RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В очікуванні нової прем'єріади: чи витримає дружба Зеленського і Ахметова відставку Шмигаля

Чи очікувати близької відставки голови уряду?

Чи очікувати близької відставки голови уряду? Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Підвищення комунальних тарифів призвело до бурі протестів в самих різних куточках України та загрози нової політичної турбулентності. Ці обставини викликали інтенсифікацію чуток про нову прем'єріаду: в Офісі президента вже досить давно розмірковують над кандидатами на зміну глави уряду Дениса Шмигаля. Кого пророкують на посаду наступного керівника уряду та чи варто чекати швидкого розпуску Кабміну - читайте в матеріалі "Апострофа".

"Громовідвід"-Шмигаль

Результати останніх соцопитувань свідчать про те, що у прем'єр-міністра вкрай мало симпатиків серед українців - йому довіряють 14% проти 52% тих, хто в нього не вірить. Наскільки ці цифри критичні та чи можна говорити про те, що глава уряду зібрав достатньо негативу для звільнення? Наприклад, у попередника Шмигаля Олексія Гончарука за місяць до звільнення рейтинг недовіри становив аж 65% - з цієї точки зору для нинішнього прем'єра все не так уже й погано. Однак й довіри той же Гончарук викликав значно більше - в найнижчій точці в нього вірило більше 22%. Якщо перевести з мови цифр, то очевидно, що багато українців вважають Шмигаля несамостійною фігурою, яка не несе реальної відповідальності за те, що відбувається в країні.

Верховна Рада прем'єр-міністру теж не довіряє - схвалення програми дій свого уряду він так і не отримав, хоча намагався неодноразово. Тобто, річного імунітету від вотуму недовіри у нього немає - хоча, наприклад, історія з тим же Гончаруком показує, що і наявність подібного законодавчого захисту рятує далеко не завжди. У Зеленського та монобольшості у Верховній Раді - більш ніж достатньо важелів для того, щоб відправити прем'єра у відставку. Але чи стануть на Банковій це робити зараз, і чи зможе в такому випадку нинішній прем'єр виступити "громовідводом"?

"Зрозуміло, що певну частку негативу Шмигаль на себе візьме. Але є цікавий момент: зараз вийшло багато соціологічних опитувань, з яких випливає, що багато українців досі не знають, хто він такий. Тобто президент може сподіватися, що відправить прем'єра в відставку і скаже, що той у всьому винен. Але все одно ця прив'язка до Зеленського залишається - вона була в уряді Гончарука, залишилася і у Кабміні Шмигаля. Причому Зеленський в кожному відео підкреслює це. Невідомо - свідомо чи ні. Тому спроба перевести стрілки буде, але вона не принесе того ефекту, на який розраховує Офіс президента. Плюс, ми ж не знаємо, як себе буде вести Шмигаль, коли піде у відставку", - розповів "Апострофу" кандидат політичних наук Ігор Рейтерович.

"По суті, під "тарифним Майданом" ми отримуємо "тарифний бунт", а бунт приречений на невдачу. Зараз пообіцяли, що тарифи опустять, але якщо людям прийдуть платіжки з тарифами, які істотно виросли, то може статися будь що: скоро потеплішає, та й люди будуть зліші. Втручання президента було необхідним, оскільки апетити олігархів перейшли будь-яку межу, а обіцянку Зеленського знизити тарифи вдвічі всі пам'ятають. Якщо замість цього вони отримають платіжки, які помітно поважчали, то крайнім виявиться саме він. Тому Зеленський розуміє, що теж під ударом", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Протест проти підвищення тарифів Фото: УНІАН

Прем'єр-міністр для олігархів

Сам Шмигаль всіляко намагається "перевести стрілки", коли його питають про майбутнє Кабміну. "Щодо заміни членів урядової команди, я завжди кажу про те, що після закінчення часу всі завершують свою каденцію на тій чи іншій посаді. Тому, коли цей час прийде, ми про це будемо говорити. Сьогодні про таке вести розмову некоректно", - розповів прем'єр в одному з інтерв'ю.

Глава уряду в Україні давно вже став своєрідною "золотою акцією", яку отримує та чи інша група впливу в залежності від ситуації. Шмигаля з перших же днів його перебування в Кабміні пов'язували з олігархом Рінатом Ахметовим, в компанії якого він раніше працював. Зрозуміло, сам прем'єр-міністр всіляко заперечує будь-які зв'язки з колишнім роботодавцем, проте деякі рішення його уряду в сфері енергетики натякають на те, що інтереси олігарха він все ж враховує.

За це Ахметов охоче допомагає в боротьбі з коронавірусом в чотирьох "своїх" областях, не дозволяє критикувати президента у себе на телеканалах і, кажуть, навіть таємно фінансував сумнозвісне опитування Зеленського на місцевих виборах. Також не слід забувати про вплив олігарха всередині парламенту: згідно з розслідуванням журналістів Bihus.info, близько 100 депутатів можуть працювати в інтересах мільярдера.

Чи переживе дружба Зеленського і Ахметова відставку Шмигаля? Зрозуміло, в разі в разі гострої необхідності Ахметов зможе без проблем запропонувати на заміну прем'єра кілька своїх кандидатур - на щастя, в "ДТЕК" працювало і працює достатньо топ-менеджерів, які теж напевно не проти покерувати на Грушевського.

Однак що на це скажуть інші олігархи? Зокрема, Ігор Коломойський, який давно вже хоче мати свого главу уряду?

Хто може стати новим прем'єром?

Деякий час назад "Апостроф" писав про те, що однією з кандидатур на посаду глави уряду виступав Ігор Палиця - один з найближчих компаньйонів і бізнес-партнерів Коломойського. Говорили, що він навіть ходив на співбесіду до Зеленського, але від його призначення вирішили відмовитися - надто вже негативною могла бути реакція Заходу. До того ж не варто забувати про те, що в стінах парламенту теж багато депутатів критично ставляться до можливого посилення Коломойського.

Будівля Кабінету міністрів Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Утім, від ідеї взяти під контроль Кабмін у Коломойського не відмовилися. З тією лише різницею, що замість Палиці там в кріслі глави уряду тепер хочуть бачити чинного в.о міністра енергетики Юрія Вітренка, який був екстрено затверджений на посаду Кабміном відразу після того, як Рада провалила голосування по його призначенню. У грудні його хотіли призначити не тільки главою Міненерго, але ще і першим віце-прем'єром - максимально близько до посади глави уряду, проте поки що не склалося - для цього не вистачило 40 голосів. Але вже в кінці січня має відбутися друга спроба.

Чи буде вона успішною? Деякі експерти вважають, що Вітренку може допомогти "тарифна" криза, інші ж не бачать аргументів, які допоможуть йому переконати Верховну Раду.

"На даний момент однозначного кандидата на крісло Шмигаля немає. Багато колег називають Юрія Вітренка, і я впевнений, що такі ідеї були. Але давайте згадаємо, що під нього банально не було голосів в Раді, його не змогли призначити міністром, його не протягнули на віце-прем'єра. Голосів під нього зараз немає, групи впливу поки не домовилися. Але, знову ж таки, цього не варто чекати найближчим часом. Не вірю я в швидку відставку Шмигаля", - сказав в коментарі "Апострофу" політолог Микита Трачук.

"Поточна ситуація вимагає "цапа відбувайла". А розпускати Верховну Раду - це ризикований варіант, але це та овчинка, яка не варта вичинки. А ось зробити рокіровки в уряді - спочатку ключових гравців, а потім і прем'єра - цілком реальний варіант. Тому все залежить від того чи домовляться сторони, чи ні. Але довгої перспективи у цього уряду і Шмигаля вже немає. А хто буде? Офіс президента хоче Вітренка — він досить жорсткий менеджер, але людина - вельми непроста. Хтось говорить про Юлію Тимошенко, оскільки у неї є великий політичний досвід, але це ми найближчим часом побачимо", - розповів "Апострофу" політолог Андрій Золотарьов.

Експерти не виключають, що Коломойському вдасться протягнути Вітренка.

"Він же пропонував депутатам певний план зменшення тарифів. На цій хвилі Вітренко може пройти через парламент під виглядом рятівника. Це виглядає як певна операція - спочатку сильно підвищимо, а потім трохи зменшимо. Вітренко хоче бути прем'єр-міністром, а посада першого віце-прем'єра - це лише сходинка. Після цього він може продемонструвати якісь приємні для суспільства рішення, а далі Шмигаля змінюють на Вітренка", - висловив припущення політичний аналітик Олександр Кочетков.

Утім, зміна всього Кабміну може спричинити за собою масу нових кадрових проблем. Головна з них - це пошук кандидатури нового прем'єр-міністра, який може бути далеко не таким зручним для Зеленського. До того ж потрібно врегулювати питання і щодо окремих міністерств - наприклад, з "вічним" міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, за якого більшість депутатів не хоче віддавати свої голоси.

"У відставку Шмигаля найближчим часом я не вірю. Так, він - токсичний, рівень довіри до нього лише в районі 10% (і це за станом на грудень, до тарифного підвищення). Але давайте поглянемо з іншого боку - а чи вигідно Зеленському його міняти та чи є під це голоси? Для влади Шмигаль - зручна людина. Він - нехаризматичний, "сірий" управлінець, без особливих політичних ініціатив і амбіцій, він акумулює - як вважають в Офісі - негатив за провал тарифної, соціальної політики. Ризикну припустити, що майбутній прем'єр вже буде незалежним від Зеленського, не особливо йому підконтрольним, з політичними амбіціями і планами, що явно не піде в плюс Зеленському. Чи не повториться "казус Ющенка" з вічними війнами прем'єра і президента. Тому в швидку відставку Шмигаля не вірю - але не виключаю, що протягом року (навесні-восени) вона відбудеться", - вважає політолог Микита Трачук.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному