RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В любові не зрікаються: чому Зеленський прибрав Рябошапку

Чому президент вирішив прибрати "свою людину"

Чому президент вирішив прибрати "свою людину" Руслан Рябошапка Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Після заміни Кабінету міністрів Верховна Рада вирішила не зупинятися і відправила у відставку генерального прокурора Руслана Рябошапку, який пропрацював на своїй посаді лише півроку. Про причини цієї несподіваної рокіровки, а також про те, хто замінить Рябошапку, в матеріалі "Апострофа".

Відправивши у відставку уряд Олексія Гончарука майже в повному складі, команда Зеленського взялася за правоохоронні органи. Правда, не за всіх - а тільки за Генерального прокурора Руслана Рябошапку і директора НАБУ Артема Ситника. Дійти до звільнень в середу, втомившись від перетрушування уряду, депутати не встигли. Більше того, за словами обізнаних співрозмовників, ще в четвер тривали консультації з даного питання. Як стало відомо "Апострофу", на рішення президента всіляко намагалися вплинути західні партнери. Однак - не зрослося, і 263 голосами депутатів Рябошапку "попросили" з Офісу генпрокурора. За словами співрозмовників нашого видання на вулиці Різницькій (там розташований Офіс генпрокурора), слідом за Рябошапкою підуть і всі його заступники - Віктор Чумак, Віталій Касько, Віктор Трепак і Гюндуз Мамедов.

Довгий час відставку Рябошапки просували заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов, і люди, яких відносять до групи Ігоря Коломойського. Але це все залишалося на рівні атак в Telegram, виступів на телебаченні, і не доходило до офіційних заяв. У швидку відставку Генпрокурора було складно повірити також через те, що в липні минулого року Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом назвав Рябошапку "на 100% своєю людиною"...

Однак з приходом нового глави Офісу президента Андрія Єрмака ситуація різко змінилася. Новий глава ОПУ, за інформацією нашого видання, став основним ініціатором змін не тільки в Кабміні, але і в силових структурах. Масштабні перестановки, на думку найближчого оточення Зеленського, повинні зміцнити рейтинг глави держави, вирішивши дві ключові проблеми - по-перше, поступово вибратися з економічної трясовини, в якій опинилася країна за часів прем'єра Олексія Гончарука, а по-друге, провести ряд показових арештів за корупційними справами. Власне, через відсутність результатів у питаннях розслідувань резонансних справ і виникли претензії до Рябошапки. Втім, була й інша вагома причина його відставки. Але про неї - нижче...

У середу, паралельно з прем'єріадою, "слуги" активно готували плацдарм для майбутнього голосування за відставку Генпрокурора. "Зібрано вже 227 голосів за його відставку", - говорив в кулуарах нардеп від "Слуги" Олександр Качура. При цьому, голоси збирали нардепи Дар'я Володіна та Максим Бужанський, яких відносять до неформальної групи "слуг" Ігоря Коломойського.

Про відсутність посадок з трибуни Верховної Ради прямо заявив Володимир Зеленський. Цю тезу в кулуарах як під копірку повторювали й більшість спікерів з його політсили. Зокрема, згадували про те, що Рябошапка не хоче займатися справами щодо екс-президента Петра Порошенка, а деякі нардепи- "слуги" навіть обізвали його "прокурором Порошенка".

Володимир ЗеленськийФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Один з депутатів-мажоритарників від "Слуги народу" на питання про те, чому він проголосує за відставку Генпрокурора, взагалі не вибирав виразів. "А якщо я скажу, що наш Генпрокурор - м..дак, це буде достатньою причиною?", - запитав він кореспондента "Апострофа", і задоволений своєю відповіддю, повернувся до зали.

Розкрилася і ще одна причина такої гострої необхідності відставки Генпрокурора. Непублічно в розмовах з "Апострофом" депутати відзначали, що пробачили б Рябошапці його недостатню активність в ситуації з посадками, але злий жарт з ним зіграла близькість з екс-головою ОПУ Андрієм Богданом . "Зараз в багатьох владних структурах можна спостерігати за відходом його людей. У цьому зацікавлений Андрій Єрмак, який хоче підчистити всі кадрові "хвости" за своїм попередником", - зазначили джерела в Офісі президента.

На питання про те, що ж буде з реформою Генпрокуратури, яку зараз проводить Офіс генпрокурора, в СН запевняють, що проблем не виникне. "Вона і зараз стоїть, зараз взагалі вся робота ОГУ стоїть, а люди чекають посадок", - коментує нардеп з керівництва фракції, звернувши увагу на погану комунікацію відомства Рябошапки з Державним бюро розслідувань, яке очолила Ірина Венедиктова. Показово, що глава ДБР під час свого звіту публічно критикувала Генпрокурора з трибуни Верховної Ради. Вона ж, за словами співрозмовників, скаржилася на Рябошапку і особисто президенту Зеленському, переконуючи, що саме він - корінь всіх бід.

У четвер вранці на питання "Апострофа" керівництво фракції відповідало, що голосів за відставку Генпрокурора достатньо, а от не під запис депутати зізнавалися: у їх фракції багато хто не хоче голосувати, тому що не має претензій до Рябошапка. "Крім того, нам ніхто не сказав, хто буде замість нього. Погана комунікація з нами у Офіса президента, багато хто не може зрозуміти їх бачення", - коментував один з нардепів.

Для того, аби звірити годинник, фракція зібралася ще раз - вже перед самим позачерговим засіданням Ради. На цей раз там обійшлося без президента - він поїхав в Нові Санжари, хоча дав звідти своїм депутатам непрозорий натяк яким чином голосувати. "Моя особиста думка дуже проста. Немає результатів - не повинен займати місце. Я, президент, ставлю собі те ж саме. Якщо ти не маєш результату - до побачення. Я вважаю, що у ДБР Венедиктова тільки прийшла, до неї поки немає питань. Я вважаю, що СБУ, ГПУ і НАБУ не працюють на 100% ", - сказав Зеленський під час брифінгу.

Сам же Генпрокурор під час свого виступу зазначив, що він не був нічиїм слугою, був незалежним, за що й поплатився. "Я йду, але я обіцяю повернутися", - після цих пафосних слів Рябошапка покинув сесійну залу. Залишивши частину депутатів і президію Ради в подиві. Пізніше деякі депутати говорили, що такий демарш нібито став для багатьох останньою краплею проголосувати за його відставку. "Він повів себе нешанобливо. А як же питання від депутатів? Ми ж можемо його контролювати. Така поведінка і його висловлювання про те, що багато хто з нас ще не навчився читати, але вже знає, як повинна працювати генпрокуратура - не додав йому підтримки", - коментували нардепи- "слуги".

Руслан РябошапкаФото: unian

Після словесних баттлів та питань в нікуди, зважаючи на відсутність "винуватця свята", Рада приступила до голосування. Набралося 263 голосів - "за", з яких "слуги" дали тільки 179. Майже третина фракції відмовилася звільняти Рябошапку. Голоси, яких бракує дали представники фракції "Опозиційної платформи - За життя!", а також члени депутатських груп "Довіра" і "За майбутнє", де перебувають депутати, афілійовані з Коломойським. Його, а також, Арсена Авакова в кулуарах назвали одним з головних інтересантів цього голосування. Показатально, що "Голос", "Батьківщина" і "Європейська солідарність" не дали жодного голосу.

Таким чином, людина, яку ще недавно Зеленський називав "100% своєю людиною", і яка працювала в його офісі, входячи в його найближче оточення - поповнила ряди звільнених.

Наступний крок - голосування за нового Генпрокурора. Одним з основних претендентів на даний момент є юрист "Кварталу" і нардеп від "Слуги народу" Сергій Іонушас. Його пропонує фракція, хоча там і кажуть, що в Офісі президента можуть назвати і свої кандидатури. Наприклад, серед ймовірних кандидатур згадують нинішню главу Державного бюро розслідування Ірину Венедіктову, а також Сергія Кізя, колишнього заступника Генпрокурора, який був призначений на цю посаду ще Юрієм Луценком в липні 2019 року та був звільнений Рябошапкою через два місяці. Втім, прізвище Кізя хоча й звучало під час засідання фракції, але все-таки його називають малоймовірним кандидатом.

"Ми готові підтримати Іонушаса", - заявив в кулуарах глава фракції Давид Арахамія. Сам Іонушас, який не був публічним політиком, у четвер охоче спілкувався з пресою і коментував своє можливе призначення. Правда, просив дочекатися рішення президента. Вирішити питання з призначенням нового глави ОГУ планують вже найближчим часом - на наступному сесійному тижні "Слуги" знову хочуть скликати позачергове засідання Верховної Ради і проголосувати за нового Генпрокурора.

Також на Банковій хочуть вирішити питання і зі звільненням голови НАБУ Артема Ситника. Як раніше вже писав "Апостроф", для цього пропонується внести зміни в закон, який би дозволив спростити процедуру відставки. А в майбутньому в СН взагалі є ідея урізати кількість антикорупційних органів, хоча проти цього жорстко виступив Захід. Втім, як показує практика, до позиції західних партнерів (які, до речі, категорично виступали проти відставки Рябошапки) в Офісі президента останнім часом якщо й прислухаються, то дуже вибірково...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі