RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США дали важливий сигнал по війні України з Росією: що це означає

У Вашингтоні висловилися про те, що мінський формат не є безальтернативним

У Вашингтоні висловилися про те, що мінський формат не є безальтернативним Рекс Тіллерсон Фото: EPA/UPG

Слідом за чутками про те, що США готуються відновити канал комунікації з Москвою з приводу її агресії в Україні, американський держсекретар Рекс Тіллерсон заявив, що важливо мати можливість вирішити українсько-російський конфлікт поза мінським форматом, припустивши, що Київ з Москвою могли б це зробити. Головне, за його словами, чи зможуть Україна і Росія врегулювати конфлікт, а не те, у якому форматі це буде зроблено. Це зауваження американський дипломат зробив на тлі заяви президента Петра Порошенка про підготовку законопроекту про реінтеграцію Донбасу до складу України на умовах Мінських домовленостей. "Апостроф" проаналізував перспективи удосконалення формату мирного врегулювання.

Нещодавня заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона, певно, засмутила партнерів Вашингтона в Києві, Парижі та Берліні. Головний американський дипломат висловив думку, що уряди України і Росії теоретично можуть розв'язати конфлікт на Донбасі і в межах Мінських домовленостей, і поза ними, але з досягненням тих же цілей. "Я думаю, що це дуже важливо, щоб у нас була достатня гнучкість для досягнення цілей "Мінська", - заявив Тіллерсон. Якщо сторони знайдуть інший спосіб припинити конфлікт, вважає він, краще не бути "прикутим наручниками" до Мінських домовленостей. Почасти така ініціатива могла б просуватися через прямий канал спілкування між Москвою і Вашингтоном щодо мирного врегулювання, якщо його відновлять і будуть призначені нові спецпредставники з американської і російської сторін. На брифінгу для преси в четвер представник держдепартаменту Хізер Нойерт підтвердила прихильність США цілям "Мінська", але насамперед – цілям поки неефективних Мінських домовленостей. У той же час вона заявила, що не знає нічого про плани США взяти на себе лідируючу роль у врегулюванні.

Досі офіційний Київ не давав підстав вважати, що він серйозно розглядає будь-які альтернативи Мінським домовленостями. Представники МЗС України в своїх інтерв'ю раніше говорили про безальтернативність "Мінська" або висловлювали принципову готовність до інших форматів, коли мине час і буде така можливість. Заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, коментуючи слова Тіллерсона, заявив, що головне – досягти цілей Мінських домовленостей, а формат – це другорядне. Тим більше, що можливості мінського формату обмежені. Президент Петро Порошенко після слів секретаря РНБО Олександра Турчинова про необхідність завершення АТО і переходу до іншого формату захисту від російської агресії, повідомив журналістам про підготовку законопроекту про реінтеграцію Донбасу, який буде ґрунтуватися на умовах "Мінська". Можливо, він і дасть реальний ґрунт для перегляду способів врегулювання конфлікту на Сході України.

Альтернативи "Мінську"

З одного боку, відхід від "Мінська" може мати погані наслідки, в першу чергу, для України як для країни, що його підписала. Наприклад, дасть аргументи Росії та прихильникам скасування санкцій на Заході, тоді як зараз такі ризики мізерні. Якщо, звичайно, відмова від мінського формату не буде одностайною. Поки не видно причин, з яких Москва хотіла б відмови від "Мінська": для неї це може означати не лише посилення тиску, але і повний провал плану реінтеграції окупованих районів Донбасу до складу України на умовах Кремля.

З іншого боку, Мінські домовленості, схоже, дійсно вичерпали свій потенціал, який обмежувався оперативною деескалацією на Донбасі у один із найскладніших для української армії період. Підписанти угод зайшли в глухий кут, вихід з якого знайти не можуть (представники України) або не хочуть (ЛДНР і РФ). Деякі українські експерти говорять про небажання також українського керівництва шукати альтернативи "Мінську". Але чи так легко їх знайти?

Позиція США може означати для України певні ризики, пов'язані з можливим тиском на Київ. Немає сумнівів, що Вашингтон і особливо адміністрація чинного президента Дональда Трампа хотіли б найменшими зусиллями домогтися припинення війни на Донбасі. Поки немає ясності, чи готовий Білий дім для цього жертвувати національними інтересами України. Вадим Пристайко пропонує не шукати чорну кішку в темній кімнаті. Він заявив про небажання трактувати слова Тіллерсона, оскільки той сказав тільки те, що сказав: домовлятися можна і в іншому форматі.

Адміністрація чинного президента Дональда Трампа хотіла б найменшими зусиллями домогтися припинення війни на Донбасі Фото: EPA/UPG

Насправді, більше може турбувати інша заява американського держсекретаря: коментуючи розширення санкцій проти РФ, Тіллерсон заявив про бажання Білого дому мати можливість порівнювати санкції з тим, наскільки плідно Росія співпрацює з США в області боротьби з тероризмом і в зусиллях з врегулювання конфлікту в Сирії. У тому числі, щоб досягти цілей "Мінська".

Антиросійські санкції США були введені не тільки за агресивні дії Москви щодо України, тому не ясно, які саме санкції Вашингтон хотів би мати можливість урізати, якщо Росія раптом зробить щось загальнокорисне. Раніше в Білому домі заявили, що санкції за російську агресію в Україні будуть діяти до припинення війни і повернення Криму. Утім, після ухвалення в Сенаті США нової поправки про санкції проти РФ, побоювання щодо їх скасування майже не мають підстав: коли документ набере чинності, президент, якщо він того забажає, не зможе скасувати санкції без згоди Конгресу.

Скасувати не можна залишити

"Треба сказати, що США – не учасники мінського процесу, - зазначив у коментарі "Апострофу" німецький політолог, співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва у Києві Андреас Умланд. – Тому, можливо, такі висловлювання не варто розглядати як такі вже й важливі. Але, в принципі, можна вітати те, що США зараз більше цікавляться цією проблемою. Якщо дійсно можна знайти якесь рішення поза мінським форматом, це було б добре".

Олександр Хара, експерт "Майдану закордонних справ", не бачить нічого поганого в тому, що США збираються налагодити прямий діалог з Кремлем щодо Донбасу, оскільки все буде відбуватися під пильним оком Конгресу і американського народу. "Здачі України точно не варто очікувати", - запевнив він. Для Білого дому така активність означала би певні дивіденди на внутрішній арені на тлі пов'язаних з РФ скандалів, але також – на зовнішній, оскільки в майбутньому могла б відкрити шлях для співпраці з росіянами. З іншого боку, поки не схоже на те, що у Вашингтона є якийсь план українсько-російського врегулювання. Хоча б тому, що наступник Вікторії Нуланд як спецпредставника США в переговорах з Москвою поки не призначений.

На думку екс-заступника міністра закордонних справ України Володимира Хандогія, заява Тіллерсона схожа на перший сигнал про готовність США підключитися до врегулювання конфлікту на Донбасі, що явно позитивно. І Києву варто було б занепокоїтися розширенням формату переговорів з обов'язковим підключенням США. "Ми не можемо говорити про реальні результати в питанні врегулювання на Сході України без прямого залучення США до процесу переговорів", - упевнений дипломат.

Європейські санкції за допомогою резолюції Європейської ради прив'язані до виконання Мінських домовленостей. Зміна формату мирного врегулювання за взаємною згодою не мала б поставити під загрозу існування санкцій проти РФ. Але ймовірність такого розвитку подій вкрай низька, вважає Андреас Умланд: "Такого роду підхід не суперечить українським інтересам. Проблема в тому, що в рамках мінського процесу не вдалося знайти такого рішення. Буде неможливо це зробити і в переговорах між Росією та Україною поза мінським процесом".

Заява Рекса Тіллерсона схожа на сигнал про готовність США підключитися до врегулювання конфлікту на Донбасі Фото: EPA/UPG

Можливо, допомогти могло би посилення тиску на Росію з боку Заходу. Але якщо США, схоже, рухаються у цьому напрямку, то в ЄС все набагато складніше, зазначає політолог. Адже потрібна згода всіх країн Євросоюзу. "Поки я не бачу можливості розширення санкцій ЄС. Думаю, єдине питання, яке поки що залишається відкритим, - це проведення світової першості з футболу наступного року в Росії. Можливо, буде якийсь рух у бік його бойкоту, якщо до 2018 року не покращиться ситуація на Донбасі. Але це поки чисто спекулятивне припущення", - резюмував Умланд.

Співрозмовники "Апострофа" впевнено говорять про те, що "Мінськ" не дав реальних результатів і потребує вдосконалення, а то і зовсім перегляду. На думку Володимира Хандогія, якісь кроки в бік заміни або доповнення "Мінська", розширення формату можливі лише за спільною ініціативою України і західних учасників "нормандської четвірки". У такому разі можна навіть сподіватися на згоду Кремля, для якого це стане способом не втратити обличчя.

"Це велике питання, чи підуть росіяни на це. Але це предмет переговорів... Усе залежить від площини, у якій це питання поставлять перед росіянами американці, як будуть формулювати свою позицію французи і німці. Мені здається, є можливість переконати росіян", - сказав "Апострофу" Хандогій.

Олександр Хара зазначає: в першу чергу, цікаво, що американській стороні у світлі ідей Білого дому може запропонувати під час можливого візиту до Вашингтона Петро Порошенко – чи буде він говорити про безальтернативність Мінських домовленостей, які відображають сутність конфлікту в Україні як нібито громадянської війни, а не російського вторгнення? На думку дипломата, "політичний стиль і логіка його політичних дій загнали Порошенко в певну колію", з якої президентові вийти буде складно.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників