RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Будинок для "Леопардів": чи допоможуть західні танки розбити росіян

У першій партії буде передано до 14 танків, але це лише початок

У першій партії буде передано до 14 танків, але це лише початок Фото:

Польща заявила про передачу танків Leopard 2 Україні. З’явилась також інформація, що окрім "Леопардів", на озброєння ЗСУ можуть передати й британські танки Challenger 2. "Апостроф" звернувся до експертів, аби з`ясувати, що змінить передача такої бронетехніки.

Гарний початок

Заява про передачу роти танків "Леопард 2" означає, що Польща передає Україні 14 машин (саме такий кількісний склад танкової роти у державах-членах НАТО). І це лише початок, адже Leopard 2 взятий на озброєння в арміях Австрії, Канади, Чилі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Сінгапуру, Швейцарії, Швеції, Іспанії та Туреччини. Всього було випущено 3200 машин цієї моделі. Теоретично кожна з цих країн може передати певну кількість танків Україні.

"Те, що Захід погодився давати ці танки для ЗСУ – це великий плюс. Рано чи пізно треба було це починати робити. Адже якщо нічого не робити, то нічого й не вийде. А шлях України вже давно визначено – це шлях до перемоги. Його треба пройти", - каже "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

Читайте також: Вбивці танків: що відомо про нову техніку для ЗСУ

Потрібен час

Експерти переконані, що ЗСУ зможуть інтегрувати німецьку та британську бронетехніку. Проте головне – це навіть не вміння екіпажів.

"Головне – провести певну роботу, точніше цілий комплекс робіт по перебудові технічного, логістичного забезпечення. Але тут питання в часі. Тобто скільки на це знадобиться часу та як швидко кожна ланка зможе бути реалізована", - каже Костянтин Машовець.

Справа в тому, що запаси танків радянського зразку вже вичерпано і брати їх немає де. Виходячи з цього ми можемо говорити, що нам потрібні західні танки.

"Україна не має іншого виходу: ми маємо перейти на західні зразки техніки та якомога швидше їх інтегрувати. І якщо ЗСУ опанували більш складні комплекси ППО, то з танками проблем не буде. Зараз ми отримаємо БМП "Мардер" та "Бредлі", а наступним кроком будуть танки. І цих танків, судячи з усього, буде декілька зразків", - каже "Апострофу" директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Який танк кращий?

Сьогодні танки беруть участь у всіх видах бойових дій – і в танкових протиборствах, і в штурмових рейдах. Але, на думку експертів, важко сказати, який танк кращий - "Леопард" або, скажімо Т-80.

"Дати однозначну відповідь який танк кращий – не можна. Адже кожен вид танків має якісь переваги. Особливо останні модифікації тих таки "Леопардів". Але порівнювати їх можна виключно в бойових умовах", - каже Костянтин Машовець.

Танки "Леопард" 2А4 та 2А6, які є в розпорядженні Польщі – це модифікації 1990-х років. Але скільки таких танків треба ЗСУ? Попри умовний рівень 90-х років, Leopard 2A4 вже має й тепловізори, й цифрову систему управління вогнем та всі інші особливості, якими вирізняються сучасні танки. І до цих ознак танкова продукція РФ доволі обмежено наблизилась лише на рівні середини 2010-х років. Та навіть це висловлювання скоріш за все є доволі комплементарним.

"Ми чули заяву Валерія Залужного, що для вдалої операції по звільненню півдня нашим військам потрібно 300 танків. А взагалі напевно нам треба набагато більше танків. Німеччина та Польща будуть передавати "Леопарди", Велика Британія – можливо, "Челенджери". Але тут питання в кількості. Німеччина, Польща, Швеція, Фінляндія та Іспанія мають у своїх запасах 1200 танків "Леопард-2", частину з яких можуть передати нам. Принаймні ті 300, про які казав Залужний", - підсумував Сергій Згурець.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів