RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не просто концерт: чи заспіває Вакарчук про президентство на День незалежності

Вакарчук опинився на роздоріжжі

Вакарчук опинився на роздоріжжі Фото: Вікторія Квітка

Концерт групи "Океан Ельзи" (ОЕ), фронтменом якої є Святослав Вакарчук, пройде 24 серпня на НСК "Олімпійський" в Києві. Цей виступ ОЕ примітний двома моментами. По-перше, він відбудеться після річної паузи, взятої Вакарчуком на творчу відпустку і навчання в Стенфордському університеті в США. По-друге, "довгограюча" інтрига навколо того, чи оголосить поп-ідол на "Олімпійському" про політичні плани, нарешті закінчиться. Чого ж чекати від Вакарчука, якого наполегливо сватають у президенти, розбирався "Апостроф".

Політичні знаки

На білих афішах концерту під питанням "Скільки нас" зображені один над одним квадратики для голосування. Поруч з одним - знак питання, біля іншого - знак оклику. Знизу - підпис групи. Це, звичайно, не назвеш повноцінною політичною рекламою. "Однак тут явний підтекст. Ясно, що Вакарчук - частина політичного проекту. Питання тільки якого", - говорить політтехнолог Андрій Золотарьов "Апострофу".

Політтехнолог Олексій Голобуцький згоден: "Трактувати рекламу можна двояко. Або ж автори просто обіграли вдало популярну тему кандидата в президенти Вакарчука. Або ж це натяк, що прямо з концерту співак рвоне в політику. Сама пісня "Скільки нас" дає ґрунт для таких підозр", - прокоментував він "Апострофу".

Нова композиція ОЕ дійсно читається як гімн суспільного невдоволення, що кличе до об'єднання і боротьби за зміни.

Я знаю, ранок настає,
Єднає, волю нам дає.
Нам досить недоправди,
Нас нудить штучний сон.
Тисячі нових облич
У тисячах вікон.
Скільки нас…

Чи зробить політичну заяву Вакарчук на концерті попри всі запевнення? В інтерв'ю журналу ELLE, відповідаючи на питання, що планується на "Олімпійському", він заявив: "Скажімо так, буде цікаво не тільки шанувальникам поп-музики". Знову недомовленість і поле для фантазії (хоча, можливо, малося на увазі участь в якості гостя етно-гурту "ДахаБраха")...

Back to the future

Якщо взяти технологічну сторону кампанії, часу у кандидата Вакарчука ще більш ніж достатньо. Він широко відомий в країні, причому, сприймається вже не тільки як співак, але й як людина, здатна повернутися в політику. Нагадаємо, в 2007 році Вакарчук був обраний до Верховної Ради за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона", але через рік з невеликим склав депутатські повноваження, вважаючи себе зайвим в парламенті. Крім публічної підтримки Євромайдану він явно цурався політичної діяльності, хоча і висловлювався на злободенні теми - в основному через Twitter. У 2017 році співака несподівано зарахували в претенденти на президентський пост. З того моменту його ім'я фігурує майже в кожному соціологічному опитуванні на тему потенційного глави держави, а за репліками стежать і обговорюють в контексті виборів.

Згідно з оприлюдненими в серпні результатами дослідження соціологічної групи "Рейтинг", поп-ідол має стартовий рейтинг 5%. "За рахунок популярності Вакарчук, якщо таки піде в президенти, може спокійно проводити коротку кампанію", - вважає політтехнолог Голобуцький.

Корисні знайомства

Але ж президентські вибори ще влітають у копієчку. "Якщо не бути статистом, необхідно мінімум 35 млн дол. Вакарчук - небідна людина, але сумніваюся, що для нього ця сума "підйомна", - стверджує експерт Голобуцький.

Утім, співакові приписують дружбу з багатьма багатими людьми в Україні та Росії. Наприклад, Вакарчук з'являється на форумі Ялтинської Європейської Стратегії, організатором якого виступає фонд олігарха Віктора Пінчука. На джазовому фестивалі Leopolis Jazz Fest (до 2017 Alfa Jazz Fest) співака бачать разом з російським банкіром, уродженцем Львова Михайлом Фрідманом. Помітили Вакарчука і в інших проектах, що фінансуються цими бізнесменами.

Це, звичайно, не означає автоматичну підтримку його повернення у велику політику, але така можливість все ж теоретично присутня. Хоча співрозмовники видання не бачать якихось дій, що свідчать про підготовку співака до старту кампанії.

"Крім його імені в соцопитуваннях інших ознак немає. А якби він заходив в кампанію, він би це якось артикулював", - каже політтехнолог Голобуцький.

"Для нього куди більш перспективний варіант - не влазити в цю президентську кампанію, де він досить легко збивається і йде в політичний утиль. Можна хіба що виступити в якості VIP-агітатора одного з кандидатів, на якого, з огляду на навчання Вакарчука в американському університеті, зроблять ставку США. Втім, за всіма ознаками Вашингтон ще не визначився... Відмовляючись від участі в цій "гонці", він зберігає себе під парламентські вибори. Буде це власний проект чи чужий - побачимо", - міркує експерт Золотарьов.

Спів дуетом

У політичних колах давно ворожать, з ким би міг укласти союз політик Вакарчук. Найчастіше називають майданну опозицію (розрізнені учасники Євромайдану, що виступають за реформи в Україні на ліберальний лад). Судячи з декларованих цінностей, поп-ідол теж ліберал. Але з огляду на неоднорідність і роз'єднаність цього табору, вибір буде складним. Найбільш популярний політик в цьому сегменті - екс-міністр оборони, голова партії "Громадянська позиція" (ГП) Анатолій Гриценко. Згідно з останніми замірами "Рейтингу", його рівень підтримки сягає 6,7%. Вище результат тільки у лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко - 11%. При цьому у Гриценка кращий баланс довіри-недовіри, що збільшує його шанси на перемогу в другому турі.

Нещодавно Гриценко написав на своїй сторінці в Facebook, що теж збирається на концерт ОЕ 24 серпня. Він розхвалив Вакарчука і натякнув на можливе об'єднання зі співаком в ході кампанії. "Ви часто питаєте, чи знайомі, чи спілкуємося ми з Святославом Вакарчуком, чи будемо об'єднувати зусилля на виборах? Моя відповідь: так, тому що від об'єднання широкого кола порядних людей зараз залежить майбутнє країни..." - заявив Гриценко, пізніше зазначивши, що рішення Вакарчука про його підтримку на виборах не прийнято.

Щоправда, в команді Гриценко на цей рахунок - сумніви. "Навряд чи ми дочекаємося навіть "лайку" від Вакарчука, не кажучи вже про заяву або спільному появу на людях", - стверджує співрозмовник "Апострофу" не під запис. При цьому він стверджує, що на "99%" поп-ідол відмовиться від походу на президентські вибори. "А як він поведе себе перед парламентською кампанією, думаю, буде залежати від його рейтингу. Якщо популярність залишиться високою, навіщо йому з кимось сходитися?" - міркує джерело.

Лідер громадської ініціативи "Хвиля", народний депутат Віктор Чумак все ж допускає як самостійну участь Вакарчука в президентській кампанії, так і його допомогу комусь із більш розкручених кандидатів. "Слава - фактичний моральний авторитет, і у нього серйозна громадянська позиція. Він не має права залишатися осторонь від політики зараз. Хоча це, звичайно, буде непростий вибір, особливо якщо він хоче битися за перемогу", - сказав Чумак "Апострофу", який також не приховує президентських амбіцій.

Ймовірно, концерт ОЕ в День незалежності насправді обійдеться без політики. Але головне питання до Вакарчука в контексті кампанії буде актуальним до 4 лютого 2019 року, коли закінчується подача до Центрвиборчкому документів для реєстрації кандидатів в президенти. Потім потрібно буде відповісти і на інші...

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів