RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Подвійна поразка: чому "Слуга народу" здала Київ

Відповідальні за провал СН, схоже, не понесуть покарання

Вибори у Києві Верещук Фото: УНІАН

Місцеві вибори минули, але підрахунок голосів і судові суперечки через результати триватимуть ще довго. Одна з головних інтриг - результат в Києві, де чинний мер столиці Віталій Кличко чи то виграє в першому турі, чи то ще повинен буде поборотися у другому з колишнім главою КМДА часів Януковича Олександром Поповим. Тепер всі чекають на оприлюднення результатів Центрвиборчкомом. Але поки все йде до того, що Кличко зможе здобути впевнену перемогу, а ось "Слуга народу" провалиться з ще більшим тріском, ніж це очікувалося після оприлюднення екзит-полів. Деталі з'ясовував "Апостроф".

Кличко перемагає у першому турі?

Не секрет, що команда чинного мера хотіла закінчити вибори в один тур, оскільки загальна перемога Кличка особливих сумнівів ні у кого не викликала. Це було потрібно і для того, щоб показати сильну позицію градоначальника в столиці і отримати додаткові козирі в переговорах з Офісом президента, де повинні будуть вибудовувати з ним нову лінію взаємин.

Екзит-поли, оприлюднені в вечір після виборів говорили про те, що Кличко виграє з величезною перевагою, але до перемоги в першому турі злегка не дотягує (у Шустера давали йому 46%, а "Рейтинг" - 47,8%). Навіть з урахуванням похибки виходило, що трішки не вистачає. Але незабаром у мера Києва оголосили, що ведуть паралельний підрахунок голосів і за їхніми даними Кличко виграє в першому турі, набираючи більше 50%. Втім, до цих заяв варто було поставитися з певною часткою скепсису - на цих виборах багато українських політиків надто поспішали оголошувати себе переможцями (Олег Ляшко не дасть збрехати), а потім вже з'ясовувалося, що все далеко не так однозначно.

Віталій Кличко Фото: сторінка в Facebook

Уже ввечері 26 жовтня журналіст Соня Кошкіна опублікувала у себе в телеграм-каналі інформацію про те, що за результатами обробки 99,5% протоколів Кличко нібито перемагає в один тур.

"У столиці один тур. Вже точно. За Кличко висловилися 364 683 городянина. Це 50.6%. За результатами обробки 99,5% протоколів з мокрими печатками", - написала вона.

При цьому кандидат від "Слуги народу" Ірина Верещук не просто поступилася в битві за друге місце, а й зовсім скотилася на шосту позицію - 5,4%. Вище неї може опинитися Олексій Кучеренко ("Батьківщина", 6,3%), Сергій Притула ("Голос", 7,8%) і все той же Олександр Попов (ОПЗЖ, 9,5%). А бідолашний проросійський кандидат Андрій Пальчевський ("Перемога Пальчевського") може набрати лише трохи менше за Верещук - 5,3%. Якщо результати дійсно такі, то поразка "Слуги народу" в столиці заграє новими фарбами.

Втім, Пальчевському від його результату теж мало радості. Його агресивна і дорога піар-кампанія, в яку політтехнологи забули вкласти хоч якийсь меседж, обернулася гучним провалом. Як показує практика, найпростіший шлях: взяти відносно розкручену особу і вкласти йому в рот кілька критичних меседжів на адресу влади - спрацьовує далеко не завжди. Ось і цього разу не вийшло.

Що ж призвело до такого результату в Києві?

"Хто очікував, що Попов може вийти на друге місце (за результатами екзит-полу)? Тобто ми бачимо запит і бажання мати таких господарників. Попову же можна згадати шість відкритих станцій метро. Так, він мером не був, був главою КМДА , але люди його пам'ятають", - пояснює "Апострофу" парадокс політичний експерт, директор з внутрішньої політики МЦПД Ігор Петренко.

"По суті, до початку виборів ніхто в Києві не знав, хто є опонентом Кличка... Опонентів Кличка ми дізналися, коли почалася кампанія", - називає ще одну причину політолог Валентин Гладких.

Коли ж будуть офіційні результати виборів?

"Офіційні результати Київська міська територіальна виборча комісія повинна оголосити не пізніше, ніж на 12-й день після дня голосування. Це 6 листопада 2020 року, ми постараємося зробити це швидше", - пообіцяв заступник голови Київської міської ТВК Микола Нілов.

Але, за наявною інформацією, оголосити результати можуть вже в четвер, 29 жовтня.

"Слуги" хотіли 120 багнетів

На вересневому з'їзді "Слуги народу", де "зелені" висували кандидатів на вибори до Київради, я запитав у глави партії Олександра Корнієнка, яку кількість мандатів він вважатиме успіхом. "Думаю, що 120 чоловік", - віджартувався тоді Корнієнко. Правда потім посерйознішав і сказав, що для "Слуги народу" це перший досвід місцевих виборів, тому чітких KPI за кількістю "багнетів" там не ставлять.

Володимир Зеленський на з'їзді у вересні Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Навряд чи Корнієнко був тоді абсолютно чесним, але якщо навіть і так, то перший досвід в Києві у "Слуги народу" вийшов традиційно болючим. Спочатку диспозиція по виборам до Київради виглядала наступним чином: "Удар" набирає найбільше голосів, а "Слуга народу" і "Європейська солідарність" ведуть боротьбу за друге місце в межах 12-15% голосів.

Якщо ж вірити опублікованим Кошкіною даним, то "Слуга народу" поступилася не лише ЄС (20%), а й партіям "Єдність" Олександра Омельченка (8,6%), ОПЗЖ (7,7%) і йде нарівні з "Батьківщиною" (по 7,4%). Жодною недосвідченістю в участі на місцевих виборах такий результат партії влади виправдати не можна.

Тепер виникає питання, з ким дружитиме "Удар" Кличка в Київраді? З одного боку, відверто напрошується в попутники "Європейська солідарність", у якої може бути така ж кількість мандатів. З іншого, є "Слуга народу", яка зганьбилася на виборах, але дружба з нею може дати преференції перед центральною владою. Є підстави вважати, що мер столиці обере другий варіант, оскільки в цьому тандемі першу скрипку тепер точно гратимуть "ударівці".

"Зеленському слід знати, що партійне будівництво - це не пусте слово, ним треба було займатися. Якби вони раніше почали готувати контрагітку, ранжувати під свої прапори авторитетних людей на місцях, то вони могли б мати набагато кращий результат", - сказав Ігор Петренко.

Дружба чи війна з Кличком

Ще одна інтрига - доля "Закону про столицю", який вже рік припадає пилом у Верховній Раді.

У разі його ухвалення, мер-переможець залишиться з ритуальними повноваженнями, а реальна влада перейде до глави КМДА, якого призначатиме президент. Як розповіли "Апострофу" джерела в Офісі президента, Ірині Верещук обіцяли крісло голови міської адміністрації. Але була одна умова: Верещук повинна була пройти другий тур, а так як цього не сталося, то її шанси зайняти цю посаду скочуються до нуля. Адже тепер неодмінно виникне закономірне питання, чому саме вона - з мізерною підтримкою - повинна стати реальним керівником столиці?

Зараз у Офісу президента буде два варіанти - пролонгувати "пакт про ненапад" з Кличком і остаточно засунути "Закон про столицю" в далекий ящик або ж йти на загострення. У такому разі за посаду голови КМДА розгорнеться гостра кулуарна боротьба, в якій ні Верещук, ні горе-організатор виборів в Києві Микола Тищенко вже не будуть реальними претендентами.

Як ми і передбачали, десятки біг-бордів і програмні інтерв'ю не зробили кандидата від "Слуги народу" своєю для жителів столиці. Над "Мері Поппінс" в Києві сміялися, але голосувати за неї не пішли. До кого виникають питання з приводу відповідальності за це фіаско? До двох головних кураторів цього дійства в Києві. Йдеться про главу Офісу президента Андрія Єрмака і його кума, нардепа від СН Миколу Тищенка. Ці персонажі повністю відповідали за вибори в столиці - за Верещук і "слуг". Чи буде зроблений якийсь висновок з цього провалу? Навряд - за інформацією "Апострофа", Єрмак намагається спихнути всю відповідальність на "стрілочників".

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів