RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пам'ятник загиблим кораблям: якої шкоди завдали ракетні удари Севастополю

Чорноморський флот РФ поки що на плаву, але вже почав тонути

Чорноморський флот РФ поки що на плаву, але вже почав тонути Фото:

Сили оборони України методично завдають ударів по тимчасово окупованому Криму, виводячи з ладу військову інфраструктуру та техніку ворога. Один із найпотужніших прильотів був зафіксований 22 вересня. Тоді українська ракета потрапила до штабу Чорноморського флоту РФ якраз у той момент, коли там проходила нарада військового керівництва. Як позначиться загибель офіцерів ЧФ Росії на подальших діях флоту і що буде із самим флотом окупантів, розбирався "Апостроф".

Удар по будівлі штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі було завдано днем у п'ятницю, 22 вересня. У будівлю потрапило кілька ракет, а пожежу гасили багато годин. Було також опубліковано супутникові знімки наслідків удару. На день пізніше, глава українського ГУР Кирило Буданов у коментарі "Голосу Америки" удар по штабу підтвердив і сказав наступне: "Серед поранених - командувач угрупування генерал-полковник Романчук, у дуже важкому стані. Начальник штабу генерал-лейтенант Цеков - непритомний". При цьому Буданов не підтвердив повідомлень, що з'явилися в українських телеграм-каналах, про нібито загибель командувача російського Чорноморського флоту Віктора Соколова.

Пізніше у Силах Спеціальних військових операцій смерть Соколова підтвердили. Але росіяни опублікували світлини з наради, де спеціально показали на одному з екранів Соколова. Що, втім, абсолютно не доводить, що не йдеться про підробку. У ССО зазначили, що проведуть додаткову перевірку щодо стану адмірала. Тут варто нагадати, як росіяни свого часу уперто "рятували" свій флагман, крейсер "Москва". В результаті їм все одно довелося визнати втрату корабля, однак вони завзято заперечували той факт, що по "Москві" успішно відпрацював наш "Нептун".

Дискусії про те, чи живий Соколов чи ні тривають, але абсолютно точно, що після українського удару Чорноморський флот Росії зазнав суттєвих втрат у командному складі.

Читайте також: У Севастополі потужна "бавовна": вражені два кораблі, судноремонтний завод охопило полум'я, фото і відео

"Можна говорити, що флот обезголовлений. Але, враховуючи ще й втрати в кораблях та підводних човнах, я б сказав, що Росія більше не має Чорноморського флоту", - каже Іван Ступак.

Згоден зі Ступаком і голова програми з безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

"Виведено з ладу найвищий ступінь командування флотом і частину офіцерів. А це суттєва втрата для Росії", - зазначив експерт у коментарі "Апострофу".

Звичайно, загиблих та поранених офіцерів можна замінити, але на це піде час.

"Вони можуть перемістити адміралів та офіцерів з інших флотів, але це займе якийсь час. І за цей час буде криза управління", - упевнений Олексій Мельник.

Згоден із цим і військово-політичний експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко: "Як мінімум на місяць система управління ЧФ порушена, а за цей місяць багато чого може статися".

Ще одним важливим моментом у порушенні управління флотом експерти називають втрату документації.

"Я припускаю, що було втрачено і частину документації, яка була у паперовому форматі, а це значна частка, оскільки, знаючи російську армію, паперова складова для них у пріоритеті", - каже в коментарі "Апострофу" Олександр Коваленко.

З ним погоджується й Іван Ступак.

"Під час удару по штабу було знищено велику кількість секретних документів: усілякі карти, плани операцій, донесення, накази тощо. Росіяни ж усі зберігають у паперовому вигляді, вони не люблять користуватися "хмарними" сервісами. І зараз робота у ФСБ з'явилася. Їм потрібно або знайти документи, або підтвердити та довести, що вони знищені, а якщо цього не буде, то це катастрофа – витік інформації", - зазначає Іван Ступак.

Проблем окупантам додає і втрата кількох кораблів Чорноморського флоту.

"Якісь кораблі, звичайно, ще залишаються, але їх кількість буде зменшуватися. Перекидати додаткові одиниці з інших флотів Росія морем не може, оскільки протока Босфор закрита для військового флоту. Ну, якщо вони тільки примудряться щось перекинути по суті з допомогою бурлаків", - припустив Іван Ступак.

"Кількість кораблів у них неухильно зменшується. РФ не мають захисту свого флоту від надводних дронів. А до цих дронів ще додалася ще якась неприємність з повітря. Вони не контролюють і повітряний простір", - каже Олександр Коваленко.

На думку експертів, через подібні неприємності окупанти тепер змушені змінювати свою стратегію у Чорному морі, де вони раніше мали над Україною перевагу.

"Їхня стратегія тепер полягає у маскуванні залишків флоту. Відомо, що вже частину кораблів росіяни вивели до Новоросійська. На початку року Путін хвалився, що Азовське море тепер стало внутрішнім морем Росії. А тепер ось Крим став для росіян пасткою", - пояснив Іван Ступак.

"Що стосується наявності кораблів у складі флоту, то, справді, їх уже не поповнити. Босфор закритий. Зараз кораблям, які перебувають у строю, доводиться маневрувати, шукати якісь варіанти базування, наприклад, у Новоросійську. Але врешті-решт все це приведе до надлишку ресурсу і цим кораблям потрібен буде ремонт, а один із заводів у Криму теж виведений з ладу. До того ж і ЗСУ не сидітимуть склавши руки", - коментує ситуацію Олексій Мельник.

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко вважає, що така тактика окупантам не допоможе.

"Росіяни змінюють тактику і відводять свій флот, наприклад, у Новоросійськ. Але це їм не допоможе. Тут є 3 моменти. Перший. Порти на південно-західному узбережжі Росії не можуть розмістити стільки військових кораблів. Другий. "Оленьогірський гірник" був підбитий якраз біля Новоросійська, тобто це теж небезпечно для ворога. І третій момент: коли Сили Оборони України вийдуть на Азовське узбережжя, то в Новоросійськ почне прилітати, а не тільки припливати. Єдиний у окупантів варіант врятувати флот – вивести його до Каспію", – резюмував експерт.

Утім, усі експерти сходяться на думці, що повністю списувати з рахунків ЧФ поки що не варто. У росіян є ще підводні човни, з яких можна запускати "калібри". Але те, що ЧФ РФ не матиме такого контролю у Чорному морі як раніше – незаперечний факт, який, до речі, підтверджує і британська розвідка.

"Фізичні збитки для ЧФ РФ майже точно серйозні, але локальні. Флот майже точно зберігає здатність виконувати свої основні завдання військового часу - завдання ракетних ударів і локального патрулювання. Однак ймовірно, що його здатність здійснювати ширше патрулювання в регіоні і забезпечувати де-факто блокаду українських портів надалі зменшиться. Також ЧФ РФ, ймовірно, має погіршену здатність захищати свої об'єкти в порту і проводити рутинне обслуговування", - зазначають британські аналітики.

Читайте: Без адмірала і штабу: на що перетворюється чорноморський флот РФ

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів