RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Дуель Трампа і Байдена: господар Білого дому може похитнути основи американського ладу

У США перед виборами склалася непередбачувана ситуація

У США перед виборами склалася непередбачувана ситуація Дональд Трамп і Джо Байден Фото: Апостоф / Колаж

Через два місяці в США відбудуться президентські вибори, і від того, хто стане наступним гарантом американської Конституції залежить не тільки доля простих американців, а й майбутня розстановка сил в міжнародних відносинах. Українці також пильно стежать за американськими електоральними перегонами, тому що США не раз заявляли про свій стратегічний статус союзника України. Своєю експертною думкою щодо результатів виборів в США виданню "Апостроф" поділився Сергій Галака - фахівець-американіст, професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Такого ще не було

Ситуація така, що у обох кандидатів є шанси. У Байдена - невелика перевага, але все ще може змінитися. Чому у Байдена перевага? Здавалося б, Трамп є чинним президентом, він постійно миготить на екранах, може змінювати порядок денний і це дає йому перевагу. Але 200 тисяч загиблих від коронавірусу в США істотно похитнули рейтинг чинного президента. Тому підвищуються шанси на перемогу Байдена. На жаль, зараз пішла тенденція на шоуменів і зірок в політиці, тому в яскравому і впертому образі Трампа люди бачать позбавлення від бюрократії в США. І це при тому, що він і зійшовся прекрасно з усіма олігархами, власниками компаній та іншими бенефіціарами великих капіталів, проти яких, він як би повинен був виступити.

Якщо говорити про електорат Трампа, то ядро його підтримки складають переважно люди з неповною середньою освітою або взагалі без освіти, в основному білі, 40-60 років, консерватори, яким набрид весь американський істеблішмент і які виступають проти преференцій великих корпорацій, а також бачать загрозу в мігрантах.

Електорат же Байдена складається з жителів східного і західного узбережжя, які є в своїй основі освіченими людьми, до них належать як білі, так і кольорові виборці. Вони бачать надію в Байдені, оскільки Трамп дуже жорстко виступає проти міграції, а для багатьох в США це болюча тема. Якщо цей електорат Байдена вдасться мобілізувати, то у Трампа значно скоротяться шанси на перемогу. Але питання в тому, чи прийдуть ці люди на вибори. В процесі виборів важливо все - від погоди до епідеміологічної обстановки. У зв'язку з коронавірусом ми вперше будемо спостерігати за електоральними перегонами в умовах пандемії, що вносить певні корективи у результати попередніх екзит-полів. Це дуже цікава ситуація - такого ще не було ніколи.

"Плаваючі" штати

Зараз кандидатам на президентський пост дуже важливо отримати підтримку штатів, які ще не визначилися з вибором, так звані "плаваючі штати". Зараз розгорнулася боротьба за Каліфорнію і Флориду, де Трамп намагається залучити електорат через фінансову допомогу постраждалим від пожеж в США. Цікаво, що Трамп цілком ймовірно може затіяти якусь "маленьку звитяжну війну", в тому числі і в Ірані. Це сильно підніме його рейтинг на майбутніх виборах.

Також позиція Трампа щодо руху "Black lives matter" несподівано зіграла на руку чинному президенту. Оскільки після низки численних грабежів та заворушень, які починалися з протестів проти поліцейського свавілля і нетолерантності поліції, частина населення США почала відчувати себе в небезпеці, тому що не бачать, де межа між законними мітингами та грабежами з погрозами. Таким чином, прихильники порядку на вулицях цілком можуть віддати свій голос за Трампа, але це не змінить радикально ситуацію, оскільки зазвичай на виборах вирішує перемога в "плаваючих" штатах.

Як може "хитнути" Трамп

Але в разі програшу Трампа варто побоюватися ситуації гальмування або відмови від передачі влади шляхом апеляції до Верховного суду. Оскільки в цьому суді присутні прихильники Трампа, яких він особисто провів туди, то цілком можливий результат, коли Верховний суд США винесе позитивний для Трампа вердикт. А оскільки такого прецеденту в США ще не було, це цілком може похитнути основи американського державного ладу. Така ситуація - потенційно небезпечна.

В Україні також пильно спостерігають за електоральними перегонами в США. У зв'язку з цим постійно звучать питання, хто ж із представлених кандидатів найбільш вигідний для України як геополітично, так і практично.

Якщо Трамп залишиться на другий термін, то швидше за все він продовжить свої спроби налагодити відносини з Росією, що для України потенційно невигідно, оскільки робити це будуть, швидше за все, за український рахунок. Більше того, Трамп як президент вже перекреслив низку міжнародних угод, тому невідомо який наступний договір здасться йому баластом для США.

Байден - теж фігура неоднозначна для України. Він може пригадати українській владі як скандал з "Бурісмою", так і плівки Деркача, які завдали йому чимало клопотів. Так що тут все залежить від особистісних характеристик Байдена, чи готовий він забути всі труднощі, пов'язані з Україною, і йти далі в побудові взаємовигідних відносин.

І хоча Джо Байден заявляв про наміри поставити Україні летальну зброю, необхідно розуміти, що це лише слова кандидата, але не чинного президента. Статистика показує що зазвичай передвиборчі обіцянки виконуються тільки на 20-30%. Звичайно, Байден в разі своєї перемоги на виборах, все ж повинен буде щось зробити для підтримки України, оскільки навіть Трамп через тиск свого оточення надав українській стороні "Джевеліни", хоч і далеко не нові. У будь-якому випадку, така допомога швидше символічна, хід конфлікту на Сході цим не переламати. Американська сторона уникає зайвих приводів дражнити Росію постачанням зброї, тому тут чудес чекати не варто.

Що реально може зробити США для України - це дати серйозну економічну та політичну підтримку. Якщо американські компанії зроблять багатомільярдні вкладення в українську економіку, і неважливо в яку галузь, то за ці гроші буде стояти стіною і Держдеп, і США всією своєю вагою. Це було б найкращою і найбільш вірогідною допомогою США Україні за поточного стану справ.

Однак зараз, в розпал виборів в США, Україні слід не підтримувати на офіційному рівні жодного з кандидатів, оскільки американського президента обирає американський народ, а нам необхідно буде будувати відносини з тим, кого виберуть. Звичайно треба вести аналітику та контактувати з людьми з обох партій, але не можна робити ставку на офіційному рівні. На сьогоднішній день для української сторони найкраще дружити з фракціями, які підтримують Україну як в партії республіканців, так і в Демократичній партії. Можливо, тому що саме оточення робить короля, ким би він не був.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли