RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дрони над Кремлем: чи зможе Україна вдарити по Москві

Розмови про "рой дронів" більше виглядає як психологічна атака

Розмови про "рой дронів" більше виглядає як психологічна атака Фото:

Безпілотні літальні апарати дедалі ближче підбираються до Москви і вже атакують об'єкти інфраструктури у Московській області. 20 березня безпілотник врізався у ЛЕП у підмосковному Щілкові. Ще один безпілотник упав, зачепившись за гілки дерев, у Московській області на початку березня, неподалік об'єкта, що належить "Газпрому". Черговий випадок появи вітчизняного дрона був зафіксований 28 березня. Житель села Світіно у Воронівському поселенні Нової Москви знайшов біля залізничних колій уламки безпілотника, пофарбованого у кольори прапора України. Міноборони Росії заявляє, що це БПЛА українського виробництва. Чи має Україна можливість запускати дрони власного виробництва на Москву і коли це може статися, читайте у матеріалі "Апострофа".

Рой дронів

Українська влада не підтверджувала і не заперечувала те, що безпілотники, які атакували Московську область, належать Україні. Але 29 березня Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов зробив сенсаційну заяву.

На своїй сторінці в Twitter він написав, що ЗСУ можуть мати ударні безпілотники з дальністю понад 3 тисячі кілометрів. Данилов назвав їх "Український рій" імені Матіаса Руста та супроводив публікацію фотографією літака німецького льотчика Матіаса Руста, який у 1987 році, у День Прикордонних військ СРСР, пролетів понад тисячу кілометрів до Москви, оминувши системи ППО СРСР та приземлився на Червоній площі.

Читайте також: "Наїзд" на Захід: як у США реагують на ядерну зброю в Білорусі

Російські ЗМІ поширили цю новину від Данилова, зазначивши, що той нібито натякає на можливість диверсійних атак за допомогою безпілотників у глибині російської території. При цьому російська пропаганда заявила, що РФ нібито має широкі можливості відповіді на диверсійні атаки за допомогою дронів.

Можливість є, але…

Про те, чи справді Україна має дрони, про які говорив Данилов, "Апострофу" пояснили експерти.

"Україна має змогу досягти рубежів Москви безпілотниками власного виробництва. Це не таємниця", – сказав у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Слова Коваленка підтвердив і директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Теоретично такі можливості Україна має. Тільки на виробництво самих безпілотників немає грошей, - підкреслює експерт , - Якщо будуть кошти і можливість розгорнути виробництво БПЛА з дальністю польоту в 3 тис км, то Україна це зробить".

"Справа в тому, що в Україні виробляти такі дрони небезпечно, оскільки виробництво може бути знищене російською ракетою. А от налагодити його в одній із країн ЄС цілком можна", - зазначив експерт.

Тому заяву Олексія Данилова Сунгуровський вважає фантазією. "Ця емоційна заява і обстрілювати з дронів Москву ми, звичайно ж, не будемо. Інша справа, військові об'єкти, розташовані навколо Москви", - зазначив експерт.

Заява Данилова про рій українських дронів на Москву була зроблена як психологічна атака, вважає Олександр Коваленко, і вона була погоджена з військовим керівництвом.

"Ми ж бачимо, що біля Москви відбуваються всякі інциденти з БПЛА. У страху очі великі і тепер будь-яку подію російська влада пов'язуватиме з атакою українських дронів", - зазначив Коваленко.

Прохідний двір

У тому, що атака українських дронів на Москву буде успішною, Олександр Коваленко не сумнівається.

"У них проблеми із ППО. Для перехоплення малогабаритних об'єктів, наприклад, БПЛА, застосовуються комплекси малого радіусу дії, – пояснює експерт, – Із сучасних комплексів у росіян є ЗРК Торм-М2 та ЗРПК Панцир-С1. ЗРК Тор-М2 (ефективний радіус охоплення 12 км), вироблено – 132 од. ЗРПК Панцир-С1 (ефективний радіус охоплення 15 км) вироблено – 116 одиниць. Але більшість таких комплексів росіяни використовують в Україні для прикриття своїх військ, тим самим оголюючи міста. Крім того, на фронті такі комплекси вже або знищено, або пошкоджено. А виробляти їх вони вже не можуть".

За словами Олександра Коваленка, під Москвою для наших БПЛА зараз прохідний двір і росіяни про це знають, а тому після слів Данилова сильно нервуватимуться.

"Підвищення нервозності ворога – це добре", - резюмував експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів