RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Англійський пацієнт: як Мураєва посадили на російські багнети

Експерти побачили у скандалі навколо екс-нардепа інтереси кремлівських спецслужб

Експерти побачили у скандалі навколо екс-нардепа інтереси кремлівських спецслужб Фото: УНІАН

Поки голова політради ОПЗЖ, скандальний кум російського президента Віктор Медведчук перебуває під домашнім арештом, місце "головного" проросійського політика в Україні залишається умовно вакантним. У МЗС Великобританії наполягають, що Москва розробила план зміни влади в Україні, в якому центральна роль відведена скандальному екс-нардепу Євгену Мураєву. Очевидно, що Кремлю вигідніше "брати" Україну зсередини, використовуючи як би легальні політичні інструменти, ніж вплутуватися у відкриту війну з непередбачуваними наслідками. Водночас, низка факторів вказують на те, що Євген Мураєв насилу вписується в окремі кремлівські сценарії. У тому числі через особисті конфлікти з Віктором Медведчуком. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Лондон уповноважений заявити

Міністр закордонних справ Великобританії Елізабет Трасс заявила, що спецслужби РФ підтримують зв'язки з багатьма екс-політиками України для того, щоб привести до влади у Києві проросійського лідера, який допоможе в окупації країни. Таким кандидатом розглядається колишній український нардеп, лідер партії "Наші" Євген Мураєв.

"У нас є інформація, яка вказує на те, що російський уряд сподівається поставити в Києві проросійського лідера, оскільки він розглядає можливість вторгнення та окупації України. Як потенційний кандидат розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв", - йдеться в повідомленні Елізабет Трасс.

За даними британського МЗС, колишні українські політики мають контакт із спецслужбами РФ. Серед них названі перший віце-прем'єр-міністр України (2012-2014 рік) та виконувач обов'язків прем'єр-міністра у 2014 році Сергій Арбузов; перший віце-прем'єр-міністр (2010-2012 рік) та голова апарату екс-президента України Віктора Януковича Андрій Клюєв; екс-заступник голови Ради національної безпеки та оборони України Володимир Сівкович; прем'єр-міністр України (2010-2014) Микола Азаров.

За даними Елізабет Трасс, деякі з цих людей підтримують зв'язок із кремлівськими спецслужбами, які зараз продумують план нападу на Україну.

"Опублікована сьогодні інформація проливає світло на масштаби російської діяльності, спрямованої на підрив України, і дає уявлення про мислення Кремля. Росія має знизити ескалацію, покласти край своїм кампаніям агресії та дезінформації та піти шляхом дипломатії", - говорить Елізабет Трасс.

За її словами, Великобританія та її партнери вже не раз заявляли, що будь-яке військове вторгнення РФ в Україну було б великою стратегічною помилкою із серйозними наслідками.

Російські окупаційні війська на території українського Криму Фото: Getty images

Реакція Мураєва

Як стало відомо "Апострофу" зі своїх джерел, у штабі Євгена Мураєва сприйняли повідомлення британського МЗС з гумором і як "безкоштовний" піар міжнародного рівня.

Євген Мураєв у коментарі британському виданню The Telegraph назвав інформацію про його зв'язки з Кремлем та планами щодо зміни влади в Україні "нісенітницею".

"Мені важко перетравлювати дурниці і нісенітницю... Як людині, яка перебуває під російськими санкціями... Якій заборонено в'їзд до Росії через загрозу національній безпеці... Якщо я нічого не проґавив, у них (РФ) є інший кандидат, і вони навіть не приховують цього" , – наполягає Євген Мураєв.

Судячи з публікацій у британській пресі, йдеться про голову політради ОПЗЖ Віктора Медведчука, який не приховує своїх особистих зв'язків із кремлівським керівництвом. Нагадаємо, пан Медведчук є кумом президента РФ Володимира Путіна.

Примітно, що, як наполягав сам Євген Мураєв, під російські санкції він потрапив саме "завдяки" зусиллям Віктора Медведчука.

"Коли Медведчук заявив про свої політичні амбіції, заявив, що він заходитиме всередину партії "За життя", я категорично був проти. Коли я його не підтримав, він вніс мене до санкційних списків у Росії та заморозив усі активи, які були на території Росії у мене та моєї родини", - говорив Євген Мураєв в ефірі телеканалу "НАШ".

Відомий український політолог Володимир Фесенко, який ще до офіційної заяви Лондона повідомив про можливі плани Кремля щодо Євгена Мураєва, припустив, що ініціаторами такого "сливу" є самі росіяни.

"У мене велика підозра, що йдеться про черговий злив російських спецслужб для "західних споживачів". Пристрасті нагнітають (це і є головною метою таких сливів), а сама інформація є сумнівною. Мураєв при всій своїй проросійськості не є фігурою дуже близькою до Кремля, тим більше, порівняно з Медведчуком", - зазначив Володимир Фесенко.

На думку експерта, подібні викриття "відображають конкуренцію між різними проросійськими угрупованнями в Україні".

Геннадій Труханов, Вадим Рабинович та Євген Мураєв Фото: УНІАН

"Уряд порятунку"

Водночас диму без вогню не буває. На тлі побоювань Банкової щодо можливої окупації росіянами Харкова у Кремля може бути в запасі сценарій створення у Харкові маріонеткового уряду з-поміж українських політичних емігрантів, які з 2014 року проживають у Москві.

Чи є у цьому сценарії місце для Євгена Мураєва – велике питання.

"Стверджувати, що Москва в Україні зробила ставку на Євгена Мураєва важко через низку причин. Пан Мураєв перебуває під санкціями РФ. У нього, як і у канонічної частини Опоблоку, серйозний конфлікт із Віктором Медведчуком. Далі, незрозуміла сама механіка зміни влади в країні. "Гібридна" окупація Харкова чи створення "уряду національного порятунку" на чолі з Мураєвим? Так, у нього в Харкові хороший рейтинг, але цього явно недостатньо. До того ж, якщо йти за таким сценарієм, то тут з усіх боків буде видно руку Кремля і ніхто такий "уряд" не визнає", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт, голова аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

У разі реалізації такого сценарію Володимир Путін нічого не виграє, але втрачає поле для маневру. Рівно з цієї причини Москва, незважаючи на численні погрози та натяки, досі не визнала бандитські "республіки" ОРДЛО, продовжуючи називати війну на Донбасі "внутрішнім конфліктом".

У російського командування, як наполягає багато вітчизняних експертів, готова інфраструктура для широкого вторгнення в Україну, але Володимир Путін усі вісім років війни утримується від відкритого застосування сили. По-перше, тому що війну з такою великою країною, як Україна, можна розпочати, коли захочеться, а завершувати доведеться, коли вийде. По-друге, кремлівським стратегам (через цілий комплекс причин) вигідніше "брати" нашу країну зсередини. У Лондоні, судячи з останніх заяв британського МЗС, вважають аналогічним чином.

Власне, тут вимальовується другий сценарій створення прокремлівського "уряду" за результатами виборів до Верховної Ради. З огляду на те, що до виборів залишилося трохи більше року, немає сенсу гадати, чи буде голосування достроковим, чи ні. На тлі купи економічних та соціальних проблем у проросійських сил є шанс наростити голоси. Втім, для створення критичної переваги цього замало.

В умовах, коли ці партії позбавлені електорату окупованих територій (Крим та ОРДЛО), парламент буде обраний переважно голосами виборців Центру та Заходу країни. З огляду на роздрай у проросійському таборі (виниклий, зокрема, зусиллями Віктора Медведчука) та непросту ситуацію в самій ОПЗЖ, шансів, що проросійські сили самі сформують уряд, практично немає. Так, звичайно, можна сформувати кілька "колон" - різко проросійських, помірковано проросійських - і навіть провести їх до парламенту. Але це мало що дає.

"Загалом, озвучені дані самі по собі на тлі нинішнього "килимового бомбардування" інформацією з усіх боків мало на що вплинуть. Хіба що на внутрішню політичну кухню, непомітну масам: фінансування його проекту, бажання працювати з ним окремих піарників, консультантів, журналістів та охочих вступати в партію тощо", - зазначає у коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра.

Загалом "поховати" Мураєва, на його думку, влада може досить просто, натиснувши на його телеканал "Наш".

"Все залежить від низки факторів, від того, які дії здійснюватиме українська влада. Якщо підуть на закриття телеканалу, припинення діяльності партії тощо і за наявності доказової бази, то це може фактично поставити хрест на політичній кар'єрі Мураєва. Якщо влада не чинитиме таких дій, а Мураєв зможе донести меседж, що саме його найбільше боїться колективний Захід, то зможе добрати рейтинг за рахунок відтоку від ОПЗЖ. Тобто зросте кількість тих, хто не підтримуватиме його за жодних обставин", - зазначає Ярослав Макітра.

Реалізація зазначених сценаріїв не дає керівництву РФ головного – гарантованого повернення України до російської "зони впливу" через виконання Мінських угод у кремлівському трактуванні. А це – ключове завдання Кремля. І Мураєв тут навряд чи чимось допоможе.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів