RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Свіжа "бавовна" на Кримському мості: чого чекати далі

Заходу та Кремлю подали сигнал, що ЗСУ заходитимуть на півострів для його звільнення

Заходу та Кремлю подали сигнал, що ЗСУ заходитимуть на півострів для його звільнення Фото:

Вночі в понеділок, 17 липня, на Кримському мосту пролунали два вибухи, внаслідок яких було пошкоджено два прольоти – один із них повністю зруйнований. Так звана "влада" Криму назвала "бавовну" "надзвичайною подією" та заборонила рух мостом. Залізничний рух Кримським мостом також було припинено, проте пізніше нібито потяги таки пустили знову. Окупаційний "голова" Криму Сергій Аксьонов заявив, що сталася НП в районі 145-ої опори з боку Краснодарського краю. Місцеві паблики в Telegram повідомили, що вибухи сталися о 3:04 та 3:20 і їх чули у різних районах у Керчі. Українські джерела повідомляють, що до нічного підриву мосту причетна СБУ та Військово-морські сили ЗСУ, оскільки він є законною військовою метою. Які саме цілі має українське командування, читайте в колонці "Апострофа" військового експерта, полковника запасу ЗСУ Романа Світана.

На відео, знятому в перші хвилини після "бавовни", видно, що над однією із опор Кримського мосту здіймається густий дим. За інформацією, що надходить з окупованого півострова, внаслідок падіння прольоту мосту загинули щонайменше двоє людей.

В результаті операції, попередньо, один проліт мосту у напрямку Тамані зруйнований, ще один – у напрямку Керчі – просів. Автомобільні шляхи сполучення перекрито.

Цьогорічним подіям на Кримському мосту передувала комплексна атака по окупаційній базі в Севастополі ударними БПЛА та морськими дронами. Для того, щоб зрозуміти, що саме і чому відбувається в Криму, треба повернутися на кілька днів тому та згадати, що Головком ЗСУ Валерій Залужний говорив в інтерв'ю американським журналістам кілька днів тому. За його словами, як тільки з'являться необхідні ресурси, ми почнемо звільняти півострів. Генерал Залужний також натякнув, що його не зупинять навіть окремі західні чиновники, котрі побоюються "гнівної" реакції російського диктатора Путіна.

Читайте також: У Росії після атаки на Кримський міст призупинили зернову угоду: Пєсков назвав умови поновлення

За словами послідували дії. Після удару Чонгарським мостом у Криму були дрібні "бавовни", але нинішні удари по Севастополю і мосту через Керченську протоку вказують на те, що ЗСУ готують ґрунт для звільнення території, незважаючи на дефіцит з ресурсами і деякі політичні складності – все той же горезвісний страх окремих персон на Заході, що "швидке" звільнення Криму призведе чи може призвести до стрімкого обвалення кремлівської вертикалі з непередбачуваними наслідками.

Тому нам дають ракети середнього радіусу дії на зразок Storm Shadow або SCALP в обсязі близько 50 штук, чого вистачить на п'ять днів бойової "роботи". І ще при цьому залишається відкритим питання, чи не поставили їх нам з умовою, що ми не битимемо не лише по території РФ, а й по території окупованого Криму. Якщо на півострові будуть застосовуватися такі ракети, то версія не підтвердиться. Інакше до наших західних партнерів виникнуть додаткові питання щодо того, якою є їхня реальна позиція щодо силового звільнення Криму.

Нинішніми діями вітчизняне командування показує, що нам справді "плювати" на думку окремих персон на Заході, які досі недооцінюють ризики для країн ЄС від путінської агресії. Для нас це питання не лише політичного престижу, а й стратегічного успіху ЗСУ – нинішньої контрнаступної операції та наступних етапів, коли ми почнемо звільняти територію Донбасу.

Не втомлююсь повторювати: ми не можемо активно діяти на сході, а також виходити на узбережжя Азовського моря, перерізаючи логістичні маршрути росіян, без заходу на територію Криму. Якщо ми залишимо в тилу кримське угруповання ворога, навіть вибивши їх із Херсонської області, є ризик, що вони зуміють вийти з території півострова, ударивши нам у спину.

Коли ми вдарили по мосту на Чонгарі, вже тоді було зрозуміло, що треба починати "мацати" і міст через Керченську протоку, обрубуючи росіянам ланцюг поставок, що йде по лінії Керч-Джанкой-Мелітополь. Storm Shadow задля цієї мети поки використані не були, але у бік бази в Севастополі масовано пішли БПЛА та морські дрони. Такі операції мають ефект, але слід мати на увазі, що один БПЛА несе близько 20 кг вибухівки, а Storm Shadow - 400 кг.

При цьому в американській пресі можна прочитати думку окремих спостерігачів, які стверджують, що наступ ЗСУ на півдні країни нібито "сповільнився" або "поставлений на паузу". Жодних уповільнень немає, події розвиваються згідно з планом, затвердженим у Генштабі – наступаємо без авіації. У результаті виходить те, про що західних партнерів попереджали раніше – росіяни окопалися на нашій території та продовжують будувати оборонні споруди, включаючи Крим. Без серйозної підтримки з повітря наші війська вимушено повернулися до тактики окопної війни, метр за метром вигризаючи у ворога наші території. Нехай наші партнери дають F-16 та ATACMS - тоді справа піде швидше, і вони перестануть скаржитися на "уповільнення".

Нинішніми діями Кримським мостом і базою в Севастополі наше командування подає сигнал Заходу та Кремлю, що ми все одно заходитимемо в окупований Крим і звільнятимемо його. Навіть в умовах дефіциту ми все одно шукатимемо сили та можливості зі знищення військового потенціалу ворога на півострові, його логістики та командних пунктів, поступово схиляючи росіян до великого "жесту доброї волі". Нехай пакують валізи, забирають війська та біжать з українського півострова, поки Кримський міст ще у більш-менш придатному стані. Завтра такої можливості, можливо, вже може і не бути.

Читайте також: "Бавовна" на Кримському мості сплутала карти окупантам: що чекати на фронті

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному