RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вінегрет у російських військкоматах: чи допоможе весняний призов Путіну

Попереднє рішення Кремля довести російську армію до півтора мільйона людей було "реалізовано" лише на папері

Попереднє рішення Кремля довести російську армію до півтора мільйона людей було "реалізовано" лише на папері Фото:

Російський диктатор Володимир Путін оголосив весняний призов до армії. Згідно з його указом, під час весняного призову, який триватиме до 15 липня, до армії РФ планують призвати 147 тисяч осіб. Водночас Путін розпорядився звільнити зі служби військових, матросів, сержантів і старшин, у яких минув термін призову. Під час попередньої призовної кампанії, яка завершилася у грудні минулого року, до російської армії мали намір призвати 120 тисяч строковиків. Чому Міноборони РФ постійно провалює показники по набору рекрутів - як призовників, так і контрактників - і чи зможуть призовники посилити окупаційну армію, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана для "Апострофа".

Навіть якщо російські військкомати до середини літа назбирають таку кількість призовників, то жодного відношення до війни проти нашої країни вони не матимуть. Усі призовники будуть направлені спочатку до учбових центрів, де їх кілька місяців муштруватимуть, а потім їх розподілять по військових частинах усередині РФ, в яких відбулася ротація військовослужбовців строкової служби. Усе, як і раніше: одні пішли на дембель, інші прийшли замість.

Значення для нас мають інші фактори.

По-перше, до середини липня вся російська система комплектування займатиметься виключно строковиками, а отже набирати контрактників і "частково мобілізованих" на війну проти нас Міноборони та іншим ПВК (хоча насправді це звичайні воєнізовані бандформування) буде ще складніше. Складніше буде і поповнювати втрати за рахунок набору чергових партій гарматного м'яса.

По-друге, рішення Кремля, озвучене у грудні минулого року, про збільшення російських збройних сил до півтора мільйона людей залишилося нереалізованим. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу тоді фонтанував планами. Тоді вони планували створити п'ять нових мотострілкових та десантно-штурмових дивізій та армійський корпус, а також розгорнути більше десяти бригад у дивізії.

Читайте: Дрони над Кремлем: чи зможе Україна вдарити по Москві

Всі ці "збільшення чисельності" відбулися лише за рахунок формального збільшення штатної чисельності (тобто порожніх клітин на папері) частин та з'єднань. Реальні люди замість порожніх кліток на папері там не з'явилися, бо охочих підписувати контракт та йти воювати в Україну з кожним місяцем дедалі менше. Якщо станом на грудень минулого року Кремлю не вистачало до півтора мільйона близько 350 тисяч осіб, то за ці місяці ЗСУ відправили до Кобзона близько 50 тисяч росіян. Відповідно у Шойгу "нестача" тепер становить 400 тисяч людей.

Саме з цієї причини Міноборони РФ днями спустило вказівку щодо російських регіонів з 1 квітня набрати саме 400 тисяч контрактників, щоб ними затикати усі дірки на фронті. Як на місцях виконуватимуть таке "мудре" рішення, незрозуміло, бо 1 квітня і стартує весняний призов, під час якого військкоми мають призвати вищезгадані 147 тис. осіб.

Навіть з урахуванням того, що контракти почали пропонувати навіть зекам, російська військова машина здатна поставити під рушницю не більше 20 тис. контрактників на місяць, яких потім розпорошують по всій лінії фронту. Наразі втрати росіян щомісяця коливаються в межах 25 тис. осіб. Якщо західні партнери нададуть нам винищувачі F-16, як попросив у них головком ЗСУ Валерій Залужний, то загальну кількість втрат окупантів на місяць можна множити вдвічі. І це не рахуючи втрат у техніці, оскільки наявність нової західної авіації дозволить нам бити на відстань до 150 км. углиб лінії фронту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному