RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прихильники анексії Криму прорвалися до влади в країні ЄС: чого чекати Україні

Чого чекати Україні від праворадикалів в уряді та МЗС Австрії

Чого чекати Україні від праворадикалів в уряді та МЗС Австрії Прихильники Австрійської партії свободи Фото: EPA/UPG

Новий уряд Австрії сформували консервативна Австрійська народна партія, переможець жовтневих виборів, та праворадикальна Австрійська партія свободи. За пропозицією останньої, на посаду голови МЗС призначили експерта з питань Близького Сходу Карін Кнайсль. Це стало справжньою несподіванкою, але водночас і компромісним варіантом. "Апостроф" з'ясовував, чого Києву чекати від нового уряду Австрії та чи можливі зміни в зовнішній політиці Відня.

Формування нового уряду Австрії підтвердило очікування: Австрійська народна партія (ÖVP), переможець жовтневих виборів, домовилася про коаліцію з праворадикальною Австрійською партією свободи (FPÖ), яка з 26% голосів посіла тоді третє місце. Несподіванкою стало інше: новим міністром закордонних справ Австрії стала висуванець ультраправих, безпартійна Карін Кнайсль, хоча такий сценарій після оголошення результатів виборів експерти називали малоймовірним або взагалі неможливим.

Призначення Кнайсль стало своєрідним компромісом, адже вона не є членом партії і формально представляє експертні кола. Хоча Кнайсль не входить до лав FPÖ, вона бере активну участь в партійному житті. Минулого року їй, за повідомленнями ЗМІ, навіть пропонували стати кандидатом у президенти, але Кнайсль відмовилась.

Загалом FPÖ отримала шість міністерських крісел, а ÖVP – сім. За квотою Партії свободи призначені, зокрема, міністр внутрішніх справ та міністр оборони. Та передусім, звичайно, іноземних партнерів Австрії цікавить саме нова міністр закордонних справ.

Проєвропейський курс і критика ЄС

Одразу зазначимо, що за коаліційною угодою федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц, колишній голова МЗС, залишив за собою відносини держави з Європейським Союзом. Тому Карін Кнайсль, виразний євроскептик та прихильниця євроскептичної партії, не буде відігравати у відносинах Австрії з ЄС якоїсь помітної ролі. Значить, буде менше приводів нагадати про заяви пані Кнайсль: зокрема, те, що голову Єврокомісії Жан-Клода Юнкера вона називала хамом і циніком.

Курц, натомість, пообіцяв зберегти проєвропейський курс і навіть поглибити відносини з Німеччиною, основним партнером та зовнішньополітичним орієнтиром Австрії.

Новий міністр закордонних справ різко критикує європейську міграційну політику та позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель з цього питання. Це, вочевидь, і стало для Партії свободи причиною запрошення Кнайсль на посаду міністра. Зокрема, про це в коментарі "Апострофу" сказав науковий співробітник Інституту гуманітарних наук у Відні та дослідник європейських ультраправих рухів Антон Шеховцов. "Питання імміграції з того регіону (Близького Сходу, – "Апостроф") зараз найбільше турбує FPÖ і значну частину населення Австрії", – додав він.

Нова міністр закордонних справ Карін Кнайсль різко критикує європейську міграційну політику та позицію німецької канцлерки Ангели Меркель Фото: Gilbert Novy / KURIER

Однак питання іммігрантів не стане причиною внутрішньоурядових суперечок. Адже саме на темі неприйнятної, на думку Курца, міграційної політики ЄС, новий федеральний канцлер побудував успішну передвиборчу кампанію.

Варто зазначити, що Карін Кнайсль – дипломований юрист, арабістка та колишня дипломатка. Вона навчалась та має досвід роботи на Близькому Сході, володіє сімома мовами. Попри дипломатичний досвід, вона робила й більш сміливі заяви, ніж звинувачення Юнкера в цинізмі, – критичні, наприклад, до близькосхідних держав.

Вона, природно, не є фахівцем в українсько-російському питанні і східноєвропейській тематиці загалом. Її поодинокі заяви про політику Кремля стосуються кроків Росії на Близькому Сході. Про політику РФ щодо Сирії Кнайсль відгукувалася схвально, як про більш зрозумілу, ніж у Заходу. Натомість вона жорстко критикує політику США в цьому регіоні.

Загалом Австрійська партія свободи є виразно проросійською. Зокрема, вона офіційно співпрацює з "Єдиною Росією" та визнає анексію Криму. По завершенню коаліційних перемовин лідер FPÖ та вже віце-канцлер Хайнц-Крістіан Штрахе заявив, що його партія хоче скасування санкцій проти Росії та виступатиме за це, але додав, що дотримуватиметься загальноєвропейської позиції, якщо більшість і надалі виступатиме саме за збереження санкцій. Канцлер Курц висловився, що позиція уряду не зміниться й Австрія виступає за продовження санкційного тиску. Курц як міністр та голова ÖVP хоч і озвучував ідею поступового скасування санкцій, проте називав такі кроки можливими лише за умови конструктивних кроків Росії в мирному процесі. Окупацію Криму Росією він називає порушенням міжнародного права.

Віце-канцлер Хайнц-Крістіан Штрахе заявив, що його партія хоче скасування санкцій проти Росії та виступатиме за це Фото: EPA/UPG

Впродовж останніх років Австрійська народна партія в політичному спектрі рухалась вправо, а FPÖ, навпаки, до центру. Тепер менш радикальна Партія свободи, яка вже не вимагає виходу Австрії з ЄС, а в своїй ксенофобії зосередилась на іммігрантах-мусульманах, стала зручним коаліційним партнером для консерваторів.

Безумовно, потрапляння правих популістів, до того ж проросійських, до уряду не може бути доброю новиною для ЄС та, відповідно, України. Представники праворадикальних сил в інших країнах сподіваються повторити успіх FPÖ та називають їхнє входження до коаліції "дуже доброю новиною для Європи". Зокрема, так висловилася лідер французького "Національного фронту" Марін Ле Пен. Однак слід пам'ятати про традиційно сильні позиції правих Австрії, які давно грають помітну роль на політичному полі. Зрештою, і в двох австрійських урядах вони вже були. Це аж ніяк не свідчить про те, що праві радикали Франції чи Нідерландів можуть сподіватися на аналогічні успіхи. Тим більше що зараз вони виступають за "згортання" ЄС.

Більш небезпечною є готовність молодого та амбітного політика з ÖVP вдаватися до радикальнішої риторики, яка розмиває межу між консерваторами та радикалами. За словами Курца, він прагне стати містком між країнами центральної Європи та рештою ЄС. Побачимо, чи вдасться.

Без змін у зовнішній політиці

"Новий австрійський уряд, до якого увійшли праворадикали, заявив, що він буде підтримувати лінію ЄС щодо санкцій проти Росії. Я думаю, це головний напрямок, який визначить політику австрійського уряду щодо РФ. Я не думаю, що будуть якісь серйозні зміни", – сказав "Апострофу" колишній посол України в Австрії та екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Не очікує він кардинальних змін і в зовнішній політиці Австрії: "Думаю, що і Курц як новий канцлер, і Партія свободи знайдуть спільну мову відносно тих питань, які стоять зараз на порядку денному Європи. А це, насамперед, питання зміцнення Європейського Союзу, частиною якого є Австрія. Тому, думаю, теми для обговорення будуть явно не про Росію – є дуже багато речей, які насправді хвилюють австрійців значно більше, ніж політика щодо Росії".

Експерти погоджуються, що після входження правих до уряду не варто очікувати змін у зовнішній політиці Австрії Фото: EPA/UPG

З думкою, що навіть після входження правих до уряду не варто очікувати змін у зовнішній політиці Австрії, погоджується й Антон Шеховцов. Зокрема, й на російсько-українському напрямку.

"По-перше, Кнайсль не є членом партії FPÖ. Її попередня робота й наукова діяльність більшою мірою присвячені питанням Близького Сходу, імміграції... Тому вона не особливо обізнана про російський напрямок. Думаю, що новий уряд буде дотримуватися загальноєвропейської стратегії щодо Росії. Можливо, це не подобається FPÖ, але Курц і президент Австрії вважають, що необхідно йти в руслі загальноєвропейської політики щодо Росії. Тому я не очікую якихось різких поворотів у зовнішній політиці Австрії на російському напрямку", – сказав він "Апострофу".

На його думку, щоб "змістити Австрію в більш-менш проукраїнський бік", Україні слід пропонувати цій державі взаємовигідні бізнес-проекти чи економічні ідеї. Це – єдиний шлях. Однак він не вважає відносини України з Австрією справді непростими: "Так, вона займає своєрідну нейтральну позицію, але Австрія залишається нейтральною державою. Оскільки економічна співпраця для Австрії важливіша за якісь політичні питання, вони зацікавлені в економічній співпраці з Росією в більшій мірі, ніж з Україною – достатньо порівняти обсяги цієї економічної співпраці".

Шеховцов також вважає, що Партія свободи не розколюватиме позицію уряду в зовнішньополітичних питаннях, і загалом не бачить тем, які могли би стати причиною суперечок між коаліційними партнерами: "Вони йдуть фактично в одній канві. Австрійська народна партія стала доволі радикальною, тобто дуже сильно змістилася вправо під керівництвом Себастьяна Курца. Поки я ніяких [потенційних] конфліктів не бачу".

Не очікує від Партії свободи спроб підірвати роботу уряду й пан Огризко. В іншому разі, за його словами, FPÖ буде вимушена вийти з коаліції. "Очевидно, вони будуть дотримуватися тієї коаліційної угоди, яку підписали. Відтак, будуть змушені, звичайно, зменшити всі свої політичні апетити до рівня тих, які є пристойними", – підсумував дипломат

Читайте також

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки