RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Невмілий ядерний блеф: як Росія та Білорусь знову шантажують Україну та НАТО

Імовірність використання російської ядерної зброї з території Білорусі залишається невеликою

Імовірність використання російської ядерної зброї з території Білорусі залишається невеликою Фото:

Росія та Білорусь домовилися про розміщення ядерної зброї на території РБ. Документ підписали глава Міноборони РФ Сергій Шойгу та голова білоруського оборонного відомства Віктор Хренін. Самозваний "президент" Білорусі Олександр Лукашенко ще наприкінці березня допустив розміщення у країні російської тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). Задля цього спеціально змінили конституцію Білорусі, прибравши згадування про без'ядерний статус, а також заявили про підготовку майданчиків для розміщення ТЯЗ. Наразі сторони перейшли до чергового етапу ядерного шантажу України та країн Заходу. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

"Ядерний папірець"?

Під час підписання "ядерної угоди" між Москвою та Мінськом сторони не приховували, що основною метою цього рішення є ескалація військово-політичної напруги між Кремлем та країнами НАТО, які допомагають Україні.

Під час підписання документів міністр оборони РФ Сергій Шойгу вчергове озвучив тези пропаганди, а саме "Захід веде "неоголошену війну" проти Росії та Білорусі".

Російський міністр уточнив, що на офіційному рівні РФ розміщує тактичну ядерну зброю на території Білорусі, а не передає її країні. Зі слів Шойгу випливало, що саме РФ контролюватиме заряди і ухвалюватиме рішення про їх використання.

"Росія та Білорусь зміцнюють єдиний оборонний простір з урахуванням військово-політичної обстановки ", - заявив Шойгу.

Російські ЗМІ також повідомили, що Білорусь отримала ракетний комплекс "Іскандер-М", зенітну ракетну систему С-400, а також виконала модернізацію літаків Су-25 для використання "авіаційних засобів ураження в ядерному оснащенні". Передбачається, що це "господарство" буде використано для застосування ТЯЗ.

Читайте: На росіян насувається велика проблема на фронті - доброволець ЗСУ

Як наполягає політичний аналітик та експерт з ракетних озброєнь Олександр Кочетков, із повідомлення росіян про постачання зазначених озброєнь не випливає, що до сховищ, підготовлених на території Білорусі, буде завезено російське ЯЗ.

"Російські комплекси "Іскандер" та С-400, які на папері кращі, ніж у реальній справі, а також російські Су-25 були в Білорусі і раніше. Ну, зараз Шойгу та Хренін підписали якийсь папір, висловили чергові погрози на адресу України та країн НАТО і що? Все це блеф. Ніхто не буде розміщувати в Білорусі ядерну зброю. По-перше, справжній господар становища - Китай - проти таких дій. По-друге, в Кремлі розуміють, що Лукашенко, отримавши на своїй території ядерні заряди, у потрібний для себе момент почне "торгувати" ними із Заходом, намагаючись зберегти свій режим", - каже Олександр Кочетков.

Утім, Лукашенко заявляє, що боєголовки вже нібито почали перевозити на територію Білорусі.

"Він (Путін - "Апостроф") мене поінформував, що він підписав указ про наші дії щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі. Тобто йшлося про документ конкретний. Прийнято рішення у розвиток того, що сказано було усно. Треба було підготувати там і місця зберігання, та інше. Ми все це зробили. Тому почалося переміщення ядерних боєприпасів", – наводить слова білоруського лідера БелТА.

Він також закликав не турбуватися про забезпечення безпеки ядерної зброї.

"Тому ви за ядерну зброю не переживайте. Ми ж несемо за це відповідальність. Це серйозні питання. Тут теж буде все гаразд", – запевнив він.

По кому подзвін?

Утім, треба враховувати, що слова Лукашенка можуть бути однією зі складових блефу. Проте з військової точки зору Київ активно готується до цієї загрози. У України вистачає сучасних засобів ППО, які можуть зробити атаку на нашу країну з боку РБ проблематичною. У такій ситуації застосування ЯЗ з території РБ загрожує найбільшим білорусам.

"Навіть якщо РФ розмістить у Білорусі ТЯЗ, то ймовірність його застосування мінімальна, тому що в Москві розуміють наслідки таких рішень. Ще минулого року у Вашингтоні низка колишніх високопосадовців Білого дому та представників розвідувальної спільноти США публічно пригрозили Кремлю катастрофічними наслідками, тож зараз Кремль намагається лякати Західну Європу. Нас лякати вже безглуздо. Ми з 2014 року вже стільки бачили і пройшли, що тут в Україні ніхто не здригнеться", - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Владислав Селезньов.

Йдеться про заяви екс-радника президента Трампа Джона Болтона та колишнього шефа ЦРУ Девіда Петреуса, озвучених восени минулого року. Перший сказав, що застосування ЯЗ проти України зробить Путіна "законною військовою метою", а другий пригрозив Кремлю, що у разі ядерного удару по нашій країні США, очоливши колективні зусилля Заходу, знищать весь російський контингент в Україні та втоплять Чорноморський флот РФ.

Відповідно, виникає версія, що Кремль конче потрібний торг із Заходом, щоб країни НАТО звели до мінімуму військово-технічну підтримку України.

Вчений-американіст, Олександр Потєхін, який у 2000-2005 роках служив на посаді політичного радника посольства України у Вашингтоні, наполягає, що дії Кремля та режиму Лукашенка є вкрай невмілим шантажом України та країн НАТО.

"Більше схоже на вкрай незграбну спробу Москви схилити Вашингтон до якихось вигідних для себе переговорів, але хто повірить у такий шантаж? Україна не повірить, США та основні союзники по НАТО також. Можливо, окремі представники європейської еліти через непоінформованість ще побоюються російських ядерних ракет. Але їхні голоси не мають ваги, яка потрібна Москві", - каже Олександр Потєхін.

Претензії до Заходу

"Розміщення нестратегічної ядерної зброї – дієва відповідь на агресивну політику недружніх нам країн ", – заявив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін за підсумками підписання угоди.

У свою чергу у Шойгу заявили, що ідея з розміщенням арсеналів ядерної зброї в Білорусі була обумовлена "відмовою США вивести свою ядерну зброю з території Європи".

У МЗС РФ і МЗС Білорусі наполягають, що вони формально не порушують Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, оскільки Москва не передає права власності на боєголовки Мінська. Аналогічно кремлівські "риббентропи" переводять стрілки на США, які розміщують свої ядерні заряди у країнах Західної Європи, але тут є нюанс.

"США розмістили в Західній Європі свої ядерні заряди ще до того, як було підписано ДНЯЗ. Формально Вашингтон нічого не порушив, а нинішні дії росіян можуть бути розцінені як порушення міжнародних угод, оскільки зазначений ДНЯЗ встановлює, що навіть просто розміщення на території третьої держави ЯЗ трактується саме як поширення. Але тут набирає чинності морально-політичний аспект - РФ за час існування путінського режиму стільки разів порушувала міжнародне право, то звинувачувати Кремль і тим більше закликати до логіки та законності - вже безглуздо", - пояснив "Апострофу" Олександр Краєв.

Поки що ситуація більше схожа на гру на нервах. Причому росіяни нервуються помітно голосніше і частіше, ніж Київ і тим більше Вашингтон.

Читайте: Ця музика буде вічною: як російські добровольці заганяють "ведмедя" за прапорці

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів