RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вибори на трьох: чому кум Путіна не зміг домовитися з Ахметовим і Фірташем

Переговори про можливе об'єднання ще тривають

Переговори про можливе об'єднання ще тривають Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук Фото: УНІАН

Спроби новоспеченого члена партії "За життя" Віктора Медведчука стати повноправним партнером великих бізнесменів Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа в спільному політичному проекті провалилися. Втім, як запевняють джерела в партії "Опозиційний блок" (ОБ), яку ділять між собою групи впливу обох олігархів, їхній діалог з Медведчуком триває, зокрема в питанні висунення єдиного кандидата на президентські вибори. Про конфлікти і дискусії між головними бенефіціарами Опоблоку дізнавався "Апостроф".

Складності розмов

Як відомо, влітку кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук вийшов з політичної тіні та приєднався на правах рядового члена до партії "За життя" народного депутата Вадима Рабіновича. Одночасно стало відомо про його закулісні переговори з Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем, що стоять за Опоблоком, з метою об'єднання на президентських виборах. За словами джерела в ахметовському "крилі", обговорювався союз на трьох. Також велися переговори окремо з кожною групою впливу. Симптоматично, що в цей момент соратник Медведчука Рабінович, який раніше звинувачував Опоблок в угодовській стосовно влади позиції, останнім часом заговорив про важливість єдності ідеологічно близьких сил напередодні виборів президента і парламенту.

Але з цієї затії Медведчука поки нічого не вийшло, про що говорять співрозмовники "Апострофа" в ОБ. "Віктор Медведчук [виступає] в якості кого?" – відповів питанням на питання співголова фракції Опоблоку Юрій Бойко, ймовірно, маючи на увазі незначний партійний статус екс-голови АП часів Кучми. Детальніше на цю тему "газовики" (як неформально називають групу Дмитра Фірташа і заступника голови фракції ОБ Сергія Льовочкіна) не хочуть говорити навіть неофіційно.

"Ми не погодилися", - повідомив видатний представник групи Ахметова не під запис. Судячи з його відповідей, союз з Медведчуком у цьому "крилі" визнали невигідним, а його претензію на рівноправність надмірною. "Які активи в Медведчука? Ну, ім'я, відносини з Путіним. І на цій підставі він пропонує рівноправне партнерство? Хіба це може вразити нас і Фірташа?!" – емоційно пояснює співрозмовник.

Він також дав зрозуміти, що Медведчуку не допомогли його методи ведення переговорів, де знайшлося місце і обіцянкам (нібито піднімалася навіть тема повернення контролю над підприємствами компанії Ахметова СКМ, відібраними в ОРДЛО), і навіть погрозам, виходячи із зв'язків кума президента РФ. "Але Ахметов не погодиться на шантаж з будь-якого боку. Один раз під когось ляжеш – все", - коментує джерело.

Що далі

Чи означає це, що в переговорах поставлено крапку? Сторони демонструють, що ні. "Я б не сказав, що вони провалилися. Вони не вийшли у вирішальну фазу", - викладає свою версію в розмові з "Апострофом" соратник Медведчука, народний депутат Нестор Шуфрич, який, незважаючи на приналежність до фракції Опоблоку, є членом партії "За життя". На його думку, обговорення спільної кандидатури на майбутню кампанію буде "дуже складним і тривалим процесом". "Сьогодні говорити, що він почався чи закінчився, передчасно", - зазначив народний депутат.

Як він вважає, статус Медведчука в "За життя" не важливий для міжпартійних переговорів. "Щодо посади для Медведчука в нашій партії можу відповісти цитатою з Дюма: "Для Атоса це забагато, а для графа де ля Фер замало". Медведчук – це Медведчук, незалежно від того, обіймає він якийсь партійний пост чи ні... Він визначився з партією, прийняв запрошення Рабіновича, що вже говорить саме за себе", - наполягає Шуфрич.

Що домовитися не вдалося (у всякому разі поки що), зізнається і сам Медведчук. При цьому в інтерв'ю одному з видань він заявив про те, що об'єднання таких сил, як "За життя", Опоблок та інших, є стратегічним завданням.

Лідери партії "Опозиційний блок" Фото: УНІАН

Один з ключових представників в групі Ахметова турбується, що переговори загрузнуть: "Якщо звалимо все в одну купу, просидимо над розбором до самих виборів. Спочатку потрібно домовлятися про кандидатуру на найближчу кампанію, а про партію поговоримо пізніше".

Тим часом "газовики" продовжують поступово розкручувати через підконтрольні ЗМІ ідею висунення співголови фракції Опоблоку Юрія Бойка, пропонуючи ахметовському "крилу" його підтримати. Згідно з результатами "свіжого" соціологічного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, рейтинг Бойка становить майже 5%. Група донецького олігарха поки не запропонувала свою кандидатуру (ЗМІ Ахметова акуратно "ведуть" радикала Олега Ляшка). Олександр Вілкул, наприклад, публічно виступає за проведення праймеріз всередині своєї партії і серед схожих за ідеологією політсил. І навіть розмістив за свій рахунок в Києві власну політичну рекламу.

Кандидатом партії "За життя", швидше за все, стане Рабінович, чий рівень підтримки трохи перевищує 5%. Хоча в політичних колах подейкують і про президентські амбіції голови політради "За життя", народного депутата Євгена Мураєва (позафракційний). Але, судячи з усього, той поступово втрачає вагу, залишившись без управління телеканалом NewsOne, який на три роки віддали Андрію Портнову, екс-заступнику АП часів Януковича, близькому до Віктора Медведчука. Тому соціологічний результат Рабіновича і телеканали, які опинилися під його впливом, – ключові аргументи Медведчука на переговорах з "газовиками" та ахметовцями. Втім, враховуючи складні взаємини між ними, шанси на об'єднання - низькі. Існує висока ймовірність того, що в останній момент Опоблок, знайшовши компромісну кандидатуру в своїх лавах, просто відмовитися від діалогу з кумом Путіна разом з Рабіновичем. Як сказав "Апострофу" політолог Олексій Якубін, в Адміністрації президента максимально зацікавлені в тому, щоб там не прийшли до спільного знаменника і все ж таки пішли на президентські вибори окремими колонами

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів