RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Образилися на Порошенка: на Заході дали тривожний сигнал щодо України та війни на Донбасі

В Європі все менше хочуть слухати президента України

В Європі все менше хочуть слухати президента України Конфлікт на Донбасі пов'язаний з намірами росіян "зруйнувати цивілізований світ" Фото: EPA/UPG

54-та Мюнхенська конференція з безпеки, яка 16-18 лютого проходила в Німеччині, серед іншого, показала падіння інтересу до України. І виступ президента Петра Порошенка перед напівпорожнім залом - лише одне з підтверджень цієї тенденції. Хто винен в тому, що Захід втрачає інтерес до України, та про що свідчать такі тривожні сигнали, розбирався "Апостроф".

Західні лідери втрачають інтерес до України в цілому та війни на Донбасі зокрема. Такий висновок напрошується після виступу президента Петра Порошенка перед нечисленною аудиторією на конференції в Мюнхені.

У своїй промові глава держави відкрито, голосно та не вперше розповів про проблеми, які Росія несе не тільки Україні, але й світу в цілому.

"Події на Донбасі стосуються всіх", - підкреслив Порошенко. Але його слова мало хто почув.

Той факт, що президент України, якого раніше з цікавістю зустрічали на міжнародній арені, не зібрав повної зали, пояснюють по-різному. Так, нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Володимир Ар'єв вважає, що "винні" організатори конференції, які поставили виступ українського лідера паралельно з іншими важливими панелями.

"Далеко не всі виступи мали аншлаг", - сказав депутат "Апострофу".

Нардеп Світлана Заліщук (БПП) пояснює ситуацію тим, що на подібних заходах "слухають сильних". Порошенко, за її словами, таким не є через скандали навколо нього і його команди.

Президент Петро Порошенко виступив на конференції в Мюнхені перед напівпорожнім залом Фото: facebook.com/sergonaumovich

А ось співрозмовник, знайомий із настроями в Євросоюзі, каже, що в багатьох західних лідерів є образа та розчарування щодо президента України.

"Дуже розчарувалися і німці, і французи в тому, як у нас відбувається переговорний процес щодо Донбасу. Той факт, що їх не запросили на переговори з врегулювання конфлікту (зараз перемовини фактично ведуть США і РФ в особі спецпредставника Держдепартаменту Курта Волкера та помічника Володимира Путіна Владислава Суркова, - "Апостроф") - це, звичайно, плювок. Вони три роки Україну підтримували, а тут раптом всі рішення приймають росіяни та американці", - розповіло "Апострофу" джерело в дипломатичних колах ЄС, навівши у приклад і зірвану зустріч "нормандської четвірки", на якій Україну в Мюнхені повинен був представляти міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Як пояснює співрозмовник видання, грають роль і події в Україні, через які "Порошенко асоціюється на Заході з проблемами", і багато хто "намагається менше зв'язуватися з ним".

"Свою роль зіграло і видворення [Міхеіла] Саакашвілі з України якраз перед Мюнхенською конференцією", - додало джерело "Апострофа", висловивши здивування тим, що хтось порадив президенту вчинити так саме в даний період часу.

Нардеп Володимир Ар'єв не погоджується з подібними думками. На його переконання, важлива кількість двосторонніх зустрічей, які провели в Мюнхені Петро Порошенко і Павло Клімкін. При цьому політик погоджується, що питання України зараз - не головне на порядку денному Заходу.

"Ця тема не є такою гарячою, як питання Сирії та Близького Сходу, КНДР. Тому що в нас зараз не гостра ситуація на Донбасі", - пояснив депутат.

У той же час він запевняє, що світ, нарешті, зрозумів, що агресія РФ - проблема не тільки для України, а конфлікт на Донбасі - не локальний, бо пов'язаний з намірами росіян "зруйнувати цивілізований світ".

Експерти вважають, що на Заході стали втрачати інтерес до України Фото: прес-служба президента

"Україна говорила про це давно. І тільки зараз, на конференції, всі це зрозуміли, прийняли, чого на Заході не так просто досягти. Але поки в них ще немає конкретної відповіді, що з цим робити", - вважає Ар'єв.

З ним згоден колега за коаліцією Леонід Ємець з "Народного фронту". "Питання безпеки нашої країни залишається пріоритетним не тільки для нас, але й для всього цивілізованого світу. Зрозуміло, що агресія Володимира Путіна ширша за бажання захопити територію нашої країни. Вона спрямована на те, щоб зруйнувати світовий порядок", - вважає нардеп.

Ось тільки промова Порошенка стосувалася в основному України. "Якщо ми говоримо тільки про свої проблеми, то, мені здається, менше шансів, що нас почують", - вважає Світлана Заліщук. Експерти ж вказують на повтори в риториці офіційного Києва.

"Порошенко їздить на конференцію кілька років з одними й тими ж месседжами та риторикою. Але якихось конкретних пропозицій щодо врегулювання конфлікту на Донбасі немає. Тому від його риторики вже втомилися", - сказав "Апострофу" політичний експерт Ігор Петренко.

І якщо зараз Україна не стане наполегливішою й активнішою у вирішенні конфлікту на Сході, переконаний політолог, це може призвести до остаточного повернення інтересу європейців і американців до Росії. І в цьому випадку Україні загрожуватиме нова проблема - зняття санкцій з РФ та відновлення торговельних та інших відносин Заходу з Росією, що дуже небезпечно с огляду на війну, що триває на Донбасі.

Читайте також

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики

Шольц, давай Taurus: чим завершилась зустріч "Веймарського трикутника"

Про що домовилися лідери трьох найбільших європейських держав у Берліні

Стоп війна: чи хоче Путін миру з Україною

Останнім часом звучить багато ініціатив про мирні переговори між Києвом та Москвою – Україна звичайно ж за мир, але з кордонами 91 року