RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США відклали Крим на потім: у законі Порошенка щодо Донбасу буде кілька важливих змін

Закон потрібен, але нічого кардинального в питанні окупації Криму не вирішиться

Закон потрібен, але нічого кардинального в питанні окупації Криму не вирішиться Україна може "відкласти" Крим на потім за ініціативою Курта Волкера Фото: flickr.com/usembassykyiv

6 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні один з найбільш гучних законопроектів останнього часу - ініційований Петром Порошенком документ, що стосується деокупації Донбасу. Законопроект викликав масу дискусій і суперечок, а деяких нардепів і громадських активістів збентежило те, що в документі не згадується про анексований Крим. В Адміністрації президента відреагували на зауваження і пообіцяли до другого читання включити в процес деокупації не тільки Донецьку та Луганську області, а й півострів. Але вже за місяць влада відкинула цю ідею. Що змусило так швидко змінити думку і які нові моменти будуть у законопроекті, дізнався "Апостроф".

Реінтеграція Донбасу без Криму

Законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" викликав у Верховній Раді сварки та навіть бійки. Законопроект намагалися розглянути 5 жовтня, але через згадки в документі про Мінські угоди більшість нардепів відмовилися його підтримати. Тому авторам довелося піти на поступки і виключити цю статтю.

На цьому робота над проектом закону не закінчилася. За словами нардепа від "Блоку Петра Порошенка" і представника президента у ВР Ірини Луценко, підготовлено близько 2 тисяч правок, і далеко не всі ще вивчені. А головною обіцянкою авторів було включення в законопроект до другого читання питання Криму.

Але рішення різко змінилося після того, як спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер на одній з прес-конференцій сказав, що "якщо у нас є шанс домогтися прогресу по одному з конфліктних районів – сходу України.., то нам слід забезпечити прогрес, а не коливатися через Крим". При цьому позиція США щодо півострова непохитна – це територія України.

Заява Волкера не стосувалася законопроекту про деокупацію. Але вже 6 листопада в коаліції публічно заявили, що також не підтримують об'єднання питань Донбасу і Криму.

"Стратегія повернення Криму має бути іншою, не такою саме, як повернення окупованих територій Донбасу", - заявила в ефірі одного з телеканалів Ірина Луценко. Її підтримав Іван Вінник, депутат від БПП і секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони, який розглядає законопроект щодо деокупації.

"Звільняти Луганськ, Донецьк і Крим потрібно в різний військово-дипломатичний спосіб. У цьому, я думаю, не треба нікого переконувати. Тому що в Криму РФ визнає свою присутність, а в Донецькій і Луганській областях – ні", - прокоментував нардеп ситуацію "Апострофу".

"Звільняти Луганськ, Донецьк і Крим потрібно в різний військово-дипломатичний спосіб", - зазначає Іван Винник Фото: УНІАН

Вінник також вважає, що якщо Україна спробує повернути півострів силою, то Москва на міжнародній арені буде доводити, що страждає від збройної агресії з боку Києва. У той же час РФ не зможе зробити подібні заяви щодо Донбасу.

"Одним законом ці території звільнити неможливо", - резюмував нардеп.

Разом з тим, було запропоновано згадати про окупацію Криму в преамбулі законопроекту, котру можна розцінювати як мотиваційну частину закону.

"Якщо буде ухвалюватися окремий закон щодо Криму, то в преамбулі також буде згадка про російську агресію в Луганській і Донецькій областях", - підкреслив Вінник. При цьому він, як і низка інших представників провладних фракцій парламенту, не відповів прямо на питання "Апострофа" про те, чому Крим "зникає" із законопроекту, повторивши лише, що півострів Київ має намір повертати іншим шляхом.

В той же час політик повідомив про можливу важливу зміну в назві законопроекту, що стосується деокупації Донбасу. "Ми плануємо прибрати із назви згадку про Луганську та Донецьку області, щоб не розділяти їх", - розповів "Апострофу" депутат.

На даний момент законопроект знаходиться на розгляді Комітету з питань нацбезпеки та оборони, де вивчаються всі запропоновані правки. Засідання, що відбулося 6 листопада, завершилося безуспішно, оскільки не було кворуму.

Нагадаємо також, що з травня 2014 року набув чинності закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України". У ньому якраз визначені ті території, які Україна вважає окупованими, зокрема, Крим. Вінник підкреслив, що саме цей закон стосується реінтеграції півострова.

Безрезультатний законопроект

Одними з перших, хто висунув вимогу включення питання Криму в проект закону, що стосується деокупації Донбасу, були кримські татари. Голова Меджлісу кримськотатарського народу і нардеп від БПП Рефат Чубаров розповів "Апострофу", що запропонував свої правки після голосування законопроекту в першому читанні.

"Дійсно, цей законопроект виписаний таким чином, що мова йде виключно про окуповані території Донбасу. Але, тим не менш, я вважаю за необхідне у всіх статтях, які носять загальний характер, що встановлює статус окупованих територій, об'єднувати Донбас і Крим", - заявив Чубаров.

Його повністю підтримує і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нещодавно звільнений політв'язень Кремля Ахтем Чийгоз. В інтерв'ю "Апострофу" він заявив, що небажання об'єднувати ці питання можна розцінювати як спекуляції, що нав'язує Росія.

"Так, на Донбасі війна, гинуть люди. Але в Криму теж не анексія, там терор. Там також кожного дня гинуть люди. Я пояснив Курту Волкеру, що жертв буде не менше, ніж у відкритій війні, тільки в Криму це розтягнуто в часі. Я не підтримую таку різку зміну думки влади. І я знаю, що давалося слово, що питання Криму буде включене", - сказав Чийгоз. Тому він разом з нардепами Рефатом Чубаровим та Мустафою Джемілєвим готовий активно донести до суспільства, до чого можуть призвести подібного роду спекуляції.

28 жовтня 2017 року відбулася зустріч Курта Волкера з кримськотатарськими лідерами Фото: flickr.com/photos/usembassykyiv

"Якщо по виходу з комітету не буде цих поправок або поправок моїх колег щодо Криму, то не буде підтримки цього закону", - підкреслив Чубаров.

Лідери кримськотатарського народу, з якими поспілкувався "Апостроф", не знають, чому влада змінила вектор у розгляді питання Криму. Експерти ж сходяться на думці, що причиною стали заяви Волкера.

"Відповідь можна почути в словах пана Волкера, який нещодавно зробив заяву, що питання Криму та Донбасу – це окремі теми. Фактично після цього ми бачимо новий курс української влади. Цим же Волкер визнав, з ким був узгоджений законопроект", - сказав "Апострофу" політолог Ярослав Макитра.

Він звернув увагу на те, що українська влада більше керується не національними інтересами, а міжнародними зобов'язаннями.

"Після тиску суспільства влада каже, що внесе в законопроект Крим. А після слів Волкера знову викидає ці пункти. Це демонструє, що Україна в деяких питаннях втрачає суверенітет. Влада то кидається на позиції США, то дивиться на суспільні настрої. Наша еліта більше керується міжнародними зобов'язаннями, визначеними кулуарними домовленостями, а не національними інтересами", - підкреслив Макитра.

При цьому експерт виключає можливість "здачі" Криму, але запевняє, що навіть якщо питання півострова буде включене в законопроект, це нічого вирішить.

"Закон потрібен, але нічого кардинального не вирішиться в питанні окупації Криму. Це потрібно вирішувати на міжнародному рівні. Україна ці питання піднімає, але ми бачимо недопрацювання", - вважає політолог.

Але, якщо включити Крим до законопроекту, що стосується окупованого Донбасу, документ може повністю видозмінитися, вважає політичний експерт Микола Капітоненко.

"Такий законопроект буде регулювати зовнішньополітичні аспекти. А закон, який ухвалюється, стосується внутрішніх аспектів", - сказав він "Апострофу", підкресливши, що в будь-якому випадку жоден закон не зможе повернути ані Крим, ані Донбас.

При цьому експерти відзначають, що владі було б непогано мати якийсь стратегічний план щодо повернення окупованих територій. А нардеп Іван Вінник розповів "Апострофу", що в Раді може з'явитися окремий законопроект з питання Криму.

"Але перед тим, як його написати, треба розуміти, які диспозиції він буде в себе включати. Тому що зараз ніхто не може відповісти, як потрібно звільняти Крим", - підсумував депутат.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом