго, конкурував із братами Суркісами за київське "Динамо".

Григоришин встиг відзначитись не лише в Україні, де у 2008 році СБУ навіть на деякий час заборонила Григоришину в'їзд до України. У Росії Міщанський райсуд Москви заочно засудив Григоришина до чотирьох років колонії за те, що в 2008 - 2010 роках григоришинська компанія ПІК "Створення", що займалася постачанням трансформаторів, недоплатила до скарбниці РФ майже 1,4 млрд руб.

Щодо олігарха Віктора Пінчука, то той залишається одним із найбільших бізнесменів України, і останнім часом дуже близький до Офісу президента, зокрема, навіть ходить на прес-конференції президента Володимира Зеленського. Корпоративні конфлікти між Пінчуком та Коломойським відбувалися за останні чверть століття неодноразово, що навряд чи позитивно вплинуло на стосунки двох олігархів.

Зовнішня рука?

У зв'язку з реанімацією правоохоронцями справи 20-річної давності виникають питання, наскільки це законно, чи не закінчилися терміни притягнення до кримінальної відповідальності та кому це потрібно?

"Можливо, що терміни не минули, - каже в коментарі "Апострофу" адвокат, кандидат юридичних наук Василь Мірошниченко, - Поки що мало деталей, але тут треба розбиратися. Можливо, що справа раніше була порушена не проти Коломойського, а за фактом і тепер її порушено проти бізнесмена та термін починається знову".

"Можливо також, що справа припинялася через те, що Коломойський тривалий час проживав за кордоном, а тепер, оскільки він в Україні, продовжено термін", - пояснив адвокат.

Не обійшлося тут і без політичного підґрунтя, вважають експерти.

"Я припускаю тут політичну гру, - каже "Апострофу" політолог Віктор Небоженко, - Це чергове приниження Коломойського та чергова спроба відібрати у нього активи та показати іншим олігархам, що таке можливо".

За словами Небоженка, до Коломойського є претензії як у Америки, так і у Путіна.

"У США проти нього порушено справи за корупцію, а в Росії його підозрюють у створенні злочинної банди, яка крала нафту. З усіх українських олігархів Путін у негативному ключі завжди згадує Коломойського", - каже Небоженко.

Не зовсім погоджується з Небоженком економіст Сергій Фурса.

"Я не думаю, що чергова справа проти Коломойського порушена з метою відібрання його активів, - каже "Апострофу" Сергій Фурса, - Він уже досить тривалий час сидить у СІЗО, але при цьому бізнес працює. У Коломойського є активи у Карпатах у вигляді "Буковелю" і ці активи розширюються. Він має Нікопольський завод феросплавів. Все працює і приносить прибуток".

Утім, як вдалося дізнатися "Апострофу", найближчі соратники Коломойського останнім часом пішли у вільне плавання: колишній партнер із "ПриватБанку" Геннадій Боголюбов поїхав до Австрії, а власник "Буковелю", засновник партії "За майбутнє!" і нардеп Ігор Палиця зараз помітно охолодів до політичних проектів і вже два роки не з'являється у Верховній Раді. Що ж до Коломойського, то він залишається у слідчому ізоляторі СБУ вже 8 місяців і продовжує "колекціонувати" кримінальні справи.

"Я не готовий сказати, чим може закінчиться ця справа, оскільки не знайомий з деталями. Але Коломойського цілком можна видати США, де на нього дуже чекають. Якщо він не громадянин України і позбавлений громадянства Зеленським, то цілком можна передати його до рук американської Феміди і забути про нього. Але українська влада та правоохоронці чомусь цього не роблять. Отже, є якісь політичні причини", – резюмує адвокат Василь Мірошниченко.

Читайте: Буратіно "спалили": чим закінчиться справа Дубінського

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины