RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої з ордою, яка розбігається: підсумки третього тижня війни проти Москви

У Путіна закінчуються резерви "гарматного м'яса"

У Путіна закінчуються резерви "гарматного м'яса" Фото:

Закінчився третій тиждень протистояння України російському вторгненню, під час якого агресор був зупинений на більшості напрямків, а ЗСУ отримали можливість контратакувати на певних ділянках фронту. Про подробиці воєнних дій та можливий розвиток ситуації найближчим часом – читайте у матеріалі "Апострофа".

Ситуація на фронті

Пішов 22-й день як російські окупаційні війська безуспішно продовжують наступальну операцію проти України. Втім, наступальною ця операція зараз є досить умовною. Справа в тому, що російська армія загальмувала фактично в усіх напрямках. Завдання щодо розгрому української армії, виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Не вдалося агресорам щось зробити і на півдні нашої країни – Херсон досі фактично лишається у "сірій зоні", а при спробі зайти до Миколаєва росіяни міцно отримали по зубах. Аналогічна ситуація сталася з колонами росіян, які вирішили піти у бік Кривого Рогу. Наші військові завдали їм втрат, відкинувши назад.

Критична точка, за яку вчепилися росіяни – це Маріуполь. Однак, незважаючи на оточення, місто героїчно тримається. Бажаючи помститися, росіяни влаштували там гуманітарну катастрофу, масово вбиваючи мирних жителів.

Наслідки потрапляння бомби у Маріупольський драмтеатр

Як зазначається у звіті Генштабу, у зв'язку зі значними втратами на південному напрямку командування збройних сил країни-агресора відмовилося від посилення угруповання військ на Поліссі додатковими резервними підрозділами зі складу 5-ї загальновійськової армії.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не робив. Не в останню чергу тому, що Кремлю так і не вдалося змусити свого головного союзника з Мінська Олександра Лукашенка брати участь безпосередньо в атаці на Україну. Не виходить у путінських військ атакувати Київ і з півночі.

Ще гірші справи у ворога на підступах до Києва з лівого берега. Ворог не залишає спроб захопити Чернігів, проте активних наступальних дій не здійснює. До Броварів доходять лише нечисленні групи бронетехніки окупантів, які засіли в районі населених пунктів Богданівка та Велика Димерка.

Крім Чернігова, варто виділити успішну оборону Сум і Харкова. Усі спроби росіян оточити останній закінчуються провалом та великими втратами. Найбільш жорсткі бої відбуваються в Ізюмі - росіяни намагаються завдати нашому угрупованню на Донбасі удару у фланг.

Проте окупанти зараз на більшості напрямків змушені перейти до оборони, намагаючись закріпитися на досягнутих рубежах. Паралельно там здійснюють перегрупування військ та роблять спроби відновити боєздатність своїх підрозділів.

Продовжує активно працювати авіація противника, яка завдає ракетно-бомбових ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури у Київській, Чернігівській, Житомирській, Вінницькій, Сумській та Донецькій областях, активно використовуючи аеродромну мережу Білорусі та окупованого Криму. Наша ППО остуджує запал російських льотчиків: лише за 16 березня вдалося збити 10 повітряних цілей супротивника.

Знищення російських гелікоптерів у Чорнобаївці під Херсоном

Чим більше зброї - тим ближче контрнаступ

На думку більшості військових експертів, ЗСУ дуже успішно справляються з поставленими завданнями та діють максимально ефективно.

"Противник на жодному напрямку не зміг просунутись на стратегічну глибину, натомість ЗСУ змогли стабілізувати ситуацію, а на деяких напрямках перейти в контрнаступ. Думаю, схожа ситуація зберігатиметься найближчим часом. Російська армія великою мірою відрізана від ресурсів та логістичних можливостей, не в змозі швидко нарощувати свою чисельність і парк техніки, а тому програє", - говорить "Апострофу" директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Він відзначає, що агресор, зазнавши невдачі, застосовує підлу тактику боротьби не з армією, а з мирним населенням за допомогою ракет та авіації, наносячи удари по житловим кварталам міст. Водночас, говорить експерт, жодної паніки серед українців нема, завдяки чому скоро настане перелом, після якого ЗСУ контратаками будуть виганяти загарбників з України.

"Вважаю реалістичною оцінку, згідно з якою Росія вже втратила 40% боєздатних з'єднань, які перебували на кордонах України до вторгнення, причому це не лише прямі втрати, і й полонені та дезертири, які розбрелись по лісах та полях. Тактика закріплення на певних рубежах та окопування не допоможе агресору, є певні шляхи сполучення, якими просувається техніка. Нікуди вбік вона не рухається, інакше в'язне, розстрілюється та знищується. Так буде й надалі. На окремих ділянках до фронтальної оборони противник може перейти, але у нього величезні проблеми з мотивацією, моральним духом, забезпеченням та підтримкою, тобто така оборона довго не протримається", - додає експерт.

На думку директора Центру проблем армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака, Україна третій тиждень вдало тримається проти ворога чисельнішого та значно краще озброєного, тобто людський фактор має більше значення, ніж наявність нової техніки. Грає роль і успішне втілення планів командування щодо дезорганізації управління армією агресора.

"Досить вдалою тактикою є знищення вищих офіцерів російської армії, в тому числі кількох генералів, а також полковників та підполковників, які командували елітними підрозділами: це дуже деморалізує ворога. Масове знищення ворожої техніки теж робить свою справу, та й трофеїв у нас багато, в тому числі модернізованих Т-72, нових РСЗВ і навіть новітнього засобу РЕБ "Борисоглебськ-2" та елементу автоматизованого управління військами "Созвездие", - каже "Апострофу" Бадрак.

Один з трофеїв ЗСУ - новітній російський ЗРГК "Панцир"

За словами експерта, ворожа армія перейшла до позиційної війни і потребує резервів, які Росія зараз шукає. Зокрема, є інформація і про те, що в Україну збираються перекинути військових з Південної Осетії та найманців з Сирії, також ведеться набір в ПВК. Утім, дуже стриманою є позиція Білорусі, яка боїться втягуватись у війну. А інших варіантів, звідки взяти гарматне м'ясо у росіян нема. Проведення повномасштабної мобілізації в Росії наразі виглядає малореальним сценарієм. Чимало громадян РФ підтримують війну, але самі воювати не хочуть. Тому населення панічно боїться мобілізації.

Проте російське військове командування може перекинути у зону бойових дій ненавчених солдатів строкової служби. Черговий призов на строкову військову службу розпочинається у Росії з 1 квітня. Полонені російські солдати-строковики вже давали прес-конференцію українським журналістам.

Один з полонених російських "строковиків"

Так само не виключено, що заради того, щоб хоч якось мотивувати своїх громадян йти в армію, у Путіна вдадуться до тероризму під "фальшивими прапорами", звинувачуючи Україну у вбивстві мирних росіян.

Допомога в обмін на нейтралітет?

Наразі західні партнери активно допомагають України. У тому числі щодо боротьби з російською авіацією. Лондон офіційно заявив про надання Україні швидкісних зенітних ракет Starstreak. Starstreak - це переносний зенітно-ракетний комплекс, який використовується для знищення вертольотів і літаків супротивника, що низько летять. Зараз ця зброя вважається найшвидшою у світі серед класу "земля-повітря" малої дальності. Вона здатна вражати повітряні цілі на висоті до 5 км.

Британський ПЗРК Starstreak

Ухвалене Сенатом США 16 березня рішення передбачає новий пакет допомоги Україні у розмірі 800 мільйонів доларів США, він включає:

• 800 зенітних комплексів Stinger;

• 2000 Javelin, 1000 легких протитанкових знарядь та 6000 протитанкових систем AT-4;

• 100 тактичних безпілотних літальних апаратів;

• 100 гранатометів, 5000 гвинтівок, 1000 пістолетів, 400 кулеметів та 400 дробовиків;

• Понад 20 мільйонів патронів до стрілецької зброї, гранатометних та мінометних пострілів;

• 25 000 комплектів бронежилетів; а також 25000 шоломів.

Валентин Бадрак вважає, що найближчим часом може бути ухвалене рішення й щодо передачі Україні С-300, а також американських систем ППО та ПРО, які здатні вражати ціль на відстані 20-40 км: таким чином ми могли б прикрити свої АЕС та міста, адже найбільша небезпека зараз – це можливий тактичний ядерний удар, або удар по дамбі однієї з ГЕС дніпровського каскаду, або по АЕС. Але якщо Захід діятиме більш рішуче і прагматично, не побоюючись ядерного шантажу біснуватого фюрера – є шанси на його приборкання, більше того - Путін може побачити Гаагу, а Росія капітулює.

На думку експерта, ми впевнено перемагаємо, в тому числі маємо сильну позицію на перемовинах і можемо нав'язувати свою гру (до нас почали ставитись з більшою повагою), але зарано казати про повну перемогу – треба подивитись, чи зможе Росія ввести в бій згадані вище резерви. Якщо так – війна може затягнутись, адже суспільство там нічого не вирішує, воно пригнічене, а олігархи не можуть зупинити фюрера чи організувати заколот, вони просто тікають. Разом з тим, хазяїн Кремля ризикує залишитись практично наодинці, і тут для нас ситуація з кожним днем все позитивніша, а економічні проблеми Росії наростають як снігова куля. Зараз від нашого успіху на театрі бойових дій залежить і успіх перемовин з агресором.

У свою чергу, Микола Сунгуровський звертає увагу на те, що на перемовинах з Росією пішли розмови про нейтралітет, а президент останнім часом дуже багато говорить про розчарування в НАТО та слабкість Альянсу, що недопустимо.

"Говорити про такі речі зараз є дуже великою помилкою, адже залишатись за межами "слабкого НАТО", як нас переконують, набагато гірше, ніж бути в ньому. Фактично, розмови про нейтралітет йдуть на користь Росії, адже юридичні гарантії на міжнародному рівні фіксуються дуже важко й довго, і далеко не всіма. Ми бачимо, які наші партнери реагують на можливість розв'язування війни з Росією. Але навіть якщо Захід свої зобов'язання виконає, Росія звісно ж цього не буде так робити, це показує вся попередня практика. Взагалі, будь-які уступки чи компроміси, на які може піти влада ціною тисяч вже втрачених життів - абсолютно неприпустимі", - акцентує експерт.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Новини партнерів