RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перед розстрілом: як домовляються Тимошенко, Гриценко та Садовий

Трійця майбутніх кандидатів у президенти, схоже, буде і надалі штовхатися ліктями

Трійця майбутніх кандидатів у президенти, схоже, буде і надалі штовхатися ліктями Фото: УНІАН

Нещодавній заклик до співпраці "Батьківщини" до близьких по духу партій і окремих політиків був зустрінутий у багнети партією "Самопоміч". Відповідь мера Львова Андрія Садового чітко дала зрозуміти: йти на союз із лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко і відмовлятися від участі в президентській кампанії він не буде. Хоча конфлікт не отримав продовження, експерти "Апострофа" вважають його показовим. Адже не складається діалог не тільки у Тимошенко і Садового. Немає зрушень у діалозі і з партією екс-міністра оборони Анатолія Гриценка "Громадянська позиція" (ГП). Свою гру ведуть і політичні сили калібром поменше, які вичікують, поки визначиться однозначний лідер в їх електоральному сегменті, кому і будуть запропоновані послуги. "Апостроф" дізнався, чи варто розраховувати на союзи перед президентськими виборами, і якщо так - то коли.

Спори онлайн

На прес-конференції у Львові в п'ятницю, 2 листопада, Тимошенко по суті закликала великі партії, які перебувають в опозиції до влади, і особисто співака Святослава Вакарчука до об'єднання навколо її кандидатури на президентських виборах. "Ми прагнемо об'єднати в роботі на Україну всі демократичні сили. Ми прагнемо створити спільну, сильну національну команду з правильною стратегією і з результатом, який буде не на папері, не в звітах, не в пропагандистських сюжетах, а так, щоб люди відчули на власному досвіді, що країна змінюється", - заявила лідер "Батьківщини". Головним аргументом на свою користь вона вважає високий результат партії на останніх великих виборах у 40 об'єднаних територіальних громадах, що відбулися 29 квітня. Це, на думку Тимошенко, є зрізом електоральних настроїв.

При цьому близький соратник з команди Тимошенко запевняє "Апостроф": вона виступила не за своєю ініціативою, а просто відповідала на питання журналіста. "Її запитали про готовність об'єднуватися. Вона сказала, що готова з усіма демократичними партіями, ось і все", - сказав співрозмовник, який попросив про анонімність. І головне: він не вважає, що слова Тимошенко потрібно трактувати як заклик її підтримати.

Садовий вирішив скористатися цією заявою на свою користь. По-перше, він звинуватив Тимошенко в нещирості, назвавши зроблену у Львові заяву політичною технологією, розрахованою на його земляків. "Хід думок Юлії Володимирівни простий: у Львові потрібно говорити хороші слова про мера Садового, за якого голосують львів'яни, і Вакарчука, якого люблять як громадського діяча і співака", - написав Садовий на своїй сторінці в Facebook.

Фото: facebook.com/andriy.sadovyi

По-друге, він прозоро натякнув, що для нього Тимошенко - політик минулого, тому співробітництва з нею бути не може: "Люди хочуть справжніх змін, а не повернення старих схем". Через кілька днів він взагалі поставить Тимошенко в один ряд з президентом Петром Порошенком і екс-главою Адміністрації президента Віктором Медведчуком і назве представниками "реваншу" в українській політиці.

Під стать і коментарі депутатів від "Самопомочі".

"Я глибоко переконаний, що і нинішній президент України, і Юлія Володимирівна Тимошенко представляють вчорашній день в політиці... До першого туру навіть немає необхідності в такому об'єднанні (з Тимошенко, - "Апостроф"), - доводить виданню народний депутат Любомир Зубач ("Самопоміч").

У принципі заяви Садового і співтоваришів відповідають його стратегії позиціонувати себе як нове обличчя в політиці і протиставляти тим, кого він називає старим політичним поколінням.

У партії Тимошенко вважають реакцію Садового на її пропозицію "нервовою". "Причина в тому, що це сталося у Львові. Він відчув себе вразливим у рідних стінах. І, звичайно, говорила заздрість до наших міцних позицій", - коментує джерело в близькому оточенні глави "Батьківщини".

Фото: колаж Апостроф

У "Батьківщині" готові в будь-який момент повернутися до діалогу. "У внутрішній політиці немає постійних суперників і навіть ворогів... Сьогодні ви бачите, як Тимошенко і Ляшко б'ються за проект "газової" постанови", а раніше "радикал" багато чого сказав на її адресу. Садовому потрібно трохи прийти в себе..." – переконує "Апостроф" народний депутат Олександра Кужель з "Батьківщини".

Січень покаже

Насправді в команді Садового нічого не мають проти об'єднань, але поки що вибирають союз з тими, хто не здатен затьмарити міського голову Львова. На такому принципі засновано угоду "Самопомочі" з малопопулярною партією "Демократичний альянс". У той же час Садовий веде особисті й "дуже інтенсивні" переговори з Вакарчуком, схиляючи його до своєї підтримки. "Складність в тому, що оточення готує Славі (Вакарчуку, - "Апостроф"), образно кажучи, теплу ванну. І це накладає відбиток на його сприйняття та оцінки. А в нашій політиці по-різному буває: часом потрібно поштовхатися ліктями", - говорить джерело "Апострофа" в оточенні Садового.

А ось діалог між Садовим і Гриценком хоч і триває, не приносить поки результату. У "Самопомочі" кивають на Гриценка, що він, мовляв, не говорить предметно. "Ніякої конкретики немає", - переконує співрозмовник в політсилі Садового. Джерело в оточенні Гриценка це заперечує: "На будь-які варіанти об'єднань Садовий дає жорсткий "стоп". Хоча знаючі люди мені говорять, що він хоче підвищити капіталізацію перед тим, як вступити в предметну розмову перед кінцем кампанії".

Утім, турбот Гриценку вистачає і без Садового. За інформацією "Апострофа", головний стратег його кампанії, доктор політичних наук, науковий співробітник в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса Віктор Котигоренко відійшов від справ. "Не спрацювався", - коментує джерело видання. Функції політтехнолога поки виконує Денис Каплунов із партії "Альтернатива". Покинув штаб народний депутат Віктор Балога.

Серед спонсорів і радників Гриценка помічений колишній депутат і бізнесмен Михайло Бродський. Але сполучна ланка з ним - дружина Гриценка, відомий політичний журналіст Юлія Мостова, яка дружить з Бродським, і недавно схвально відгукнулася про нього в гучному інтерв'ю Дмитру Гордону. "Бродський хоче бути в процесі. Він допомагає ресурсами. Але, образно кажучи, він не остання ніжка у стільця, і його людей у структурах кампанії майже немає", - стверджує співрозмовник.

"Я волонтер і планів на політику у мене немає, як і на владу. Я через п'ять місяців пенсіонер", - прокоментував Бродський на прохання "Апострофа".

Фото: колаж Апостроф

Команда Гриценко також тримає зв'язок із Вакарчуком. За інформацією зі штабу лідера ГП, поп-ідол буде тягнути з рішенням про участь у виборах до останнього і, якщо перемога не гарантована, відмовиться балотуватися. "Його підтримки Садовий чи хтось інший не дочекається. Славі потрібна парламентська кампанія, щоб завести свою фракцію, яка буде стартовим майданчиком для підготовки до наступних президентських виборів", - озвучує версію співрозмовник.

Львівську пропозицію Тимошенко лідер ГП прокоментував також у Facebook, давши зрозуміти, що не вважає її заклики до об'єднання серйозними, але без переходу на особистості. За словами джерела в штабі, спілкування з Тимошенко - прерогатива самого Гриценка, благо, знають один одного давно. "У цьому їм не потрібні посередники", - коментує джерело.

Публічно лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко заперечує можливість їх союзу. "Коротка відповідь: ні, - заявив Гриценко на одному з ефірів у відповідь на питання про можливість об'єднання з Тимошенко. - Але є принципові речі, там, де ми могли б об'єднати зусилля з Юлією Володимирівною Тимошенко - це роз'яснити нашим громадянам ключові відмінності в наших програмах, у ціннісних установках". Водночас Гриценко не виключив можливості співпраці з силами "ліберально-демократичного патріотичного табору" на більш пізніх етапах виборів.

Відносини між різними центрами впливу в цьому середовищі можуть помінятися ще не раз, як уже бувало. Зрозуміло, що без різких змін на політичному фронті гравці продовжать сторонитися один одного і працювати на виборах окремо, розтягуючи електорат. Утім, коли кампанія перейде в офіційну стадію в січні, багато з кандидатів зможуть прикинути розклад по голосах у першому турі і провести переговори заново. І в цьому немає нічого дивного: як відомо, українські демократи здатні об'єднатися тільки перед розстрілом...

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів