RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Прокляття" ЦВК: кого в Порошенка хочуть призначити головним по виборах

Комітет рекомендував Раді 14 кандидатів в члени ЦВК

Комітет рекомендував Раді 14 кандидатів в члени ЦВК Фото: УНІАН

З майже чотирирічним запізненням влада взялася розібратися зі складом Центральної виборчої комісії України. У четвер, 19 квітня, парламент має спробувати обрати 13 нових її членів, щоб замінити тих, у кого вже давно закінчився термін повноважень. Проте є низка проблем. Що заважає вирішити долю ЦВК і подолати "прокляття" з оновленням його складу, і кого в президентському "Блоці Петра Порошенка" хочуть бачити на чолі комісії, дізнався "Апостроф".

Забули про Опоблок

Ще 5 лютого президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на призначення нових членів ЦВК. У списку значилися такі прізвища: Алла Басалаєва ("Відродження"), Ірина Єфремова ("Народний фронт"), Наталія Бернацька (НФ), Світлана Кустова ("Блок Петра Порошенка"), Михайло Вербенський (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Леонтій Шипілов (НФ), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Тетяна Юзькова (Радикальна партія), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Євгеній Радченко ("Самопоміч") та Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"). Останній опинився у списку після обурень з боку фракції Юлії Тимошенко щодо того, що їх представників немає серед претендентів. Але от до "Опозиційного блоку" так і не дослухалися: їх кандидатів президент не вніс у подання.

"Між двома фракціями (БПП і НФ, - "Апостроф") проходить розподіл посад в ЦВК, а всі інші не мають можливості включити своїх представників туди, "Опозиційний блок" в тому числі", - скаржився співголова фракції Юрій Бойко.

Політичний експерт Петро Олещук називає небажання Банкової врахувати інтереси Опоблоку продуманим ходом.

"Вони, мабуть, вважають, що невключення представників ОБ не буде сприйматися як негатив у суспільстві", - поділився він думкою з "Апострофом".

Хто зайвий

Однак, схоже, за місце в ЦВК доведеться боротися і "Батьківщині" із "Самопоміччю". Вакантних місць 13, а запропонованих кандидатур – 14. І всі прекрасно розуміють, що великі шанси на виліт в опозиції (за винятком вигідних владі "радикалів").

"Яким буде голосування, незрозуміло", - сказав у розмові з "Апострофом" заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Кому не пощастить, поки дійсно не вирішено, зізналися "Апострофу" в коаліції.

Фото: УНІАН

На засіданні парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя в середу, 18 квітня, провели співбесіду з кожним із кандидатів. Однак питання поставили лише трьом – Аллі Басалаєвій ("Відродження"), Михайлу Вербенському (БПП) і Ользі Лотюк (БПП). На адресу інших обмежилися лише компліментами. У підсумку всі 14 претендентів рекомендовані до розгляду в парламенті.

Координатор громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, яка стежить за процесом відбору кандидатів до ЦВК, звернула увагу, що співбесіда пройшла дуже швидко.

"Ключове, що ми побачили, - коли ухвалюється політичне рішення, комітет засідає досить формально. Частина депутатів не бажала брати участь в обговоренні, не ставила ніяких питань. Було продемонстровано питання політичної волі. Жодна з присутніх фракцій і груп не взяла на себе відповідальність за зрив процесу", - сказала вона журналістам.

Але основна проблема в тому, що механізм голосування досі не визначений. В українському законодавстві не передбачено, яким чином має проходити призначення членів ЦВК у разі, якщо претендентів більше, ніж місць, що звільнилися.

"Винен у цій ситуації президент, який запропонував на одного кандидата більше, ніж вакантних місць", - сказав "Апострофу" представник "Народного фронту".

Представник президента в парламенті Ірина Луценко повідомила, що Верховна Рада буде голосувати за кандидатів поіменно. "Тепер це відповідальність депутатів", - наголосила вона під час засідання комітету.

Однак експерти зазначають, що таким чином може бути призначений неповний склад ЦВК.

"Шанси, що виберуть 8-9 членів, дорівнюють 50%. Тому потрібно акцентувати увагу на тому, щоб вибрали повний склад, а не на тому, що може бути 226 голосів за кожного кандидата", - сказала Айвазовська.

Політолог Петро Олещук не виключає, що будуть голосувати тільки за представників від БПП і НФ. Таких у списку – 9 осіб, чого достатньо для кворуму в ЦВК і її роботи.

"Але якщо кількість членів ЦВК буде відповідати кворуму, то це означатиме, що будь-який член комісії буде мати "золоту акцію". Таким чином він зможе спробувати вплинути на ті чи інші процеси своєю присутністю або відсутністю. І на таку людину легше вплинути. Бували випадки, коли з часом представники однієї політичної сили змінювали свої політичні погляди і ухвалювали рішення на користь іншої. Потрібно мати хоча б кілька людей в запасі, інакше це буде великим ризиком", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Фото: УНІАН

Коли будуть голосувати

За словами Ірини Луценко, голосування за членів ЦВК має відбутися в четвер, 19 квітня.

Однак, за інформацією "Апострофа", точної домовленості між фракціями коаліції з цього приводу немає.

За негайне голосування виступають у БПП. Один із лідерів фракції пояснює таке завзяття тим, що, мовляв, суспільство чекає. "Ми хочемо голосувати в четвер, що думають інші фракції, нам невідомо", - зазначив він у коментарі "Апострофу".

У "Народному фронті" на ситуацію дивляться по-іншому. "Немає ніяких домовленостей, ні голосів, ні розуміння, навіщо міняти склад ЦВК, якщо вибори можна провести і з нинішніми членами. У 13 осіб закінчилися повноваження? Це не аргумент", - заявляв "Апострофу" представник НФ.

Зокрема, не підтримує рішення голосувати в четвер спікер Верховної Ради Андрій Парубій, про що "Апострофу" розповіли джерела в його оточенні. На думку голови парламенту, це питання варто було б відкласти до травня.

При цьому в "Народному фронті" впевнені, що оновлення складу ЦВК буде відтерміновано до осені.

"У БПП хочуть якомога швидше провести голосування, щоб всі їх представники пройшли", - заявило джерело в НФ.

Але і на цьому питання з ЦВК не закінчуються. У коаліції також не визначилися, хто може очолити комісію. За законом голову обирають самі члени комісії шляхом таємного голосування.

Як дізнався "Апостроф", у владі хочуть просувати на цю посаду Світлану Кустову (БПП). У президентській фракції цю інформацію не підтверджують і не спростовують. Їхні колеги за коаліцією в свою чергу вже вирішили, кого хочуть бачити заступником голови комісії.

"Для нас головне, щоб [Наталія] Бернацька була заступником", - заявило джерело "Апострофа" в "Народному фронті".

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів