RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Могилізація" та профанація: як Путін вкинув РФ у бардак і хаос

Російська державна машина почала барахлити вже через тиждень після оголошення часткової мобілізації

Російська державна машина почала барахлити вже через тиждень після оголошення часткової мобілізації Фото:

Оголошена російським керівництвом "часткова мобілізація" захлинулася менше, ніж через тиждень. Масові протести в національних республіках, брак техніки, зброї та амуніції, тотальна перевантаженість військкоматів, колосальні бюджетні витрати та втеча чоловічого населення з РФ суттєво уповільнили процес набору гарматного м'яса. Мобілізація, затіяна Володимиром Путіним з метою утримати ОРДЛО, Херсон та шматок Запорізької області, лише провокує ще більші проблеми у самій РФ. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Особистий провал Путіна

Володимир Путін у нещодавньому зверненні до Ради національної безпеки РФ зазначив, що "під час цієї мобілізаційної кампанії виникає багато питань, і ми маємо оперативно виправляти свої помилки та не повторювати їх".

Західні аналітики насамперед звернули увагу на те, наскільки швидко Путін визнав факт провалу. Як правило, він упирається до останнього, щоб зберегти абсолютно хибний образ далекоглядного керівника.

"Надзвичайно швидке визнання Путіним проблем підкреслює дисфункцію мобілізації протягом першого тижня. Місцеві чиновники, ймовірно, не знають точного масштабу та юридичного обґрунтування кампанії. Вони майже напевно набрали кадри, які не підпадають під визначення, про яке заявили Путін і міністерство оборони", — сказано у повідомленні британської військової розвідки.

"Часткова мобілізація", оголошена 21 вересня, одразу пішла не за планом. Прагнення поставити під рушницю одразу 300 тис. осіб (а за фактом – 1 млн.) спровокувало масову втечу чоловіків із країни, а також протести в різних регіонах з вуличними виступами, підпалами військкоматів та розправами над їхніми працівниками.

Міноборони РФ навіть довелося переносити осінній призов, під час якого зазвичай до армії відправляли близько 140 тис. строковиків. Просто тому, що в умовах тотального бардаку військкомати не впораються з цим завданням.

"Ситуація для Кремля гірша, ніж просто страх. У них агонія на тлі провалів в Україні. Зовнішнім проявом цієї агонії стала саме "часткова мобілізація", оголошена Путіним. Коли розпочався сам процес цієї мобілізації, стало зрозуміло, що система комплектування та поповнення військ у РФ зруйнована. Причому, зруйнована саме концептуально. Почався тотальний хаос. І в таких умовах покладати на військкомати ще й призов - просто безглузда витівка", - каже "Апострофу" військовий експерт Михайло Самусь.

Немає грошей та військової техніки

Сумнівно, що Кремль "одумався" на тлі протестів, які прокотилися Росією. Велика ймовірність, що Путін вимушено визнав, що РФ не має ресурсів вести "наполеонівську" мобілізаційну кампанію.

"У нас перебільшують фактор протестів у Росії, вважаючи, що вони можуть вплинути на Москву. Ні, не можуть, тому що в РФ немає громадянського суспільства. Там народ відучився відстоювати свої права. Навіть на Північному Кавказі та в національних республіках. У Дагестані все заспокоїлося, коли вони отримали пільги за обсягами мобілізації, а в Туві – коли за мобілізованого сім'ям почали видавати по барану, що саме по собі смішно", - каже "Апострофу" військовий експерт, оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

За словами експерта, Кремль, оголосивши мобілізацію, не розрахував потрібні ресурси. Якщо брати до уваги офіційний показник у 300 тис. мобілізованих, то на кожного міноборони РФ має витратити близько 200 тис. російських рублів першого місяця, і навіть витрати на компенсацію по пораненню чи смерті. З огляду на те, що істотна частка чоловіків вибуває з активного економічного життя, а сотні тисяч тікають із країни, то російський бюджет стрімко втрачає податкову базу.

"Як наслідок, тиск на російську скарбницю зростає у сім разів, що у свою чергу тисне на здатність Кремля забезпечувати війська. Друга причина провалу мобілізації полягає саме в тому, що РФ немає стільки техніки та озброєнь, адже навіть 300 тис. мобілізованих – це близько 375 БТГ, 4,1 тис. танків, 4,5 тис. САУ, 12 тис. бойових машин піхоти тощо. До початку вторгнення в РФ було близько 2 тис. танків, більша частина з яких вже підбита. Їм нема де брати ще, оскільки всі ці роки російський ВПК займався крадіжкою та окозамилюванням", - додав Олександр Коваленко.

Для мобілізованих банально не вистачає теплого одягу. Більше мільйона комплектів уніформи було розкрадено.

Без можливості утримати захоплене

Наявні військово-технічні ресурси дозволяють РФ забезпечити не більше 30 тис. мобілізованих, створивши два армійські корпуси. Такої кількості військ (навіть якщо їх зможуть швидко навчити та кинути на фронт) не вистачить для утримання окупованих територій. Кремлівський диктатор сам себе загнав у кут, оголосивши про "приєднання" українських територій, які окупанти повністю не контролюють, і запустивши під цю справу "часткову мобілізацію", яка вже захлинулась.

На цьому тлі рішення російського "парламенту" легалізувати "приєднання" до РФ Донбасу, Запорізької та Херсонської областей виглядає жестом відчаю.

"Всі ці нікчемні "референдуми", спроби прокреслити "новий західний кордон РФ", хоча в самому Кремлі не можуть пояснити, де саме вона проходить, а також безглузда мобілізація - це все елементи пропагандистської кампанії з обдурювання самих росіян. Спроба Путіна настільки дурними і невмілими діями ("референдуми" та мобілізація) прикрити тотальний провал його "спеціальної військової операції" та фактичний розгром найбільш боєздатних частин російської армії", - каже "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

На жаль, ці провали Москва, швидше за все, прикриватиме за рахунок насильницької "мобілізації" чоловіків в окупованих районах. Якщо в ОРДЛО "мобіків" практично не залишилися, то основні зусилля окупанти можуть зосередити на Херсонщині.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів