RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Місцеві вибори в Україні 2020: всі подробиці

Голосування на виборчих дільницях буде проходити з 08:00 до 20:00.

Голосування на виборчих дільницях буде проходити з 08:00 до 20:00. Фото: prm.ua

В Україні в неділю, 25 жовтня, проходять місцеві вибори - виборці будуть голосувати за депутатів сільських, селищних і міських рад, а також вибирати їх глав. Вперше в історії незалежної України списки кандидатів від партій будуть відкритими.

Для участі в голосуванні потрібно мати при собі документ, що підтверджує особу та громадянство України, а в зв'язку з карантинними обмеженнями на виборчу дільницю будуть пропускати тільки в масці і після температурного скринінгу. Виборці з симптомами застуди зможуть проголосувати - для них буде окрема кабіна і ящик. "Апостроф" буде стежити за всіма подіями в онлайн трансляції.

26 жовтня

01:07 Зеленський про вибори:

"Зрозуміло, що я жорстко стежитиму за новообраною місцевою владою. Це вкрай важливо для країни. Бо це – саме про якість життя. Про те, з чим пересічний громадянин стикається щодня і що формує його уявлення про професійність влади загалом".

00:35 Що очікують українці від виборів:


00:25 У "слуг народу" зараз, мабуть, настрій не дуже. Згідно екзит-полам, проведеним студією Савіка Шустера і телеканалом "Україна 24" в 12 містах, "Слуга народу" займає перше місце на виборах до міської ради лише в Ужгороді та Черкасах. На виборах до міськрад СН поки третя в Києві, Харкові, Дніпрі, Вінниці та Одесі, в Маріуполі - четверта, а у Львові не долає 5-відсотковий бар'єр.

25 жовтня

23:45 Міністерство закордонних справ України заявило про "пряме втручання" Будапешта в український виборчий процес і про неповагу Угорщиною українського законодавства. Така реакція - відповідь на заклик глави МЗС Угорщини Петера Сийярто в день місцевих виборів проголосувати за "Партію угорців України".

22:48 Явка по областях:

22:23 Остаточні результати місцевих виборів в Україні можуть бути встановлені за 3-5 днів.

"Ми сподіватимемося, що протягом трьох-п’яти днів у більшості територіальних громад результати виборів буде встановлено. Безумовно, буде судове випробування результатів виборів, а на окремі територіальні громади чекає повторне голосування на виборах міських голів", - сказав заступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик.

22:13 За даними ОПОРИ явка на місцевих виборах склала 35,94%.

Голова ЦВК Олег Діденко на брифінгу заявив, що станом на 22 годину ЦВК отримала дані з 97% територіальних виборчих комісій. Згідно з цими даними, явка становила приблизно 37%.

21:19 Результати опитування від Зеленського:

20:40 Дані по містах:

На виборах в Кривому Розі перемагає чинний мер Юрій Вілкул з 51,8% голосів виборців, свідчать дані екзит-пол, проведеного громадським союзом Фонд інноваційних проектів. Найближчий суперник від партії Слуга народу Дмитро Шевчик набирає лише 24,4% голосів виборців.

До міської ради Кривого Рогу, згідно з даними екзит-пол, проходять такі партії:

Блок Вілкула Українська перспектива - 36,6%;

Слуга народу - 26,7%;

Опозиційна платформа - За життя - 15,8%;

Європейська солідарність - 5,3%;

Батьківщина - 5,1%.

Вибори мера Львова і до міськради:

Вибори мера Черкас: результати екзит-полу від "Україна 24".

Анатолій Бондаренко, "За Майбутнє" — 32,66%

Віктор Євпак, "Голос" — 19,84%

Віталій Ільченко, "Слуга народу" — 17,80%

Владислав Пустовар "Всеукраїнське об'єднання Черкащини" — 5,95%

Сергій Кудактін "Європейська солідарність" — 5,86%

20:06 Згідно з даними двох екзит-полів, на виборах мера Києва лідирує Віталій Кличко.

19:54 Народний депутат від партії "Слуга народу" Роман Грищук стверджує, що в Києві на виборчих дільницях зафіксовані численні порушення законодавства:

"По Києву ми бачимо величезну кількість порушень. Цього майже не спостерігалося на парламентських виборах. Так звані сітки, коли скуповуються голоси. Помічаємо елементи контрольованого голосування, коли всі збирають, обдзвонюють, видають гроші. Це фіксують спостерігачі і правоохоронні органи".

19:22 У Харківській області жінка померла 18 років тому, але запрошення приходить кожні вибори.

18:55 В селищі Золочів Харківської області спостерігач ОПОРИ зафіксував, як виборець фотографує бюлетень у кабінці для голосування. На зауваження спостерігача чоловік, який ймовірно знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, почав погрожувати фізичною розправою. Спостерігач викликав поліцію.

18:29 В селі Соснівка Сумської області виявили незаконний виборчу дільницю. Там організували голосування до сільської ради, громада якої відмовляється входити до складу ОТО. Діє фейкова ділянка під ідентичним номером, що і справжня. Бюлетені там надрукували самостійно.

"Біля фейкової дільниці грає музика і людей запрошують на голосування, вони йдуть на самопроголошену дільницю замість справжньої, а на справжній дуже низька явка, адже вона в глибині села знаходиться і біля неї нічого не відбувається, люди не знають, що туди насправді потрібно йти", - написала глава правління мережі" Опора "Ольга Айвазовська.

17:58 У Києві станом на 17:00 поліція зафіксувала 324 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Переважна більшість зафіксованих повідомлень стосується проведення незаконної агітації - 117 фактів, 6 фактів фотографування бюлетенів тощо. Разом з тим, поліція уже зафіксувала два факти підкупу виборців у Святошинському та Деснянському районах столиці та відкрила кримінальні провадження.

17:39 Нові дані щодо явки на 16:00 від організації «Опора» - 27%.

17:08 Для забезпечення безпеки на виборах МВС залучило авіацію. Вертольоти будуть реагувати на протиправну діяльність в найвіддаленіших точках, де немає посадкових смуг.

16:47 ЦВК показала явку станом на 13:00. Дані орієнтовні.

  • Вінницька область – 17,2 %
  • Волинська область – 17,0 %
  • Донецька область – 22,1 %
  • Житомирська область – 18,3 %
  • Закарпатська область – 15,3 %
  • Івано-Франківська область – 14 %
  • Кіровоградська область – 18,6 %
  • Миколаївська область – 15,5 %
  • Полтавська область – 16,6 %
  • Сумська область – 15,7 %
  • Тернопільська область – 17,0 %
  • Харківська область – 15,5 %
  • Черкаська область – 17 %
  • Чернівецька область – 14 %
  • Чернігівська область – 20,1 %
  • Луганська область – 18 %
  • Одеська область (без м. Одеса) – 26 %
  • Тернопільська область – 17 %
  • Херсонська область – 16,7 %
  • Київська область – 15,6 %
  • м. Київ – 16,2 %

16:24 Пишуть, що в Києві затримали "карусєльщиків".

16:19 У Харкові жінці стало погано в кабінці для голосування.

16:15 За інформацією на 13:00, явка по Києву складає приблизно 16%. Найменше виборців прийшло до Солом’янського району — 14%, найбільше до Оболонського району міста Києва — трохи більше 17%.

16:13 У Києві затримали два автобуса. Всередині були 130 осіб з Житомирської області, яких везли для голосування в Києві. Їх всіх доставили в райвідділ поліції. Відомо, що кожен з них отримав по 200 грн авансу і ще повинні були по 800 грн отримати після голосування за одного з кандидатів.

15:47 У Дніпрі жінка намагалася винести з виборчої дільниці незаповнені бюлетені. Громадянку затримали. Інцидент стався на виборчій дільниці на проспекті Пушкіна. Після отримання всіх бюлетенів громадянка сховала їх в сумочку і хотіла піти.

15:15 У Дніпрі копи "застукали" чоловіка під час фотографування своїх бюлетенів. Тепер йому загрожує штраф або позбавлення волі до двох років.

14:45 У селі Соснівка Сумської області спостерігачі і правоохоронці виявили незаконну виборчу дільницю, заявила в Facebook глава правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

14:20 Явка виборців на 12:00 становить 13,5%. Такі дані повідомляє Громадянська мережа "Опора". Похибка дослідження явки не перевищує 1,2%.

13:45 Станом на 13:00 поліція зафіксувала 1 623 заяв та повідомлень, пов'язаних з виборчим процесом, найбільше - в Києві - 198. За 18 фактами по Україні порушено кримінальні провадження.

13:10 У Житомирі на місцевих виборах-2020 "креативно" підійшли до створення кабінок для голосування, зробивши їх з ганчірок, ширми для лялькового театру і килимів.

12:45 Батьки президента України Володимира Зеленського вже проголосували на місцевих виборах. Вони віддали свої голоси на одній з виборчих дільниць в Кривому Розі. Також батьки Зеленського взяли участь в опитуванні президента.

12:20 У Хмельницькому координатор громадянської мережі "Опора", блогер Андрій Попик зумів сім разів поспіль взяти участь в опитуванні президента України Володимира Зеленського.

10:45 У Харкові виявили виборчу дільницю без світла. Люди скаржаться на те, що в кабінці навіть бюлетеня не видно. Члени комісії не розгубилася і запропонували "підсвітити" собі текст телефоном.

10:36 На Зеленського в Києві напала активістка Femen.

10:00 Протягом перших двох годин спостерігачі повідомили про низку порушень на виборчих дільницях - брак ящиків і кабінок для голосування, не вчасно відкриті ділянки і зіпсовані бюлетені. Люди на деяких дільницях не дотримуються дистанції, а члени комісій - без масок.

09:42 Вишгород, дільниця 320348. Черги перед входом практично на кожній дільниці. Не скрізь люди дотримуються дистанції. Немає тих, хто б за цим стежив.

09:35 Дільниця 321300, Ірпінь. Бюлетенів менше, ніж виборців. Склали акт про порушення.

09:18 Черга з бажаючих проголосувати в Кривому Розі, 78 школа.

09:15 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков прийшов проголосувати на свою ділянку.

09:04 У Харкові людей на ділянках стає все більше і урни потихеньку наповнюються. Є всі засоби захисту, якщо хто забув маску або антисептик. Ручки теж є.

09:00 У Борисполі не встигли вчасно відкрити дільницю 321212. Голова комісії пояснила це поганим самопочуттям одного із членів комісії Тим часом під входом зібралася черга, яка споглядала за пломбуванням скриньок та підготовкою бюлетенів Тут і з'ясувалося, що при тому, що виборців 2115, кількість бюлетенів із кандидатами до районної ради менше - 2105. Перший бюлетень видали о 08:15

08:56 Одна виборча дільниця на Харківщині не працює. Це дільниця в Дергачівському районі. Поліція з'ясовує причини.

08:45 Ось так виглядає опитувальник від президента.

08:27 На виборчих дільницях по всій Україні вже починають з'являтися волонтери, які проводять опитування "5 запитань від президента". У брендованих жилетках і з брендованими коробочками вони опитують людей.

При цьому волонтери не говорять про те, яку соціологічну компанію вони представляють.

08:22 Виборцям вимірюють температуру.

08:15 Напередодні відкриття виборчих дільниць у Коцюбинському Київської області почали утворюватися черги.

08:00 В Україні стартували місцеві вибори! Виборчі дільниці вже відкриті.

07:10 У ЦВК заявили, що о 10:00 у прямому ефірі голова Центрвиборчкому Олег Діденко поділиться першими новинами про хід голосування. Підсумковий звіт про те, як пройшло голосування, він представить о 22:00.

Більшості виборців видадуть чотири бюлетені: для голосування за місцевого главу, депутатів місцевої ради, депутатів районної ради та депутатів обласної ради. Однак, у таких великих містах, як Дніпро, Кривий Ріг, Житомир, Полтава, Херсон і Кропивницький тощо, українці обиратимуть ще й депутатів районних рад у місті. Таким чином виборці отримають на руки п'ять "простирадл". Три бюлетені отримають виборці, які знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, тому що там не будуть проходити вибори в облради. Найменше бюлетенів отримають виборці в Києві - всього два, оскільки в столиці обиратимуть лише мера і депутатів міськради.

У бюлетені для голосування за відкритими списками буде дві частини: у першій - перелік партій, в другій - кандидати від цих політсил.

Спочатку потрібно вибрати партію і поставити галочку або плюс у першому квадраті. У другий квадрат вписують номер кандидата в партійному списку, за якого виборець віддає голос.

Слід звернути увагу, що в лівій колонці стоїть найменування партії і перший номер загальноміського списку. У той час як у правій колонці стоять кандидати, яких партія пропонує по конкретному територіальному виборчому округу. І саме цифру по їхніх прізвищах і потрібно поставити біля галочки партії, за яку будете голосувати.

Вписувати цифри за кандидата в другій квадратик потрібно буде уважно, вказавши точний номер, вказаний поруч з його прізвищем (наприклад, не 5, а 05, не 2, а 02). Цифри потрібно буде внести на трафарет так, як раніше вписували поштовий індекс на конвертах - тобто по пунктиру.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів