RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова політична реальність: як Зе-команду замінять "попередники"

Венедиктова - на волосині, Кабмін - на ниточці

Венедиктова - на волосині, Кабмін - на ниточці Ірина Венедиктова Фото: УНІАН

У кулуарах Верховної Ради з'являються нові подробиці можливих майбутніх відставок в найвищих чиновницьких кабінетах України. Раніше ми писали про те, що "під ніж" скоро може піти весь Кабмін. Проте, на цьому список потенційних безробітних не закінчується. Під загрозою звільнення перебуває генпрокурор Ірина Венедиктова, на зміну якій уже шукають кандидатів. "Апостроф" розповідає, хто може зайняти кабінет генерального прокурора, а також про те, яка доля чекає Кабінет Дениса Шмигаль.

Венедиктова не справляється

Коли навесні Верховна Рада відправляла у відставку Руслана Рябошапку і призначала на його місце Венедіктову, то однією з головних вимог було прискорити розслідування справ проти екс-президента Петра Порошенка і забезпечити, нарешті, ті самі посадки топ-корупціонерів, які обіцяв Зеленський під час своєї виборчої кампанії.

Уже навесні було зрозуміло, що без гучних перемог в судах партії президента буде дуже важко на місцевих виборах восени. Однак за півроку Венедиктова не добилася нічого, а в Офісі президента нервують все сильніше. Нульові успіхи на фронті "боротьби з корупціонерами" залишають владу без щита від заслужених претензій з боку виборців: тут тобі і зростаючий дефіцит бюджету, і переповнені через коронавірус лікарні, і маса скандалів в партії влади, і багато чого ще.

Крім того, Венедиктова конфліктує з сімейними та бізнес-кланами, які здавна мають величезний вплив на правоохоронну систему в Україні. Кажуть, в результаті одного з таких конфліктів сталася блискавична відставка триразового глави ГПУ Святослава Піскуна з посади радника генпрокурора. За інформацією "Апострофа", Піскуна "завели" в Офіс генпрокурора люди олігарха Ігоря Коломойського. Досвідчений Піскун нібито допомогти Венедиктової навести порядок в її "володіннях", але замість цього почав займатися вирішенням питань на користь свого "патрона". Венедиктова побачила це і швидко його прибрала. Але після цього ворогів у неї лише побільшало.

Абсолютно логічно, що в такій ситуації на Банковій починають шукати заміну генпрокурору, але от лихо - ставити на її місце абсолютно нікого.

На Банковій намагаються знайти заміну. Виходить так собі

Джерела "Апострофа" повідомляють про три імені, які зараз розглядаються Офісом президента.

Це зокрема колишній глава військової прокуратури Анатолій Матіос, який був спочатку звільнений з генпрокуратури Русланом Рябошапкою, а через місяць і з військової служби в цілому. Після цього він перейшов у приватну сферу, отримавши посвідчення адвоката у Волинській області, а в останні кілька місяців регулярно з'являється на телеканалах пулу Медведчука в якості експерта та запрошеного гостя.

Крім того, в ряді ЗМІ з'явилася інформація про можливу зміну Венедиктової нинішнім главою СБУ Іваном Бакановим. В такому випадку чинний генпрокурор нібито повинна змінити нинішнього міністра юстиції Дениса Малюську, до якого у Банкової теж є маса претензій.

Іван Баканов Фото: ssu.gov.ua

Однак, за нашою інформацією, останній варіант малоймовірний. Оскільки Зеленський повністю довіряє Баканову і не хоче ставити на місце глави СБУ когось менш надійного, а людей, яким він би довіряв у нього в команді вже практично немає.

"Йдеться про рокіровку на Баканова. Я розумію, що він продовжує користуватися особистою довірою президента, але цього занадто мало. В СБУ ми бачимо, як лейтенант Баканов потрапив в оточення. І перейшовши в офіс на Різницькій він знову в нього потрапить", - сказав в коментарі "Апострофу" політолог, керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Але навіть якщо рокіровка Венедиктова-Баканов не відбудеться, то міністра юстиції Малюську все одно можуть пустити "під ніж". А ось з відставкою Кабміну в цілому можуть виникнути проблеми.

Кабмін теж хочуть перетрусити

Як ми вже писали раніше, з початку вересня від фракції "слуг" звучать неприкриті погрози на адресу уряду. Правда, в монобільшості говорять про необхідність заміни "економічного блоку", до якого відносяться Міністерство економіки та Міністерство фінансів. Також партія влади незадоволена роботою в.о міністра енергетики Ольги Буславець.

"Криза в енергетиці існує? Існує. Криза в економіці існує? Існує. Криза з фінансами і бюджетом існує? Ось вам всі відповіді. Якщо ми не побачимо конкретного швидкого руху та плану, вони будуть змінені", - сказав глава фракції Давид Арахамія.

Як повідомили "Апострофу" джерела у Верховній Раді і Офісі президента, на Банковій серйозно задумалися над "обнуленням" всього Кабміну. При цьому причини для цього не економічні, а бажання змістити непотоплюваного главу МВС Арсена Авакова. Єдиний реальний спосіб зробити це на сьогодні - це відставка всього уряду.

"В Офісі президента з самого початку президентства Зеленського хотіли його забрати. Не виходило. Зараз Андрій Єрмак поставив завдання у будь-яку ціну вирішити це питання. Заради цього готові пустити "під ніж "весь уряд", - розповіло "Апострофу" джерело в "Слузі народу".

"Банкова отримає окрик з Танкової"

Утім, з відставкою всього уряду у Офісу президента може не вийти. Як стало відомо "Апострофу", чутки про можливу відставку уряду дійшли до наших західних союзників. У посольстві США "порадили" Банковій не поспішати з кардинальними перестановками, щоб уникнути неприємних наслідків у відносинах з кредиторами України.

"Мені важко назвати міністра, роботою якого фракція була б повністю задоволена, але поки що обурення не дійшло до критичної позначки. Зрозуміло, що до того ж Марченка (міністр фінансів - Ред.) є маса претензій, але міняти його зараз в самий розпал бюджетного процесу - загрожує ще більшими неприємностями. А чи є йому на зміну кандидат, який в нинішніх умовах зможе дати результат прямо тут і зараз? Поки що такого прізвища не звучало", - розповіло нам джерело в президентській партії.

Сергій Марченко Фото: mof.gov.ua

Однак окремих особистостей прибрати все одно можна. Головний кандидат на виліт - ексцентричний Денис Малюська. Його намагалися відправити у відставку ще за часів прем'єра Гончарука, але він втримався і зберіг посаду при Шмигалі. Але в наступні півроку до міністра і його відомства питань не поменшало: скандал з тортурами в СІЗО Кропивницького, кампанія з продажу українських тюрем, досі існуюча корупція в реєстраційній системі - це тільки частина з них. Тому, якщо на Банковій вирішать прибрати когось із міністрів, то Малюська, який зараз храбрує, сидячи з поп-корном на робочому місці, явно опиниться серед перших кандидатів.

Для початку розгляду питання про його відставку у Верховній Раді повинні зібрати не менше 150 підписів нардепів. Ми зателефонували декільком нардепам від "Слуги народу", які сказали, що зібрати стільки цілком реально. І голосів для його відставки теж має вистачити. Питання в тому, кого ставити на заміну.

"Можна і підписи зібрати, і голоси за відставку Дениса. Питання в тому, що потрібно розглядати це питання в комплексі. Перед тим як прибирати - давайте подумаємо, кого призначати. Про варіант з Венедиктовою чув тільки зі ЗМІ, але ви ж розумієте, що одна відставка запускає цілий ланцюжок досить важких кадрових рішень. Потім кожна нова людина повинен освоїтися та вникнути в процеси. А результат потрібно давати вже зараз", - пояснив нам ще один співрозмовник в монобільшості.

"Міністр інфраструктури Криклій - точно під питанням, але в такому разі буде однозначний конфлікт з Аваковим. Може піти Петрашко, говорили про міністра фінансів, але я думаю, що там впишуться Штати. Банкова отримає окрик з Танкової. Проблема в тому, що Шмигаль набрав достатньо негативу і тепер буде розплачуватися. У нас завжди було два універсальних цапа відбувайла - уряд і Верховна Рада. З парламентом так просто не вийде, а ось уряд без програми цілком може бути відправлений у відставку. Якщо в найближчий місяць ми не побачимо рокіровки, то після виборів їх приберуть. Хтось має взяти відповідальність за сумний стан справ. І після виборів у нас може бути нова політична реальність, яка зажадає переформатування", - зробив прогноз політолог Золотарьов.

Другий рік правління Зеленського і "слуг народу" виходить ще складнішим за перший. Кадровий голод, про який багато говорили ще на самому початку приходу "зелених", тільки посилився. Багато кандидатів, на яких робилася ставка, не справляються і їх знову потрібно міняти.

Питання тільки ким? Резерву у Зеленського немає і доводиться все частіше звертатися до послуг "попередників". Ось тільки навряд чи це скінчиться чимось хорошим.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному