RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбивці танків: що відомо про нову техніку для ЗСУ

Україна отримає цілий ряд легкої бронетехніки для підготовки контрнаступу

Україна отримає цілий ряд легкої бронетехніки для підготовки контрнаступу Фото:

США розглядають можливість направити до України бойові броньовані машини Stryker. Вони можуть увійти до наступного пакету допомоги, який може бути оголошений вже наприкінці наступного тижня за підсумками чергового засідання у форматі "Рамштайн". До цього Франція, США та Німеччина погодилися передати Україні бойові машини АМХ-10, Bradley та Marder. Одна з важливих властивостей, що об'єднує ці машини, - вони здатні боротися з танками. Експерти розповіли "Апострофу", навіщо Захід дає нам ці озброєння.

Читайте також: Німці не хотіли передавати нам танки Leopard, але тепер все зміниться - Сергій Згурець

Вбивці танків

Bradley, Marder та АМХ – це легкоброньована техніка, яка є основою сучасного меневреного бою. Тобто для ЗСУ це сучасна класика. Тим більше, що ці машини здатні нищити важку бронетехніку ворога.

AMX 10

БМП Bradley

БМП Marder

"АМХ це в першу чергу колісний танк зі 105 мм гарматою. І його мобільність в колісному варіанті – це величезна перевага над гусеницями. Особливо що стосується доріг та степової зони", - каже "Апострофу" військовий оглядач Михайло Жирохов.

Справа в тому, що ця 105-мм гармата АМХ має комплект із шести видів снарядів. І якраз протитанкові снаряди можуть уражати важкі танки на відстані до 2 кілометрів.

"А от "Бредлі" - це вбивця танків. І в "Бурі в пустелі" вони знищили більше танків, ніж "Абрамси". Так само, як і "Мардери" - це протитанкова зброя. Тобто Захід не дає нам танки, а натомість дає протитанкову зброю. Найбільш якісну проти російських танків", - каже Жирохов.

За словами експерта, все йде за "західною логікою". Спочатку була зброя польового варіанту: німецькі аналоги РПГ, а потім "Джавеліни"... Тепер ми отримуємо "самохідні вбивці танків".

Читайте також: Як зміниться війна в Україні у 2023 році: у розвідці розповіли про стратегію Росії

Підготовка до контрнаступу

Вся ця легкоброньована мобільна техніка, яку дають Україні західні партнери, разом із САУ Paladin - вочевидь є ознакою підготовки до контрнаступу ЗСУ.

Нещодавно очільник ГУР Кирило Буданов навіть не натякнув, а прямо сказав про весняний контрнаступ. Звісно, що оперативних планів ніхто розкривати не збирається. Але наявність та необхідність в додатковій техніці саме такого зразка, - це очевидні речі.

До речі, буквально минулої доби з’явилась інформація, що США розглядають можливість відправлення бойових броньованих машин Stryker в Україну в рамках майбутнього пакету допомоги. Про це повідомляє видання Politico із посиланням на джерела. Очікується, що про постачання можуть оголосити вже на початку наступного тижня. Тому пакет допомоги легкою бронею ще може розширитись.

Бойова машина Stryker

"АМХ, Бредлі, Мардери – це про перегрупування сил та підготовку до контрнаступу. Для розвідки, штурмів, боїв у містах – це кращий варіант. Але є ще однин нюанс. Це не важка техніка. І якщо зима в Україні буде "європейська", то ці машини, які розроблені ще в 70-х роках, допоможуть здійснити "кинджальні" удари, контрнаступи, які важко відбити. Власне, для цього ця техніка й створювалась", - каже "Апострофу" військовий експерт Валентин Бадрак.

Читайте також: Космічні кораблі для знищення ворога: яку техніку Україна отримає від сусідів Росії

Правдива ІПСО

Розповсюдження інформації про передачу Україні легкоброньованих "вбивць танків" та штурмової техніки має інший аспект.

Великий китайський стратег Сунь Цзи у своєму трактаті "Мистецтво війни" ще дві тисячі років тому писав, що заляканий ворог слабший навіть тоді, коли його чисельність більша. Звісно, ніхто не питатиме російських окупантів, чи вони бояться. Адже немає різниці, якого окупанта виганяти – заляканого чи безстрашного.

"Росія щось там заявляла про продовження спецоперації, підсилення і так далі… Але по факту сьогодні маємо підсилення ЗСУ. І це ІПСО, спрямоване на росіян… Яким, до речі, треба набрати 600 тисяч вояків на контракт. А знаючи про те, що їх нищитимуть систематично та методично – це буде зробити важче. А ще – це сигнал, спільний із Заходом, що Україна не спинятиметься на досягнутому і прагне перемоги", - каже Валентин Бадрак.

Проте треба розуміти, що саме нам дадуть.

"Ця техніка, наприклад АМХ, вона виведена зі зберігання французької армії. Тому виникає питання, - скільки такої техніки є та скільки до неї є снарядів, бо саме до цього типу гармати у французів є 6 типів снарядів.

Як штурмова техніка – це класна штука. Це не замінник САУ, однозначно. Але як вони себе проявлять і як будуть використовуватись? В Україні ця техніка має себе показати проти танків кадрової армії. Тобто потрібна заздалегідь розроблена тактика", - каже Михайло Жирохов.

За його словами ще дуже важливо, скільки саме нам дадуть цієї легкої західної броні.

"Є таке поняття, як об’єми. 50 "Бредлі" чи 40 "Мардерів" нічого не вирішать. Для армійських корпусів це краплина в морі. Але це початок. Це важливий початок. Точніше це певна межа, яку перейшли політики Заходу. Вони зрозуміли, що цю війну треба закінчувати", - підсумовує Михайло Жирохов.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів