RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп займеться Донбасом: Україні не варто тішити себе ілюзіями

Адміністрація Трампа стурбована нормалізацією відносин з Москвою завдяки вирішенню проблеми Донбасу

Єдиний шлях для США домогтися чогось більшого — загрожувати Кремлю новими санкціями. Єдиний шлях для США домогтися чогось більшого — загрожувати Кремлю новими санкціями. Фото: EPA/UPG

Американській пресі стало відомо про плани Білого дому відновити прямий діалог з РФ по Україні на рівні спеціального представника і помічника президента Росії Владислава Суркова. Такий формат існував при колишній адміністрації Барака Обами. Співрозмовники "Апострофа" припускають, що президент США Дональд Трамп таким чином може не тільки спробувати показати себе миротворцем або налагодити відносини з РФ, але й позбутися негативного фону, що виник завдяки численним скандалам про зв'язки його команди з Москвою. Політологи попереджають, що Україна знову може опинитися на шаховій дошці великих держав.

У мене є план

У неділю, 28 травня, в США вийшла стаття Washington Post, яка вже стала резонансною. Її автор Джош Рогін, штатний колумніст видання і відомий в США політичний оглядач, розповів про плани президентської адміністрації США відновити прямі мирні переговори з Москвою щодо конфлікту в Україні. Крім позитивної, на перший погляд, новини, що США, схоже, мають намір брати активну участь у мирному врегулюванні в Україні, але є й негативні тенденції. За словами журналіста, держсекретар США Рекс Тіллерсон, який у цій справі нібито грає першу скрипку, бачить в Україні засіб перезапустити план американсько-російського "перезавантаження", що провалився раніше.

У березні Трамп в розмові з Ангелою Меркель сказав канцлеру ФРН, що "українська криза" — у сфері відповідальності Європи, і США не планують активно включатися в її рішення. Про це повідомляли американські журналісти з посиланням на чиновників. Питання в тому, що змінилося з того часу, якщо Вашингтон дійсно планує взяти на себе більшу відповідальність в українсько-російському питанні. Плани відновити канал спілкування про "Мінськ" по лінії Вашингтон-Москва були озвучені на квітневій зустрічі Рекса Тіллерсона з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Тоді головний американський дипломат заявив про бажання зрозуміти і подолати розбіжності між США і Росією.

Незабаром плани Білого дому про відновлення каналу для переговорів можуть матеріалізуватися. Але поки невідомо, хто буде головним у переговорах від американської сторони. При колишній адміністрації це була помічник держсекретаря Вікторія Нуланд, яка залишила Держдеп незабаром після вступу Трампа на посаду (Росію представляв помічник президента Владислав Сурков). Ніякого прогресу, нагадує WP, їй на цих теренах домогтися не вдалося. Українській аудиторії важливо про це пам'ятати. У Білому домі ж сподіваються, що нові персоналії в нових обставинах можуть дати найкращі результати. Але в адміністрації є і скептики, які вважають, що будь-яке "перезавантаження" з РФ, коли всередині США домінує тема можливого втручання Росії в американські вибори, це марна справа. "Але Трамп і Тіллерсон сповнені рішучості спробувати", — йдеться в матеріалі.

"Абсолютно очевидно, що перший крок буде зроблено, — сказав "Апострофу" американський політолог Пітер Залмаєв, директор міжнародної некомерційної організації "Євразійська демократична ініціатива". — Вони підійшли до цього дуже серйозно".

З добрими намірами

Добре це чи погано, що США нібито планують активніше включитися в діалог з Росією по Україні, — ще належить дізнатися. Досі Трамп і його команда підтверджували позицію колишньої адміністрації по війні в Україні: Москва відповідальна за виконання Мінських домовленостей, і поки ті не будуть реалізовані, а Крим не повернеться до складу України, про зняття санкцій проти РФ годі й говорити. В іншому ж не все так просто: Вашингтон планує замінити допомогу Україні кредитами, все більше підтверджень того, що команда Трампа, в тому числі його нинішній головний радник Джаред Кушнер, спілкувалася з представниками Кремля до і навіть після виборів у США. Аналізуючи передумови, з якими Білий дім підійде до такого діалогу з росіянами, необхідно враховувати ці фактори.

Європейські партнери США досі висловлювали, з дозволу сказати, задоволення тим, що Вашингтон начебто налаштований брати активну участь у мирному врегулюванні в Україні. Після зустрічі з Трампом голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що їхні думки щодо Росії не збігаються, хоча в питанні конфлікту в Україні їм вдалося знайти спільну мову. Мабуть, це варто розуміти так: Вашингтон все ще налаштований на "перезавантаження" з Росією, але Київ може бути більш-менш спокійний, що це не зроблять за рахунок його інтересів.

На думку російського політолога Лілії Шевцової, адміністрація Трампа зрозуміла, нарешті, що саме конфлікт на Донбасі є глибинною причиною кризи у відносинах між Заходом і Росією, і без його вирішення вийти з кризи неможливо. Однак позитив цього факту затьмарюють дві обставини. По-перше, у нинішньої адміністрації, впевнена Шевцова, за визначенням не може бути послідовної стратегії через нездатність самого Трампа мислити послідовно та стратегічно. "Різкі повороти президента в протилежні сторони і падіння інтересу до проблеми, так само як і його несподівана поява, навряд чи будуть полегшувати успішне включення США в миротворчий процес на Донбасі", — пояснила політолог в коментарі "Апострофу".

По-друге, поки незрозуміло, в чому все-таки інтерес адміністрації Трампа: покласти край війні в Україні або відкрити шлях до поліпшення відносин з РФ. "Поки що складається враження, що адміністрація Трампа, швидше за все, стурбована нормалізацією відносин з Москвою завдяки вирішенню проблеми Донбасу", — додала Шевцова. Є і третій варіант, ймовірність якого вона оцінює, як вкрай низьку: Трамп таким чином намагається позбутися підозри у співпраці з Кремлем і "підправити власну легітимність".

Поки що складається враження, що адміністрація Трампа, швидше за все, стурбована нормалізацією відносин з Москвою завдяки вирішенню проблеми Донбасу Фото: EPA/UPG

Ті ж три ймовірні мотиви побачив і нідерландський політолог, соціолог, директор аналітичного центру Cicero Foundation і автор книг про путінську Росію Марсель Ван Херпен: "Зняти тиск у зв'язку зі скандалами у Вашингтоні, показати, що Трамп - кращий, ніж Обама, "майстер угод", відновити відносини з Росією".

"Якщо Трамп зможе дійсно показати, що він змусив російську сторону докладати зусиль з врегулювання конфлікту на сході України — він покаже, що у нього є вплив на Путіна, а не навпаки. У нього є можливість показати себе "миротворцем", а йому зараз це необхідно як повітря, тому що на зовнішній арені результатів мало, а не внутрішній — повний провал, скандал за скандалом. Це відчайдушна, як мені здається, спроба адміністрації Трампа, змінити, таким чином, трохи весь наратив", — прокоментував Пітер Залмаєв.

Шахова дошка

Хоча відновлення згаданого формату переговорів у будь-якому випадку видається позитивним кроком. Для України відновлення мирного діалогу між Вашингтоном і Москвою означає повернення на шахову дошку у ролі об'єкта обговорення, зазначає Лілія Шевцова.

"Не повинно бути ілюзій щодо того, що вирішення конфлікту на Донбасі, і, тим більше, в інтересах Києва, є основним завданням Вашингтона. "Український сюжет" швидше за все розглядається як інструмент для досягнення іншої мети, зокрема, нормалізації відносин з Москвою. І тут багато залежить від того, на які поступки Кремлю готовий піти Вашингтон; якою мірою адміністрація буде відчувати тиск Конгресу; нарешті, наскільки будуть готові до поступок (на користь Москви) Берлін і Париж. І останнє: всі ці фактори багато в чому будуть визначатися тим, наскільки вміло буде захищати свої інтереси сама Україна", — поділилася думкою політолог.

Наявність у Києва можливостей протистояти несприятливим сценаріям зазначив і Пітер Залмаєв: "Українцям треба розуміти, що у них є певна перевага у переговорній позиції, зараз позиція серйозніше, ніж була раніше. Тому що Трамп — кульгава качка. Напевно, найбільш рання кульгава качка в історії сучасного президентства. Наскільки серйозна ця спроба, залежить в першу чергу від того, наскільки міцними будуть позиції Трампа. Ми просто не знаємо, яка "бомба" може розірватися завтра, після якого витоку інформації вона з’явиться".

На думку Залмаєва, ініціатива все одно знаходиться в руках Путіна, якому належить вирішити, чи витягати свого колегу з трясовини. "Трамп ніби віддає себе на милість Путіну в цій справі", — сказав він.

Потрібно пам'ятати, що схожі ініціативи Барака Обами не мали успіху, сказав нашому виданню Марсель Ван Херпен. Єдиний шлях для США домогтися чогось більшого — погрожувати Кремлю введенням нових санкцій.

"Адміністрація Трампа, однак, не піде на це. А значить, нічого не трапиться: Росія продовжить свій напівзаморожений конфлікт та гру в котика й мишку з Вашингтоном, видаючи це за серйозні переговори і намагаючись домогтися часткової або повного скасування санкцій", — упевнений нідерландський політолог.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників