RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нова гра Путіна: яких миротворців Росія хоче ввести на Донбас

Як Україні повернути ініціативу після заяви Путіна про миротворців

Як Україні повернути ініціативу після заяви Путіна про миротворців Фото: una.org.uk

Війна і мир - саме такі сценарії розвитку ситуації на Донбасі спрогнозував Володимир Путін. Президент РФ вважає, що конфлікт може спалахнути з новою силою, якщо США зважаться на поставки в Україну летальної зброї. При цьому господар Кремля допустив можливість залучення миротворців на Донбас, мовляв, завжди виступав за такий крок, адже це "пішло б на користь вирішення проблеми на південному сході України". Що стоїть за такими полярними заявами Москви, чому Кремль перехопив ініціативу та що в цій ситуації робити Україні, розбирався "Апостроф".

Спотворений мир

Ідея введення миротворців на Донбас не нова. Вперше про це заявив президент України Петро Порошенко ще в 2015 році. Пізніше Порошенко продовжував просувати цю ініціативу у всіх публічних виступах. Але далі заяв справа не пішла.

"Питання миротворчої місії ООН і збройної місії ОБСЄ, я буду з вами відвертим, просувається досить важко, - зізнавався президент. - Все впирається в категоричне небажання Російської Федерації встановити мир на Донбасі. Більше того, категоричне небажання залишити Україну в спокої".

Проте, наприкінці серпня Порошенко пообіцяв, що обов'язково будуть зрушення в цьому питанні. Але, виявляється, Путін "знову всіх переграв" і має намір зробити те ж саме.

Господар Кремля дав доручення своєму міністру закордонних справ Сергію Лаврову внести відповідну резолюцію в ООН, щоб "забезпечити безпеку місії ОБСЄ". Проект резолюції РФ вже внесено в ООН. Україна розкритикувала документ, відзначивши, що він не має жодного відношення до миротворчості.

Але й раніше путінську модель залучення миротворчого контингенту на Донбас в Україні назвали "спотвореною".

По-перше, Москва наполягає, щоб миротворці перебували тільки на лінії розмежування.

"Хвилиночку: лінія зіткнення стала такою через російську агресію. Це не український кордон, тому не може бути й мови про миротворців уздовж лінії зіткнення, - впевнена перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. - Миротворці повинні бути введені на всю окуповану росіянами територію, щоб моніторити ситуацію з безпекою і демілітаризацію, їх мандат повинен закінчуватися на українсько-російському кордоні".

"Це ж придністровський сценарій в чистому вигляді, - зазначив "Апострофу" заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука. - Якщо миротворці будуть розміщені тільки уздовж лінії зіткнення, Росія продовжить контролювати наш державний кордон і робити на нашій території все, що їй захочеться".

По-друге, на думку Путіна, миротворців на Донбас можна залучити тільки після узгодження цього питання з ватажками так званих Л/ДНР.

"Таким чином, продовжує просуватися вигідний для Росії дискурс, що вона там не присутня, а є Л/ДНР, і саме з ними потрібно домовлятися, в тому числі, щодо миротворців, - пояснив "Апострофу" дипломат, експерт "Майдану закордонних справ" Олександр Хара. - Фактично нічого кардинально в позиції Росії не змінилося: вони продовжуватимуть ту ж саму пісню про "громадянську війну" в Україні".

До речі, в українському МЗС уже заявили, що радитися з ватажками бойовиків Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким не збираються.

"Не може бути й мови про отримання згоди на операцію з підтримання миру від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування і матеріально-технічного забезпечення з боку РФ", - підкреслили у відомстві.

Сам Захарченко поспішив заявити, що підтримує російську ініціативу.

Правда, і українській владі потрібно зробити висновок у ситуації, що склалася, адже з ініціативою щодо миротворців Москва перехопила в Києва ініціативу, вважає відомий український дипломат Василь Філіпчук, який опублікував кілька досліджень про використання миротворчості для вирішення конфлікту на Донбасі.

"Прохання про введення миротворчих військ президент України озвучив і навіть зафіксував у рішенні Ради нацбезпеки і оборони України наступного дня після підписання Мінських угод. Ознайомтеся з відповідним указом президента №116 від 2015 року, яким введено в дію рішення РНБО від 18 лютого. А там прямо сказано про міжнародну операцію з підтримання миру (ОПМ) на території України. Після цього ознайомтеся на сайті ООН або в численних резолюціях і документах цієї організації з тим, що таке ОПМ, які умови її розгортання, після цього почитайте самі Мінські угоди, перш за все пункт 2 "Комплексу заходів...", затвердженого Резолюцією Ради безпеки ООН №2202, і всі питання відразу ж відпадуть", - сказав він "Апострофу", зазначивши, що конкретних дій українська дипломатія (яка зараз, але тільки після заяв Путіна, почала говорити про наявність власного проекту резолюції щодо миротворців на Донбасі) так і не зробила.

Склад місії

Ось тут і виникає головне питання: хто прийде на Донбас в якості миротворців і яким буде склад місії. Для Кремля ідеально відправити на лінію розмежування своїх громадян, адже офіційно РФ досі не визнана окупантом Донбасу, а значить - і стороною конфлікту.

"Це давня ідея Путіна, про миротворчий контингент, який на 70% складатиметься з росіян і на 30% з громадян Казахстану", - говорить Тука.

Правда аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич зазначив, що Путіну не вдасться відправити росіян в якості миротворців, але Москві це не особливо й потрібно.

"Сумніваюся, щоб туди відправили своїх солдатів країни ЄС, знаючи, що в цих солдатів стрілятимуть. Таким чином, можливий варіант контингенту з країн Східної Європи, або гірший для України варіант: контингент з країн СНД. Росія буде пропонувати тих, хто формально не бере участі в конфлікті, але знаходиться в зоні впливу РФ. А для РФ найбільш прийнятними є навіть не білоруси або казахи, а, наприклад, вірмени. Можливо, Молдова. Тобто держави, які в тій чи іншій мірі зав'язані на Росію, - сказав "Апострофу" Тишкевич. - Якщо буде реалізовано такий план, то замість полегшення ситуації Україна отримає просто дві лінії оборони: спочатку будуть стояти проросійські налаштовані миротворці, а далі проросійські терористи. Але найгірше, що як тільки така місія буде реалізована, то наступне питання стосуватиметься виборів. Порошенко ж говорив, що в разі введення миротворчого контингенту можливі вибори. Хлопці, де ж тоді вибори?"

Для РФ найбільш прийнятними миротворцями на Донбасі є навіть не білоруси або казахи, а, наприклад, вірмени, - відзначають експерти Фото: U.S. Army National Guard video by Sgt. Zach Sheely/Released

Клин між ЄС і США

Але чому Путін взагалі несподівано перехопив українську ідею і активно намагається вдавати з себе миротворця. На думку експертів, така "багатоходівка" була придумана для того, щоб посварити Європу і США, які практично вирішили питання про постачання летальної зброї до України.

Адже Путін прямо заявив, що у відповідь на американську зброю самопроголошені "республіки" можуть направити свою зброю в інші зони конфлікту. Тим самим Кремль хоче нав'язати США свої правила.

"Путін намагається розколоти європейців з американцями в цьому питанні, даючи зрозуміти, що, якщо буде летальна зброя, напруга може виникнути не тільки на території Донецької та Луганської областей, а й у інших регіонах, а також, наприклад, в Афганістані, Сирії. Тобто це є шантажем, - зазначає Олександр Хара. - У Конгресі США, військовому істеблішменті і серед американських дипломатів є консенсус з питання зброї для України. Остаточне рішення не ухвалив ще президент, але, за великим рахунком, питання майже вирішене. Звісно, Путін хоче його заблокувати, внісши розбрат з європейцями, які вважають, що мирний процес може кудись привести - тому Україні не можна давати зброї і ніякої можливості захищатися, адже теоретично це призведе до ескалації".

Дипломатичні перегони

Залишається головне питання: чи зможе Москва продати ООН своє бачення миротворчої місії на Донбасі.

"Думаю ні, - впевнений Тука. - Я взагалі не знаю, кому Путін зможе продати цю ідею, але не Україні - це точно".

Щоб Росія не випередила нас із нашою ж ідеєю, але в спотвореному вигляді, Україна вже включилася у великі дипломатичні перегони і також почала консультації з делегаціями в Радбезі ООН.

"Зараз дуже багато залежить від української дипломатії: наскільки активно і акуратно вона працюватиме. Адже українські дипломати не можуть дозволити собі говорити, що вони проти миротворців", - підкреслив Тишкевич.

При цьому очевидно, що ініціативу українська сторона втрачає.

"Функція операції з підтримки миру - розведення протиборчих сил після встановлення перемир'я. Поняття сторін визначено Мінськими угодами. Повернення суверенітету над неконтрольованими територіями - це взагалі не ОПМ, а зовсім інший тип операції, про який ми вже два роки говоримо. Це або операція з примусу до миру, але шанси її зараз в районі нуля, або ж комплексна військово-громадянська операція зі створення тимчасової міжнародної перехідної адміністрації (МПА) на неконтрольованих територіях. Останній варіант реалістичний і відповідає нашій меті - відновлення контролю над всією територією Донбасу. Але минуло вже два з половиною роки, а наші заклики до української влади почати роботу в цьому напрямку залишаються голосом волаючого в пустелі. А Петро Порошенко знову кілька днів тому почав говорити про все тих же миротворців. А перед цим він говорив про посилення місії ОБСЄ. І ні слова, ні кроку з ініціювання рішення РБ ООН щодо МПА", - відзначає Василь Філіпчук.

"Так чого ми дивуємося, що Путін перехопив ініціативу? Ми що, очікували, що він запропонує щось, що відповідає більше нашим, а не його інтересам? Чому за всі ці вже більш ніж три роки міністр закордонних справ так і не запропонував проекту відповідної резолюції Радбезу ООН? Подібний непрофесіоналізм злочинний, він уже коштував життів тисяч українців і втрати контролю над нашими територіями. Сподіваюся, ситуація з ініціативою Путіна нарешті стане останнім дзвіночком, і замість професійної демагогії почнеться хоча б якась професійна дипломатія", - резюмував він.

Однак самі миротворці з числа українців запевняють "Апостроф", що не варто розглядати мандат ООН як блискавичне вирішення конфлікту.

"Багато хто говорить про миротворчу місію, але це не означає, що ось зайдуть миротворці і миттєво все припиниться, - розповів "Апострофу" учасник миротворчої місії України в Косовому Віктор. - Але це буде чітким сигналом для всіх сторін конфлікту, а, в першу чергу, для Росії і бойовиків, що в разі, якщо в бік миротворців будуть постріли, то реакція міжнародної спільноти буде адекватною".

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом