RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні не варто хвилюватись щодо вступу до НАТО - генерал Бен Годжес

Візит Столтенберга до Києва створив для України позитивний сигнал

Візит Столтенберга до Києва створив для України позитивний сигнал Фото:

Захід стає сміливішим щодо підтримки України. І візит Генсека НАТО Єнса Столтенберга до Києва на минулому тижні має заохотити тих, хто ще сумнівається. Україні потрібні все ті ж види озброєння, що і на початку війни, для ефективного контрнаступу. Зараз іде підготовка до нього й витоки таємної інформації з Пентагону не здатні змінити хід війни. Про це в інтерв’ю Апострофу заявив екскомандувач військ США в Європі генерал БЕН ГОЖДЕС.

- Значимою подією напередодні українського контрнаступу, що готується, став візит генсека НАТО Єнса Столтенберга до Києва на минулому тижні. На вашу думку, що означає такий крок?

- Це важливо, що генеральний секретар НАТО сам побачив, що відбувається, і мав особистий контакт із президентом Володимиром Зеленським. І однозначно, його заяви у переддень саміту НАТО у Вільнюсі у липні – це дуже позитивний сигнал. Звісно, НАТО має ще погодитися на певні речі, але безумовно, такий візит створить позитивний момент для розбудови стосунків між Україною та Альянсом.

- Чим цей візит важливий у сенсі українського контрнаступу, який зараз готується?

- Генсек НАТО продемонстрував Україні свою особисту підтримку. І він продемонстрував Заходу певне стратегічне бачення України як члена НАТО. І це важливий сигнал для України, для європейських країн, і звісно для Кремля. Сигнал, що ми не відмовимося від підтримки України.

І ці позитивні заяви співпадають з тим, що Столтенберг сказав раніше – перш за все Україна має перемогти Росію. І Столтенберг зайшов далі у своїх заявах, ніж будь-який інший західний лідер. Він вірить, що Україна вимушена перемогти. Тож утримувати її союзників разом – це важливо. Тому я думаю, що це важлива зустріч.

- Екс-посол США до Німеччини Джеймс Бінденагель сказав мені, що, можливо, Захід і надалі продовжить скрупульозно вимірювати далекобійність ракет, наданих Україні, аби не провокувати ескалацію. На вашу думку, після візиту Столтенберга НАТО стане сміливішим?

- Остання зустріч у форматі Рамштайн засвідчила ще більшу прихильність Заходу (підтримці України - "Апостроф"). Із Берліна лунає все більш позитивна риторика. Звісно, я хотів би, аби мій президент сказав більш чітко – "ми забезпечимо перемогу України, ми надамо усю необхідну зброю". Але я думаю, що ми ясно продемонстрували, що ми налаштовані серйозно.

Читайте також: Успіх визначить зброя: три сценарії завершення війни

- В одному із інтерв’ю ви сказали, що головною задачею буде прорив невеликої ділянки фронті на півдні України й ізоляція Криму. На вашу думку, які мають бути ознаки того, що наші війська готові до цього?

- Це вирішить ваш Генштаб. Коли буде достатньо тренованих бійців, коли вирішать, що здатність ворога вести бойові дії знизилася. Є дуже багато факторів – політичний, військовий, погодний, наявність озброєння. Але, звісно, ми не знаємо і не повинні знати, коли наступ почнеться. Маємо довіряти вашому Генштабу й очевидно – вашому президенту. Я впевнений, що вони приймуть дуже правильні рішення.

- Які види зброї Україні потрібні для найбільш ефективного контрнаступу?

- Це те, що ви уже маєте і продовжуєте отримувати – танки, артилерія, ППО і далекобійна артилерія. Від початку війни нічого не змінилося в цьому сенсі.

- Джек Тейшейра "злив" секретні документи про підготовку контрнаступу у мережу. Чи це свідчить про низький рівень інформаційної безпеки у США? Чи несе це загрозу для США та їхніх союзників на глобальному рівні?

- Я не думаю, що злита інформація змінить плани України на найближчі місяці. Але, звісно, такі витоки не допомагають. І я думаю, що у Пентагон проведе додаткові тренінги і посилить заходи дисципліни для людей, які мають доступ до такої інформації. Цей юнак отримав доступ до даних, якого не повинен був би отримати. Звісно, це прогалина у контролі і спостереженні за співробітниками, і треба провести розслідування і зрозуміти, чому так відбулося. Але США в цьому сенсі не треба нічого винаходити – заходи впливу уже існують.

Що ж до цього витоку, то він завдав певної шкоди, але це не той рівень, який міг би змінити війну.

- І наостанок, я хотів би поговорити про вступ Фінляндії до НАТО? Як взагалі ситуацію вплине на Альянс та росію?

- Після приєднання Фінляндії, позиції НАТО покращилися негайно. Бо країна має дуже якісну армію, дуже якісну оборонну промисловість, сильне суспільство та сильний демократичний уряд. І звісно, географія Фінляндії має важливе значення для контролю Балтійського моря та крайньої Півночі. І, звісно, це була величезна помилка Росії напасти на Україну, що підштовхнуло Фінляндію до вступу в НАТО і змусило Швецію подати заявку на вступ до НАТО. І я сподіваюся, що Швецію приймуть до НАТО під час саміту у Вільнюсі, що Туреччина та Угорщина на це погодяться.

- Чи відволіче вступ Фінляндії і Швеції військові сили росії від України?

- Ні. Я так не думаю. Росіяни вивели війська із Західного військового округу і направили їх в Україну. Це свідчить, що росіяни знали – з боку Заходу для них ніколи не буде загрози.

- Фінляндію тривалий час не брали до НАТО, аби не дратувати росію. Але тепер ситуація змінилася. На вашу думку, чи зміняться правила і для України в майбутньому?

- А про які правила іде мова? Є тільки одне правило – усі члени Альянсу мають погодитися, що країна-кандидат може вступити до НАТО. Так, є певні процедури, які пов’язані із інтеграцію. Але я сподіваюся, що усі країни погодяться на вступ України до Альянсу.

Але це не те, про що зараз треба хвилюватися. Треба хвилюватися про те, щоб Україна перемогла Росію. І мала можливість захищати себе. Це ключове питання.

Читайте також: Підготовка до активної оборони: чому НАТО змінює стратегію

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів