RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

Альянс намагається підвищити свою роль в українському питанні

Єнс Столтенберг Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час спілкування з пресою Фото: www.nato.int

3-4 квітня в Брюсселі відбувається засідання глав МЗС країн членів НАТО, присвячене 75-річчю заснування цієї організації. Тема підтримки України знаходиться у центрі уваги. У НАТО хотіли б зробити допомогу нашій країні більш довгостроковою та менш залежною від доброї волі окремих держав. Йдеться про велику програму підтримки на суму приблизно 100 млрд євро, яка може бути розподілена на п'ять років. Подробиці зустрічі міністрів прямо із Брюсселя передає "Апостроф".

Читайте також: "Україна обов'язково стане членом НАТО": у Брюсселі проходить зустріч глав країн Альянсу

Як відомо, Північноатлантичний Альянс було засновано 4 квітня 1949 року у Вашингтоні. Цими днями у Брюсселі, де знаходиться штаб-квартира НАТО, відзначають 75-річний ювілей цієї організації. Наближення дня народження НАТО напередодні могли відчути навіть туристи, які зайшли до історичного центру міста. Наприклад, знамениту місцеву пам'ятку – хлопчика, що дзюрить, 2 квітня прикрасили символікою Альянсу. Прикраси висіли приблизно до 18.00, після чого "троянду вітрів" зняли.

Головною подією ювілею стало засідання глав МЗС країн членів НАТО, яке 3-4 квітня відбувається у штаб-квартирі організації. В ньому вперше беруть участь представники Швеції, яка нещодавно приєдналася до Альянсу. Проте, головною темою для обговорення стала підтримка України.

Те, що "українське питання" буде основним було зрозуміло ще напередодні. У ЗМІ просочилася інформація, що Альянс готує масштабну програму підтримки України на суму до 100 млрд доларів на випадок "політичних змін" у вигляді можливого другого президентства Дональда Трампа. Нагадаємо, є побоювання, що допомогу Україні взагалі буде припинено, якщо Трамп знову стане президентом США. Крім того, стало відомо, що НАТО хоче отримати контроль над очолюваною Вашингтоном коаліцією підтримки України "Рамштайн".

Під час Doorstep (першої появи перед журналістами) генсек Альянсу Єнс Столтенберг підтвердив, що на зустрічі міністрів обговорюватимуться саме ці питання. "Україна має нагальні потреби. Будь-яка затримка у наданні допомоги має наслідки на полі бою, тому нам необхідно змінити динаміку нашої підтримки. Ми маємо менше покладатися на добровільні внески та більше на зобов'язання НАТО", - пояснив Столтенберг.

Відповідаючи на запитання журналістів, генсек Альянсу не підтвердив, але й не спростував, що йдеться про суму 100 млрд і що на засіданні будуть ухвалені будь-які рішення щодо перепідпорядкування коаліції "Рамштайн". "Я не хотів би вдаватися до будь-яких подробиць. Я не знаю, чи будуть ухвалені остаточні рішення на сьогоднішній або на завтрашній зустрічі, але ми сподіваємося, що ми просунемося до консенсусу, а до саміту (саміт НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 9 -11 липня 2024 року, - "Апостроф") у нас буде угода", - пояснив Столтенберг.

Джерела "Апострофа" у штаб-квартирі НАТО пояснили, що йдеться про довгострокові зобов'язання Альянсу щодо підтримки України, яка не залежатиме від зміни політичних настроїв у тій чи іншій країні. У такий спосіб союзники хотіли б убезпечити підтримку Києва від наслідків можливого повернення на пост президента США Дональда Трампа.

Очікується, що буде сформовано фонд підтримки України на суму близько 100 млрд євро, яку буде розподілено на наступні п'ять років. А якщо контроль над групою "Рамштайн" також буде переведено під егіду НАТО, то роль Альянсу у підтримці України зросте багаторазово.

Такі рішення мають бути підтримані всіма членами НАТО. І тут представники Угорщини вже заявили, що не збираються виділяти кошти на допомогу Україні через побоювання, що це втягне НАТО у російсько-українську війну. Яким чином вдасться розв'язати цю проблему поки що незрозуміло. На пресконференції за підсумками 3 квітня Єнс Столтенберг заявив, що союзники домовилися рухатися вперед у плануванні підвищення ролі НАТО та координації допомоги в галузі безпеки та навчання. "Подробиці будуть відомі в найближчі тижні", - додав Єнс Столтенберг. Генсек Альянсу також уточнив, що мав "хорошу розмову" з міністром закордонних справ цієї країни Петером Сійярто з приводу згаданих ініціатив. Про конкретні результати цієї розмови не повідомляється.

У четвер, 4 квітня, у Брюсселі відбудеться засідання Ради Україна-НАТО, у якому візьме участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Обговорення питання щодо параметрів підтримки нашої країни триватиме вже у присутності української делегації.

Читайте також: Столтенберг пояснив, звідки Росія отримує підтримку у війні проти України

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів