RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Військо збунтувалося: починаючи мобілізацію Путін забув про наслідки

Мобілізація в Росії призвела до процесів, які ніхто не чекав

Мобілізація в Росії призвела до процесів, які ніхто не чекав Фото:

У Росії починається нова хвиля мобілізації. За різними оцінками, на війну з Україною планується кинути до 500 тисяч людей. Проте, окрім труднощів з логістикою, навчанням та оснащенням мобілізованих, Кремль може мати справу з ще однією проблемою. Це низький морально-психологічний стан людей, що виливається у пияцтво й навіть окремі випадки бунтів мобілізованих.

Читайте також: Навіщо Путіну потрібна мобілізація - є дві причини

У Росії її знову активізуються мобілізаційні процеси. Одночасно розширюються категорії громадян, які можуть бути спрямовані на війну з Україною. Серед іншого, уряд РФ відмовився бронювати IT-фахівців й має намір залучати їх на службу в загальному порядку. Хоча, за заявою заступника голови комітету держдуми РФ з інформаційних технологій, інформаційної політики та зв'язку Євгена Попова, саме таких фахівців катастрофічно не вистачає в Росії. Крім того, пропонується мобілізувати трудових мігрантів, котрі отримали російське громадянство протягом останніх 10 років.

Розширення категорій призовників, з урахуванням заявленого на грудневій колегії міноборони РФ збільшення чисельності російської армії до 1,5 мільйона людей, говорить про те, що новий етап мобілізації буде масштабнішим за перший. За наявною інформацією, загальна кількість громадян, яких планується мобілізувати найближчим часом, досягне 500 тисяч, тоді як на першому етапі їх було 300 тисяч.

При цьому президент Володимир Путін, схоже, не боїться масштабних соціальних потрясінь. Попередній раунд мобілізації, який, незважаючи на окремі заворушення в Дагестані, пройшов відносно гладко, дав зрозуміти Путіну, що він має людей, яких може кидати в бій десятками тисяч, не зважаючи на втрати. Однак є ще одна небезпека, яку в російському командуванні поки що не враховують.

Терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), повернувшись із недовгого "відрядження" на фронт, розповів про низький морально-психологічний стан російських військ та про те, що солдати не розуміють, з якою метою вони взагалі воюють в Україні. Особливо такі настрої сильні серед "мобіків". Незважаючи на цілковиту переконаність кремлівської верхівки в тому, що люди готові покірно гинути, на місцях ситуація дещо інша.

Так у Росії стрімко поширюється епідемія бунтів мобілізованих. Зокрема, новобранці "бузили" у Самарській, Ярославській та Липецькій областях. Причина відсутності патріотизму серед мобілізованих у Самарі цілком зрозуміла – досі у всіх на слуху історія у Макіївці, коли українські HIMARS накрили будівлю місцевого ПТУ, в якому розміщувалася база мобілізованих. При цьому особовий склад зібрався послухати новорічне звернення Путіна. Внаслідок ракетного удару багато людей загинули. Похорон в Росії тривав три дні.

Читайте також: Конвейєр дохлих "чмобіків": чому Макіївка не зупинить Путіна

Але й інші показові епізоди. Так 13 січня потяг із 4-х вагонів (близько 200 солдатів) зупинився на станції Улусарка (Липецька область). Дорогою військовослужбовці мало не отримали обмороження, оскільки поїзд не опалювався. Військовослужбовці через це влаштували бунт, вони вимагали вугілля та воду для запуску котла у складі. Для їхнього упокорення викликали поліцейських.

А в Ярославлі, в місцевому училищі протиповітряної оборони, мобілізовані влаштували бунт, відмовившись вийти на сніданок та навчання. Причиною протесту стали недоотримання гуманітарної допомоги, а також низька якість бойових тренувань.

Серед тих, хто вже потрапив на позиції, панує приреченість. Погано екіпіровані солдати мерзнуть в окопах і пунктах тимчасової дислокації, а тому змушені зігріватись спиртним. Все це призводить до сумних результатів. Наприклад, у Старобільську, на окупованій частині Луганської області 20 військовослужбовців російської армії отруїлися неякісною горілкою. Занурення у пляшку пояснюється не лише холодною погодою та особливостями російського менталітету. Коли людина перебуває у безнадійній ситуації, негатив найпростіше втопити саме в алкоголі.

Збільшення кількості мобілізованих до 500 тис. осіб лише посилить логістичні труднощі російської армії, яка не справляється із забезпеченням 300 тис. "мобіків". Голодних, обморожених стане ще більше, а значить буде більше й пияцтва та бунтів. Менше стане лише дисципліни та розуміння того, навіщо взагалі треба гинути на просторах України. Хоча в цьому є очевидний плюс. Розпад російської армії та небажання росіян йти воювати – найбезкровніший спосіб припинити цю безглузду та злочинну війну.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли