RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Турбота про "слуг": що Зеленський говорив своїй фракції

Два роки президент не згадував про депутатський корпус

Два роки президент не згадував про депутатський корпус Фото:

У середу ввечері, 21 лютого, відбулася перша за два роки зустріч президента Володимира Зеленського з фракцією "Слуга народу". Про те, як проходила зустріч і що хотів донести "слугам" голова держави, читайте у матеріалі "Апострофу".

Лише майже через два роки після початку повномасштабного вторгнення РФ на Банковій згадали про один вкрай важливий державний орган – Верховну Раду. А також про президентську фракцію "Слуга народу", яка – чисто арифметично – зберігає монобільшість у парламенті, але по факту заради результативних голосувань вимушена кооперуватися з іншими політичними гравцями під куполом.

Після зустрічі голова фракції СН Давід Арахамія досить обтічно розповів про результати розмови.

"Мета зустрічі – синхронізація усіх наших зусиль і посилення окремих напрямків роботи. Говорили про найголовніше для нашої перемоги, і, відповідно, про завдання для парламенту і депутатів за цими напрямками. Дякуємо президенту за зустріч і повертаємося до своєї роботи", – зазначив глава фракції.

Читайте: Нема головного: що не так із законопроєктом Зеленського про демобілізацію

Власне, питання діяльності Верховної Ради в умовах війни вкрай зацікавило команду президента, у зв’язку з чим він і зустрівся зі "слугами". Так, одним з ключових моментів, по інформації "Апострофа", стала теза, озвучена Зеленським у розмові з депутатами щодо небезпеки розгойдування ситуації у парламенті. Навіть було озвучено ймовірний час початку цієї атаки – травень. Справа в тому, що на Банковій вважають, що у Кремлі цілком здатні активізувати "п’яту колону" у стінах ВР. Яка може бути ціль цих кроків?

Справа в тому, що на Банковій всерйоз турбуються через те, що відмова від проведення в Україні президентських виборів в умовах воєнного часу може бути використана Москвою для повномасштабної інформаційної кампанії. Адже ніщо не заважатиме певним політичним гравцям заявляти про те, що у президента закінчилися повноваження.

Про що вели розмову депутати з президентом протягом півтори години, "Апострофу" розповів народний депутат від "Слуги народу", перший заступник голови Комітету ВР з питань інтеграції України з Євросоюзом Вадим Галайчук.

"Не було часу, аби поставити багато запитань, тому ми домовилися, що формат запитання збирали, групували і ці запитання озвучували. Дехто з фракції хотів поставити своє запитання. Дехто був частково розчарований тим, що не дали всім 200 бажаючим поставити запитання. Але відверто кажучи, всі розуміють, що це було нереально. Тому як на мене правильно був організований формат. Хто правильно підготувався – почув відповіді на свої питання", - розповів в коментарі "Апострофу" Вадим Галайчук.

За його словами, зустріч проходила в дружній відкритій атмосфері, члени фракції зрозуміли який загальний настрій у президента і його команди.

"Настрій оптимістичний, відповідно, він передавався і фракції Верховної Ради", - зазначив Вадим Галайчук.

Одним з ключових було питання мобілізації голосів для голосування за законопроекти, особливо, щодо мобілізації та оборони. Та загалом народній депутати обговорювали процеси, які проходять у Верховній Раді. І тут було розуміння, що проблеми таки існують.

"Говорили про ситуацію на фронті і зміни у вищому командуванні ЗСУ, з необхідністю серйозно відкрито і чесно говорити про ті проблеми, про які широко відомо у суспільстві та війську. І що потрібно зробити, щоб ці проблеми якомога швидше вирішити. Про необхідність вирішення питань фінансової забезпеченості у війську", - зазначив народний депутат.

Окремий блок питань був пов’язаний з міжнародною діяльністю. У цьому контексті було підняте питання щодо виїздів народних депутатів у відрядження за кордон. Нагадаємо, зараз це погоджується з головою Верховної Ради, водночас народні депутати від опозиційних фракцій час від часу скаржаться, що їх не випускають за кордон. Свіжий скандал стався з відмовою у поїздці на Мюнхенську конференцію низці нардепів, зокрема, екс-президенту Петру Порошенку та члену фракції "Голос" Роману Костенку, який займає посаду секретаря парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За словами Вадима Галайчука, відбуваються випадки, коли деякі депутати використовували можливості для закордонних відряджень для того, щоб вирішувати свої особисті питання, включно з відпочинком. Тому змінювати положення про відрядження не будуть, але депутати домовилися показувати ефективність закордонних поїздок, аби в першу чергу суспільству стало зрозуміло які результати та чи інша поїздка принесла.

Загалом, зустріч з Зеленський була схожа на таку собі спробу міні-тімбілдінгу. Президент показав, що бачить певні виклики. І без Верховної Ради він вирішити їх не може.

Читайте: Я не можу цього зробити: Зеленський про відпочинок депутатів, розпуск Ради і скорочення ОПУ

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів