RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не зрослося: чому партії Зеленського і Порошенка залишилися без мерів

В основному за мерів голосували за принципом "аби не гірше"

В основному за мерів голосували за принципом "аби не гірше" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

22 листопада в Україні фактично завершилася епопея з місцевими виборами - залишилося проголосувати за мерів у Конотопі, Борисполі, Кривому Розі та ще кількох місцях, де вибори зірвалися через форс-мажор. У більшості ж міст та областей тепер сформована місцева влада. І якщо в різних радах найближчим часом ми будемо спостерігати за формуванням нових союзів, то глави великих міст в більшості своїй залишилися всі ті ж. "Апостроф" підводить підсумки місцевих виборів, виділяючи головні сюрпризи і тренди.

Порошенко не виграв, але може створити проблеми

Одна з головних інтриг другого туру - вибори мера у Львові, де глава міста Андрій Садовий зійшовся з колишнім губернатором області та кандидатом від "Європейської солідарності" Олегом Синюткою. Екс-президент Петро Порошенко не приховував того, що робить велику ставку саме на це місто - його партія перемогла на виборах до міськради, а свій мер дозволив би зробити місто основним плацдармом по поверненню у владу.

Порошенко особисто приїжджав до Львова, щоб підтримати кандидата, а в агітації використовувалися навіть такі "цікаві" методи, як роздача львів'янам наспіх надрукованої книги Синютки про його бачення подальшого розвитку міста. Але не зрослося. Львів'яни не стали випадати з всеукраїнського тренду і вибрали того, кого добре знають, нехай до Садового і є чимало претензій.

Утім, життя меру Львова ще можуть зіпсувати. У міськраді у "Європейській солідарності" тепер є аж 26 місць з 64. Так що для створення боєздатної більшості їм досить підтягти сім "багнетів" від тієї ж "Свободи", яка теж пройшла до міськради і має великий зуб на Садового. Можна прогнозувати, що всю наступну каденцію новообраному меру міста доведеться провести в баталіях з депутатами, оскільки його "Самопоміч" отримала лише 17 мандатів, а потенційні союзники в особі "Слуги народу" туди і зовсім не потрапили. Нова більшість може задавити Садового, призначивши своїх заступників мера, голів комісій, а також прийнявши свій бюджет. Але в будь-якому випадку, для Порошенка гучний проліт повз Львова - дуже серйозний удар. В першу чергу, по його реноме потенційного "збирача земель", здатного потягатися з Володимиром Зеленським, який зараз електорально слабшає.

Інша справа, що і партія Зеленського не може похвалитися особливими успіхами в цьому напрямку. І здатні лише кулуарно підтримувати діючих градоначальників. Як у випадку зі Львовом - Садового.

Андрій Садовий та Олег Синютка Фото: Апостроф / Колаж

Утім, одного мера "Європейська солідарність" може таки отримати. Схоже, що в Рівному їхній кандидат Олександр Третяк зумів на міліметри, але обійти опонента з партії "Рівне разом", бізнесмена-забудовника Віктора Шаркізяна. Втім, розрив там настільки малий, що результати точно будуть оскаржувати в судах. Так що результат ще може качнутися в будь-яку зі сторін.

"У Рівному можуть бути нюанси. Якщо в ЄС зможуть захистити свій голос, то можливо і зможуть виграти ці вибори", - сказав "Апострофу" політтехнолог Тарас Загородній.

"Слуга народу" розбазарила передостанні шанси

Ще одне цікаве протистояння було в Ужгороді. Тут кандидат від "Слуги народу" Віктор Щадей таки вийшов до другого туру, набравши 17,9%. У нього в суперниках був діючий мер Ужгорода Богдан Андріїв, у якого виявилося 25,4%.

Ми вже писали про те, що Щадей усіма силами намагався дистанціюватися від приналежності до президентської партії, навіть не використовуючи зелений колір в передвиборчій агітації. Більше того, напередодні виборів Служба безпеки України влаштувала в місті рейд, викривши скупників голосів, які працювали на користь Андріїва, але все одно не допомогло.

Андріїв, який йшов самовисуванцем, набрав 51,1% проти 45,6% у Щадея. "Поразка Щадея у нас в місті - це фактично діагноз всієї кампанії "Слуги народу" на місцевих виборах. Насправді Андріїву можна було перемагати, питань до нього маса, в тому числі і з приводу методів проведення виборчої кампанії, якщо говорити м'яко. І Щадей - вельми непоганий кандидат: молодий, досвідчений, міг би стати цікавим мером. На мій погляд, йди він самовисуванцем - міг би виграти, але 6% не вистачило. Зрозуміло, що тренд на "аби не гірше" не пройшов і повз Ужгорода, але таке маленьке відставання можна і потрібно було відігравати", - сказав в коментарі "Апострофу" місцевий політолог Богдан Соломаха.

Богдан Андріїв і Віктор Щадей Фото: Апостроф / Колаж

Ще одним "полем битви" була Полтава. Там місцевий забудовник, кандидат від "Слуги народу" Сергій Іващенко намагався здолати колишнього мера міста Олександра Мамая, але програв йому на 5,6%. При цьому перемога Мамая - ще один успіх проекту "За Майбутнє" олігарха Ігоря Коломойського, який робив велику ставку на цей регіон через бізнес-інтереси. Втім, легкого життя у Мамая не передбачається. У 2018-му році міськрада вже вибивала його з крісла глави міста і є підозри, що історія може повторитися знову. На це ж натякнув Іващенко, який програв вибори, в своєму привітанні: "31000 полтавчан, які прийшли на дільниці з різних причин, вибрали собі свого мера. І нам з цим жити... деякий час. І цей вибір також потрібно поважати".

У "Слуги народу" тепер залишилася остання надія на Кривий Ріг, де багаторічний мер міста Юрій Вілкул раптово знявся з виборів за станом здоров'я, підвищивши шанси кандидата від "Слуги" Дмитра Шевчика, який набрав 25% в першому турі. Тепер він буде боротися з кандидатом від ОПЗЖ Костянтином Павловим, який в першому турі посів третє місце з відставанням майже в 16% від Шевчика. Втім, Вілкул вже висловив йому свою підтримку і результат виборів тут не настільки очевидний. Все вирішиться 6 грудня.

"Голос" знову програв

Один з головних сюрпризів першого туру був в Черкасах - там кандидат від "Голосу" Віктор Євпак вийшов у другий тур проти чинного мера Анатолія Бондаренка. Багато говорили про те, що Євпак може підтримати "Слуга народу", але в підсумку за нього агітували і "зелені", і "Європейська солідарність". Втім, це не допомогло: Бондаренко, який навесні навесні переметнувся від "Пропозиції" в "За Майбутнє", виграв вибори з результатом 54,25% голосів (поки що попередній результат екзит-полів).

"Якщо чесно, то результат досить прогнозований. По-перше, Бондаренко непогано грав на невдоволенні людей карантинними обмеженнями. По-друге, на мій погляд, вони запізно стартували і могли б вести кампанію більш активно і креативно. Але кажуть же, що у "Голосу" є проблеми з фінансами. І це відчувалося. Кажуть, що сам Євпак теж добре вклався в кампанію, але ви самі розумієте, який ресурс стоїть за Бондаренком. Так що результат виборів легко читався", - розповів нашому виданню журналіст із Черкас Андрій Лапін.

У цілому, майбутнє політичної партії "Голос" вкрай туманне. У самій політичній силі визнають, що у них дефіцит грошей, до того ж дається взнаки відсутність власного медіа-ресурсу. Так, і з лідерами - проблема. Партія буквально розповзається. Рейтинги колишньої політсили Вакарчука падають все нижче, а представництво на місцевих рівнях у неї мінімальне. Так що на наступних парламентських виборах ми, найімовірніше, будемо спостерігати за остаточним згасанням проекту.

Анатолій Бондаренко і Віктор Євпак Фото: Апостроф / Колаж

У Дніпрі та Миколаєві "рулять" діючі мери

Загалом, в "Опозиційній платформі - За життя" (ОПЗЖ) можуть бути задоволені результатами місцевих виборів. Планомірне накачування електорату на півдні та сході через підконтрольні Віктору Медведчуку ЗМІ дає свої плоди. Однак в Миколаєві кандидат від політсили Владислав Чайка не зміг здолати всеукраїнський тренд на стабільність і програв діючому меру Олександру Сенкевичу. І це при тому, що всю каденцію його супроводжували різні скандали, а до 2014-го року Миколаїв вважався "біло-блакитним" містом".

Втім, в ОПЗЖ навряд чи занадто сильно переймалися через поразку свого кандидата, оскільки тепер у них більш глобальна мета - підготувати населення на випадок проведення в країні дострокових парламентських виборів. На них у ОПЗЖ вельми непогані шанси набрати в парламенті солідну кількість місць, а зростання кількості представників у владі на місцях південного і східного регіонів в цьому їм допоможуть.

Щоправда, у ОПЗЖ є місця на південному сході, де вони фактично опинилися за межами великої політики. Зокрема, можна виділити Слов'янськ, де представника партії Бойко-Медведчука Павла Придворова в другому турі відправив у глибокий нокаут діючий мер Вадим Лях - представник "Опозиційного блоку" - законсервованого політичного проекту олігарха Ріната Ахметова. Немає ОПЗЖ і в Дніпрі. Там чинний мер Філатов не зміг здобути перемогу в один тур, вийшовши в другий разом з місцевим політиком і бізнесменом Загідом Красновим. Втім, там інтриги не вийшло - діючий мер набрав 80%, здобувши легку перемогу.

"Перемога Філатова була передбачуваною, хоча Коломойському це явно не до душі, але поки що позиції мера в місті доволі міцні. Чи може це змінитися в найближчому майбутньому? Робота в цьому напрямку точно буде вестися, той же Краснов продовжить його задирати в міськраді, але якщо Філатов не стане допускати серйозних прорахунків і "не заб'є" на роботу, то у нього в Дніпрі дуже непогані перспективи ще на багато років мерства. Ну, а якщо захоче піднятися вище, то тут вже як попре", - розповів нашому виданню один з місцевих політтехнологів на умовах анонімності.

Після місцевих виборів Україна вступає в нову еру. Банкова напевно розраховувала на набагато більше кількість "багнетів" на місцях, однак тепер Києву належить вибудувати нову систему взаємин з місцевими елітами, які точно будуть почувати себе набагато впевненіше - грошей і влади у них тепер вистачає.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів