RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Санта Барбара" на виборах до Верховної Ради: як "темні конячки" борються з "кульгавими качками"

Ігор Петренко про парламентські вибори

Ігор Петренко про парламентські вибори Фото: UNIAN

Дострокові парламентські вибори невпинно наближаються до розв'язки. І якщо на рівні партійних списків все більш-менш зрозуміло, то на мажоритарних округах інтрига зберігається. Особливо зважаючи на те, що саме "мажоритарка" дасть остаточну відповідь про формат майбутньої коаліції, яка навряд чи буде монопартійною. Відкритим залишається і питання про те, скільки партій стануть суб’єктами її формування.

Про головних фаворитів парламентських виборів та боротьбу на окремих мажоритарних округах "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Слуга народу" набирає рекордну кількість голосів (навіть за умови падіння початкового рейтингу у 50% голосів виборців) і заводить за партійними списками 120-130 депутатів.

"Опозиційна платформа – За життя" навряд чи поступиться комусь другою позицією і сміливо може набрати понад 15% голосів, які за партійними списками конвертує приблизно у 35-40 мандатів.

Досить стрімко набирає "Голос". Щоправда, його динаміка зростання не є стабільною, але за партійним списком на 25-30 місць вони можуть розраховувати.

"Європейська солідарність" після просідання рейтингу, перед днем голосування демонструє невелике зростання і може отримати 22-24 місця в парламенті. Щоправда, позиція Порошенка не вельми райдужна, адже Вакарчук та Ко активно починають "мочити" ЄС як найближчого електорального конкурента, від якого вони можуть отримати найбільший перетік голосів.

І замикає список прохідних партій "Батьківщина", яка всю кампанію стабільно протрималась на рівні 7% і відповідно може розраховувати десь на 20 штиків у Раді.

Менш ніж за тиждень до голосування стабільно непрохідними залишаються "Сила і Честь", "Громадянська позиція", "Радикальна партія", "Українська стратегія" та "Свобода". І навіть союз "юного орла" Михайла Поплавського і секс-символу української естради Олега Винника не може вивести до "верховної ліги" Аграрну партію України.

У плеяді "непрохідних" теж точиться цікава боротьба. Так, Гриценко і Ко активно взялися дискредитувати Смешка та його партію, просуваючи тези, що він агент ФСБ, завдання якого полягає у знищенні української державності. Гройсман головним об’єктом протистояння обрав Тимошенко і намагається здобути собі електоральні бали протиставленням Леді Ю, таким чином переманюючи на свій бік патерналістичний електорат. Олег Ляшко в цій кампанії займає нішу статиста, точніше VIP-агітатора Петра Порошенка, підіграючи йому в темі "реваншу". Так само підтакують Порошенку і націоналісти, які попри об’єднання не змогли запропонувати нічого нового і цікавого своєму виборцю, якого активно ангажував п’ятий президент України.

Отже, особливих змін у партійних розкладах очікувати не варто. Мова може йти про коригування результату окремих партій в межах 1-2% голосів виборців.

Читайте: Безпрограшна лотерея: як можна пройти в Раду, набравши пару сотень голосів

А ось справжня "Санта Барбара" розгортається на мажоритарних округах, де кандидати дуже агресивно протистоять один одному. Тут в хід ідуть "гречка", компромати, "клони", адміністративний ресурс тощо. Швидкість кампанії особливо загострює таку боротьбу, зважаючи на те, що багато "системних партій" "пролітають" повз парламент і мажоритарка залишається єдиною "рятівною соломинкою" для багатьох зі "старого" політикуму. Але й тут не все так просто.

Наприклад, є низка округів, які абсолютно не залишають шансів будь-яким новим політикам. Зокрема, округ № 192 (Хмельницька область), де балотується власник мережі будівельних гіпермаркетів Олександр Герега, який на цьому окрузі у 2012 році переміг, набравши трішки більше 58%, а вже у 2014-му – понад 73%. Його бізнес є системоутворюючим на цьому окрузі, він дає роботу тисячам людей, а тому збити подібного мажоритарника майже неможливо.

Проте є й інші округи, наприклад № 201 (Чернівці), де багаторічний мер Микола Федорук програє вибори молодим та амбітним. На цьому окрузі лідером перегонів є Олена Лис – кандидат від "Слуги народу", про яку майже нічого не відомо. Ядром її рейтингу є приналежність до партії президента. В такій ситуації Микола Федорук, який вигравав усі попередні кампанії, наразі як ніколи близький до своєї першої поразки. Не допомагає йому і підтримка колишнього прем’єра Арсенія Яценюка, який, щоправда, має нульовий особистий рейтинг, але зберігає впливовість в регіоні. Тим більше, що Федорук зайшов в кампанію з найменшим особистим рейтингом.

Цікавим даний кейс є також і тим, що після зняття з перегонів чинного депутата Оксани Продан, яка могла скласти серйозну конкуренцію Федоруку і Зе-кандидату, на даному окрузі з’явилась "темна коняка" в особі Василя Зазуляка – представника малого та середнього бізнесу Чернівців. Він здатен об’єднати нове обличчя, бізнес та "розумного виборця", який хоче реальної й ефективної зміни влади. А таке поєднання може суттєво змінити попередні розклади на 201-му виборчому окрузі.

Подібна ситуація відбувається і на окрузі № 92 (Київська область) де чинний депутат-мажоритарник з цього регіону Віталій Гудзенко з тріском програє кандидату від "Слуги народу" Валерію Колюху. Той теж є своєрідною "темною конячкою" з позитивним бекграундом, який до того ж отримав підтримку партії президента, що може стати визначальним чинником його перемоги в даному окрузі.

Також цікавою є боротьба у "біло-блакитних" стайнях, де головними конкурентами є "ОПЗЖ" та “ОпоБлок". Так, в окрузі № 47 боротьба не на життя, а на смерть точиться між Юрієм Солодом (чоловік Наталії Королевської), якого підтримує партія Юрія Бойка, та Вадимом Ляхом (чинний мер Слов'янська), якого підтримує "ОБ". Їм на п’яти наступають двоє: ще один кандидат, який "пасеться" на "біло-блакитному" електораті – висуванець від "Нашого краю" Олег Недава (входить до фракції БПП), а також кандидат від "Слуги народу", доцент Національної академії фіскальної служби Василь Патлачук, який прагне консолідувати так званого "виборця за нові обличчя".

Розгляд мажоритарних кейсів можна продовжувати майже нескінченно. Проте ключовим залишається те, що саме тут йде основна боротьба. І саме мажоритарники багато в чому визначатимуть формат майбутньої коаліції. Висуванці від "Слуги народу", попри хороші стартові умови в багатьох регіонах, не всюди проводять якісну та активну кампанію, що часто дає шанс "темним конячкам" на зразок Василя Зазуляка позмагатися за перемогу з "кульгавими качками" від "старої" влади.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів