RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Військ у Путіна багато, але час грає проти нього – Сергій Кривонос

Початкові плани російських військ в Україні провалилися

Початкові плани російських військ в Україні провалилися Фото:

Російські війська провалили свій план атаки – захопити Київ за три доби. Тому зараз сили окупантів перегруповуються, щоб завдати нового удару. Вони втратили стратегічну ініціативу, проте Володимир Путін продовжуватиме кидати своїх солдатів у м'ясорубку, використовуючи методи Червоної армії. Про це в ефірі Апостроф TV розповів генерал ЗСУ СЕРГІЙ КРИВОНОС.

- Чи можна зараз зрозуміти які цілі поставила перед собою Росія? На скільки відсотків вона виконала свій план і на скільки провалила?

– РФ планувала захопити Київ та певні області України протягом трьох діб. Харчування солдатам видали на три доби, і вони навіть не підтягували логістику. З цієї причини їх наступ і видихся.

Провал іде повний, зараз вони виконують перегрупування, намагаються підтягнути свої тили та організувати логістику. Повністю заправити усі машини, створити запаси. Потім вони планують продовжити наступ.

Питання полягає в тому, що за ці 7 днів вони втратили стратегічну ініціативу і зараз уже час грає проти них. Ці втрати, які вони зазнали, самі собою пана Путіна не зупинять. Ці солдати – вони ж не його діти, він і далі їх кидатиме в цю м'ясорубку війни. А ось щодо впевненості солдатів російської армії у правильності їхніх дій – багато хто вже сумнівається у тому, що, власне кажучи, вони тут роблять.

Коли від їхніх батальйонів залишається не більше роти, а в деяких моментах не більше двох взводів – це призводить не просто до роздумів, а й до певної паніки. Але військ у Путіна багато. Це досвід Червоної армії зразка 1943–1945 року. Коли за допомогою величезних мас людей досягалися стратегічні мети. Вони йдуть за тим самим шаблоном, і незважаючи на втрати, продовжують наступ.

– Тобто, це війна на виснаження з боку РФ?

- Я б так не сказав. Вони мають достатньо ресурсів, аби вести війну. Які стратегічні цілі ставила Росія? Я так розумію, що це було оточення та входження до Києва, зокрема, до урядового кварталу. Також це було пробиття сухопутного коридору до Криму і захоплення Одеси та Харкова.

Одеса та Харків розглядалися як одні з центрів створення проекту Новоросія, але це провалилося. Весь світ аплодує мужності українських захисників, які вже не один день, не одну ніч захищають свої міста від російського окупанта.

Щодо спроби захопити Київ, то вони зараз проводять перегрупування і продовжуватимуть наступ.

Зараз вони намагаються розхитати ситуацію та дестабілізувати впевненість людей у собі та у власному керівництві. Але це також провалено. Ось ці бомбардування населення призводять до того, що зараз у людей зник страх, а з'явилася холодна ненависть, яка дає зброю. І ви подивіться, як швидко об'єднався український народ, як десятки тисяч людей беруть до рук зброю, самоорганізуються та знищують агресора. Це дуже важливо. Особливо якщо правильно поставити висвітлення злочинів, які зараз скоюються на окупованих територіях. Це, наприклад, згвалтування великої кількості жінок, яке трапилось днями після захоплення Гостомелю. Це розстріли чоловічого населення Чернігівщини. Загибель дітей під час обстрілу артилерією та бомбардування авіацією, завдання ракетних ударів.

Це потрібно доносити не лише до українського народу, а й до всього світового суспільства, бо поведінка російської армії на цій війні - значно гірша за поведінку монголо-татар при захопленні Київської Русі. Тому що монголо-татари не чіпали священиків, не чіпали церкви, а росіяни вбивають російських священиків та спалюють українські церкви. Тому вихід один: або ми битимемося, або вони нас знищать.

Треба чітко розуміти, що вони прийшли знищити нас, хочуть захопити нашу землю, хочуть зробити з нас рабів. Якщо ми не об'єднаємось, і не знищуватимемо ворога – вони можуть досягти своєї мети.

Так, будуть втрати, ми можемо загинути, але наші діти та наші онуки житимуть у вільній, незалежній країні.

– Росія говорила, що на 70% вони мають нову техніку. Але ми всі бачили цей металобрухт. Чому так вийшло? Всі гроші розкрадені у Росії? Пропаганда створила мильну бульбашку про велич армії?

- Насамперед, це звичайно ж мильна бульбашка, але не можна недооцінювати ворога. Потрібно чітко оцінювати його можливості, навченість, його потенціал. Але не треба цього боятися. Бо кожна людина, як і кожен військовий організм, має свої сильні та слабкі сторони. І наше завдання – знати ці сильні та слабкі сторони. І вже діяти з огляду на ці моменти.

– Існує думка, що РФ хоче у першій хвилі закидати Україну гарматним м'ясом, а вже у другій хвилі відправлятимуть елітні підрозділи. Чи є основа під такими теоріями?

– Така тактика досить часто використовувалася росіянами, тому мене найменше цікавить це питання. Незалежно від того – еліта це чи ні, наше завдання – захищати зараз Україну.

– Як ви оцінюєте українське озброєння, яке за окремими напрямками працювало чудово. Нам підтвердили, що "Вільха" була досить ефективно задіяна у відбитті агресії, зокрема біля Чернігова. Як Ви оцінюєте ефективність української зброї, наприклад, найновіших - ПТРК "Стугна" чи "Корсар"?

- Я протягом трьох років наголошував, що ми маємо чудовий потенціал військово-промислового комплексу, і якби свого часу певні "керівники" не відсторонили мене від цих напрямків, можливо, результати були б набагато кращими.

Бо ті, хто зараз очолює оборонно-промисловий комплекс, довели до того, що він не розвивався, а гальмував та руйнувався. Але ми маємо те, що ми маємо. Це вже потім ми розбиратимемося – хто, що не так зробив і чому. Зараз нам потрібно зробити так, щоб ми менше закуповували іноземного, а більше робили свого. Бо нагадаю, що багато світових країн-лідерів з виробництва зброї мріють, щоб їхня зброя використовувалася на війні. Бо найкращою рекламою буде фраза: "Наша зброя пройшла випробування на війні з однією з найбільших армій світу".

Деякі компанії мріють про таку рекламу, тому вони готові співпрацювати з нами. І наше завдання – використати їхнє бажання на благо нашої країни.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів