RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бліцкриг захлинувся: що чекати від Кремля далі

Путін розраховував протягом короткого терміну отримати в Києві маріонетковий уряд

Путін розраховував протягом короткого терміну отримати в Києві маріонетковий уряд Фото: Сухопутні війська України

Розрахунок керівництва РФ повторити сценарій 2014 року (окупація Криму та частини Донбасу) тепер уже на території всієї України не виправдався. Українська армія та суспільство чинять опір окупантам. Кремлівський план на швидке взяття Києва та зміну політичного режиму не спрацював. Тим часом моральний дух російських військових на тлі суттєвих втрат (понад 3500 загиблих від початку агресії) залишається невисоким. Російські солдати не розуміють, навіщо їм ця війна, а в Кремлі не знають, що робити у ситуації, коли початковий план із захоплення Києва та капітуляції України провалився. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Кремль: відмова від переговорів

Президент Володимир Зеленський в одному з нещодавніх відеозвернень запропонував президентові РФ Володимиру Путіну сісти за стіл переговорів.

"Хочу ще раз звернутися до президента Росії. По всій території України точаться бої. Давайте сідати за стіл переговорів, щоб зупинити загибель людей", - заявив Володимир Зеленський. Глава держави також підтвердив, що готовий обговорювати питання "нейтрального статусу" України на тлі того, що НАТО не дає Києву гарантій безпеки.

Спочатку в Кремлі погодилися на зустріч. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков зазначив, що Москва готова сформувати переговорну групу та відправити її на зустріч до Мінська.

Переговорний настрій тривав недовго. Глава російського МЗС Сергій Лавров звинуватив Володимира Зеленського у брехні, заявивши, що переговори відбудуться лише після того, як ЗСУ припинить опір. Подібні "кулькування" обумовлені провалами в кремлівському військовому плануванні. Докладніше про це буде сказано нижче.

Поки що варто звернути увагу на риторику президента Путіна. Під час недавнього засідання російського Радбезу він фактично дезавуював колишні заяви про готовність вести переговори. Глава держави-окупанта звернувся до українських військових із пропозицією захоплювати владу в Україні.

"Беріть владу у свої руки. Схоже, нам з вами буде легше домовитися, ніж із цією зграєю наркоманів і неонацистів, яка засіла в Києві і взяла в заручники весь український народ", - заявив Володимир Путін, швидше за все маючи на увазі Офіс президента Зеленського.

За його словами, основний опір російським окупантам чинить не українська армія, а "бандерівці" та "націоналістичні формування", які виступають у ролі нібито загороджувальних загонів.

Загалом за дві з невеликою хвилини опублікованого відео кремлівський ватажок встиг наговорити таких небилиць, що виникли закономірні побоювання щодо його ментального здоров'я.

"Тут уже питання до психологів і психіатрів. У Путіна нездорова зацикленість на Україні. Коли 21 лютого він виступав із заявою щодо "Л/ДНР" це була година ненависті до України. Причому абсолютно ірраціональною. Він становить небезпеку не тільки для України, а й для самої Росії і всього світу, оскільки РФ має другий у світі ядерний потенціал", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Володимир Фесенко.

Маріонеточний уряд

Судячи з дій та заяв російського командування, вони спочатку були впевнені у швидкій перемозі над ЗСУ, яка мала спровокувати паніку, політичний хаос та анархію в країні. Для "наведення порядку" в російському обозі до Києва мало в'їхати маріонетковий "уряд".

"Інформовані джерела повідомляють, що план Кремля полягав у тому, щоб взяти Київ, домогтися від керівництва країни капітуляції. План передбачав підписання якогось документа, відповідно до якого президент, уряд та Верховна Рада йдуть у відставку, а тимчасовим керівником (можливо в.о. прем'єра) призначається Микола Азаров. Для ролі такого собі гауляйтера він більше підходить, ніж Олег Царьов і подібні до нього персонажі", - зазначив Володимир Фесенко.

На користь версії про те, що Москва могла зробити ставку саме на Миколу Азарова, говорить той факт, що колишній український прем'єр останнім часом вкрай активно фігурує в російському інформаційному просторі, спілкуючись із журналістами федеральних ЗМІ та роздаючи їм коментарі та інтерв'ю. Тональність його виступів максимально критична стосовно президента Зеленського та української влади загалом.

Як приклад, у недавньому інтерв'ю радіо "Комсомольська правда" пан Азаров підтримав слова Володимира Путіна про нібито "наркоманів і неонацистів" у керівництві України та закликав до суду над Володимиром Зеленським за скоєні "військові злочини". На запитання, чи він готовий повернутися в Україну для керівництва власною політичною силою, Микола Азаров відповів ствердно.

"Потрібна величезна робота з упорядкування та відновлення тих норм, які діяли в Україні протягом усього цього часу і дозволяли Україні все-таки розвиватися. Хто може це реалізувати? Звісно, ні ця Верховна Рада, природно, ні цей уряд, природно, ні цей президент. Виходить, треба створювати якусь тимчасову структуру, яку треба наділяти приблизно на рік якимись серйозними повноваженнями…", - сказав Микола Азаров.

Кремлівська невизначеність

Шанси у пана Азарова стати окупаційним "прем'єром" тануть з кожним днем. Українська армія стримує наступ окупантів за основними напрямками: Київ, Харків, Суми, Миколаїв та Донбас.

Запасного "плану Б" у Кремля, зважаючи на все, не було. Тепер їм доводиться імпровізувати, розраховуючи на перегрупування військ та захоплення бодай одного великого міста України.

"Зараз у них (у Кремлі - "Апостроф") стадія агонії та шоку. Вони зіткнулися з тим, чого не чекали і метаються. Кремль розраховував бліцкриг, що їхні війська пройдуть колонами на Київ, "блискуче" підпишуть договір про капітуляцію і на цьому у них спочатку була мета взяти столицю і змінити політичний режим, але наступ росіян у всіх напрямках захлинувся, їх десантні операції на підступах до Києва більше нагадують якесь аматорство: спроби висадок без попереднього придушення ППО, без наземної підтримки. десантники знищуються на землі. Це говорить про те, що у їхнього командування шок, вони не можуть повірити в опір України. Як наслідок, роблять одну дурість за іншою", - сказав у коментарі "Апострофу" військово-політичний експерт Микола Бєлєсков.

Тепер основне завдання України та Заходу полягає у тому, щоб з кожним днем максимально піднімати ціну для Кремля за агресію проти України.

"У росіян єдиний вихід – припинити цю агресивну авантюру, але для Кремля це означатиме крах політичного режиму. З іншого боку, продовжуючи війну проти України, Володимир сам себе заганяє у пастку відкладеного рішення. Україна все одно продовжить опір, скоро почнуть працювати західні санкції. Моральний рівень росіян залишається невисоким. Якщо темпи втрат у росіян будуть на нинішньому рівні, то там мало хто захоче йти в наступ, і Москві реально доведеться формувати загороджувальні загони", - додав Микола Бєлесков.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів