RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кремль дав новий сигнал по Донбасу: Україна має дзвонити в усі дзвони

Україна повинна відреагувати на подібні дії Росії

Україна повинна відреагувати на подібні дії Росії Фото: twitter.com / LUGANSK_TODAY

У Російській Федерації скасували обмеження в 90 днів на час перебування в країні для жителів окупованих районів Донбасу. Для всіх інших українців міграційні правила залишаться незмінними. Чого такими методами домагається Кремль і як Україна має відреагувати на новий сигнал РФ відносно ОРДЛО, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Російська Федерація цими діями показує, по-перше, свою лояльність до "громадян" ЛДНР, а по-друге (і це найголовніше), вона таким чином показує своє заступництво щодо "республік" всім на міжнародній арені, показує, що вона підтримує ці новоутворення і що ці новоутворення – інтереси Росії. Це сигнал для нас, це сигнал для "нормандського формату" і для Сполучених Штатів Америки, особливо після того, як [прес-секретар президента Росії] Дмитро Пєсков буквально пару днів тому виправдовувався вчергове, що ми не можемо вивести війська з Донбасу, тому що "нас там немає". А в США вже чудово володіють ситуацією, тому вони вимагають виконання "Мінська". А ті кажуть, що "ихтамнет", але при цьому демонструють, що вони будуть підтримувати ЛДНР, що вони їх не кидають.

Як США дають нам сигнал, що вони нас не кидають, так само і Росія посилає такий сигнал [окупованим територіям]. Тільки в них інші важелі: "паспорти" ЛДНР вони визнають, тепер вони скасували міграційний режим на території РФ. Зробити широкий жест і, припустимо, кредитувати ЛДНР на трильйон рублів – цього Росія собі дозволити не може, а ось такі речі робити готова.

Для жителів ОРДЛО це показник уваги, а для міжнародної спільноти – показник того, що Росія ці "республіки" в жодному разі не кине, що вони знаходяться під заступництвом Росії, вона буде ними займатися і стояти насторожі їх інтересів.

Адже у Путіна такий принцип роботи й такий імідж, що він не може йти назад, він не може зупинитися, йому треба весь час йти вперед, він став заручником власної ситуації, коли вже вона керує ним, а не він ситуацією.

З одного боку, він дуже хотів би відмежуватися від цих "республік" та вже якось їх спихнути. Враховуючи, що є "Мінськ", і що наш президент Петро Порошенко звів його в ранг святого письма, Путіна це все влаштовувало б, але на нього дуже сильно тиснуть зовнішні фактори, в тому числі закон про санкції [США], який для російської еліти просто катастрофічний. За 180 днів рахунки, зокрема Путіна, якщо їх знайдуть (а я не сумніваюся, що їх знайдуть), будуть заарештовані за статтею "незаконне відмивання грошей". І зараз вся еліта задумалася, чиї рахунки почнуть заарештовувати, що робити далі, вони починають якось метушитися, якось намагатися відвернути увагу.

Звичайно, Україна повинна відреагувати на такі дії Росії. Вона повинна дзвонити в усі дзвони, починаючи від ноти протесту, закінчуючи подачею заяви на резолюцію ООН. Неважливо, ухвалять її чи ні, наше завдання – відреагувати. А поки виходить, що навіть Захід – і той зі своєю аморфністю – реагує набагато інтенсивніше на випади РФ щодо конфлікту на Сході України і анексії Криму, ніж сама Україна.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом