RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кремлівська вендетта: за що поплатився Пригожин

Російський диктатор де-факто зізнався, що Пригожин мертвий, але наслідки його бунту відчуватиметься в РФ ще довго

Російський диктатор де-факто зізнався, що Пригожин мертвий, але наслідки його бунту відчуватиметься в РФ ще довго Фото:

Російський президент Володимир Путін буквально через добу з моменту аварії в Тверській області літака, на борту якого перебував ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, висловився про інцидент. З його слів випливало, що бунтуючого "кухаря" більше немає в живих. Цілком очевидно, що ватажка "Вагнера" покарано за бунт проти Кремля. Хто саме і як усунув його, поки що неясно, але в будь-якому разі без санкції Путіна кремлівські спецслужби, спецназ міноборони РФ чи інші структури не пішли б на таку серйозну операцію. Кремлівський диктатор безпосередньо чи опосередковано через "треті руки" помстився за принизливий для нього бунт, під час якого йому довелося ховатися в бункері, а російській верхівці – боягузливо тікати з Москви. Чому, незважаючи на таку "вендетту" політична репутація Путіна залишається підмоченою, читайте у колонці політичного експерта, голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, спеціально для "Апострофа".

Володимир Путін, спілкуючись зі своїм ставлеником на окупованій частині Донбасу Денисом Пушиліним, ніби ненароком згадав про Євгена Пригожина та його "непросту долю".

"Пригожина я знав дуже давно, з початку дев'яностих років. Це була людина складної долі, і помилки у нього були серйозні в житті, домагався він результатів потрібних - і для себе, і для, коли я його просив, для спільної справи, як у ці останні місяці. Він був талановитою людиною, талановитим бізнесменом", - цитували Володимира Путіна кремлівські пропагандисти.

Однією тільки цією заявою він підтвердив, що Євгена Пригожина більше немає в живих. Версії про те, що замість господаря "Вагнера" загинув його двійник або, що сталося інсценування самого Пригожина, мають право на існування, але зараз це нагадує конспірологію.

Читайте також: Падіння чорного "Вагнера": що відбудеться після відправки Пригожина на концерт до Кобзона

Абсолютно неважливо, чи загинув Пригожин під час авіакатастрофи, чи його нейтралізували в іншому місці, а аварія літака була використана як публічне прикриття та операція замітання слідів. Так само як другорядною технічною подробицею можна вважати, внаслідок чого борт зазнав аварії – попадання ракети земля-повітря або вибуховий пристрій, як стверджують деякі представники західних розвідок.

Важливий сам факт – Путін відносно оперативно відреагував на інцидент, розповів про "непросту долю" ватажка бойовиків та його помилки, висловив "співчуття" родичам загиблих. Якщо коротко резюмувати слова російського диктатора, то посил прозвучав наступний: Пригожин був талановитим, розумним, але він зробив серйозну помилку і тепер мертвий.

Зрозуміло, що під "серйозними помилками" мав на увазі насамперед бунт, який Пригожин влаштував рівно два місяці тому. Його літак розбився ввечері 23 серпня, а 23 червня почався заколот "Вагнера", який тоді заявив, що Шойгу і Герасимов дали команду вдарити по тилових таборах найманців.

У тому числі і цей символізм з датами, який був однією з візитівок кремлівських позасудових розправ, схиляв багатьох спостерігачів до версії №1 – загибель Пригожина була пов'язана безпосередньо з помстою Путіна. Ніхто раніше так публічно не принижував кремлівського диктатора і не ставив під сумнів його здатність контролювати ситуацію. Тут же варто нагадати відомий вислів Путіна, що з ворогами домовляються, а зрадників – вбивають.

"Якщо говорити про зрадників, це люди, які були разом з тобою в команді, а потім несподівано вдарили тобі в спину. Ось до них у мене ніякої пощади ніякого жалю", - говорив кілька років тому Володимир Путін.

З точки зору кремлівського диктатора, бунт Пригожина був саме жорстокою зрадою, за яку не може бути жодної пощади.

Була також версія №2 – за ліквідацією Пригожина стояли Шойгу і Герасимов, яким "кухар" встиг серйозно насолити. Але й такий варіант був би можливим виключно за згодою або з санкції Путіна. Дуже сумнівно, що російський міністр оборони та начальник генштабу РФ могли б без погодження піти на таку операцію.

Чому було обрано саме такий кримінальний варіант помсти, а не публічне затримання, слідство та суд? Путін боїться публічного розголосу. Офіційне розслідування, судовий процес – це гарантований галас у ЗМІ з публікацією небезпечних чи просто непотрібних подробиць. Так само неясно, як би себе в такій ситуації повели б бойовики "Вагнера". Путін побоюється відкрито конфліктувати з тими, хто має силовий чи політичний ресурс.

Навіть репресії проти терориста Ігоря Гіркіна, який не має своєї ПВК, розкручувалися поступово. У Кремлі після кожного кроку аналізували ситуацію, не виключаючи можливих різких дій із боку фанатів вказаного персонажа.

Варіант з авіакатастрофою зручний через багато причин, коли можна списати не тільки на "терористичний акт" деяких сил, а й просто на банальну несправність.

Отже, помста відбулася. Чи зміг Путін змити з себе ганьбу власної боягузтво, коли він 23-24 червня втік з Москви в один із своїх бункерів? Ні, ця історія лежатиме тінню на його політичному образі ще дуже довго.

Зараз усім російським елітам і потенційним "бунтарям" надіслано явний сигнал, що ніхто не уникне покарання, оскільки Путін ніколи не прощає "зрад". Населенню РФ покажуть чергову пропагандистську картинку про наведення ладу та стабільності. Пересічні прихильники Путіна в таке повірять, але верхівка – ще сильніше боятиметься за своє майбутнє.

Тваринний страх перед диктатором – це двосічна зброя. Радянська верхівка, вищі партійні чини до тремтіння в колінах боялися Йосипа Сталіна, але коли він постарів і всерйоз ослаб фізично, згідно з однією з версій, його близьке оточення знайшло спосіб і прискорило смерть комуністичного диктатора.

Ніхто не гарантує Путіну, що коли він почне старіти або демонструвати інші ознаки слабкості, хтось у Кремлі не зважиться на кардинальні дії на його адресу саме через вказаний страх. Бунт Пригожина ліквідовано, сам "кухар" мертвий, але наслідки його заколоту так і залишаться болючим шрамом на політичній та державній біографії Путіна.

Читайте: У Росії "зачистили" цвинтар з могилами "вагнерівців": фото, відео

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному